Livets Goda tipsar: Sydrhônsk kraft förenat med elegans

Livets Goda 28 Sep, 2018
Vin Inklämt mellan Rhône och Provence, eller om bergskedjor är att föredra, mellan Luberons lite lägre bergstoppar i södern och de närmre 2,000 meter höga norrut i Ventoux, så finner du appellationen Luberons vingårdar. Regionens vinrankor delar utrymmet med allt ifrån pittoreska byar med imponerande arkitektur till olivlundar och lavendelfält som onekligen bidrar till doftintrycken i vinerna.
Omgivningens påverkan på vinerna i Luberon finner vi inte minst i veckans LG-Tipsar, vinet Grand Marrenon från den storslagna 2016-årgången.

"Ett transparent, fräscht och elegant vin"

 

Luberons vingårdar klättrar uppåt nästan femhundra meters höjd och flera av lägena drar nytta av detta. Soldränkt under dagen men när natten kommer så sjunker temperaturen och skillnaden kan vara rejäl, något som inte minst förklarar varför vinerna har den fina solmognaden men ändå bibehåller fräschhet och skärpa i smaken. Syrah och grenache härskar bland vinfälten och de bägge formar också producenten Marrenons toppvin, Grand Marrenon.

I den fantastiska årgången 2016, ett år som lär gå till historien åtminstone vinmässigt i södra Rhônedalen och omgärdande appellationer, så imponerar Grand Marrenon stort på oss. Rankorna är mer än 30 år gamla och efter jäsningen så lagras syrah och grenache i franska ekfat där ungefär en tredjedel är nya. Resultatet? Ett vin som förenar elegans och kraft, ungdomlig drickglädje samtidigt som det uppvisar uppåt decenniet i lagringsförmåga!

”…ett elegant vin med stor personlighet”


Livets Goda om 2016 Grand Marrenon
Här bjuds det initialt på snyggt rostade fatnyanser som får sällskap av solmogen ren frukt, främst svarta vinbär och mörka plommon, vegetalt örtiga inslag, fuktig tobak, vindar av lavendel och ett pepprigt anslag. Inbjudande!

I gommen ett följsamt vin med rik tanninstruktur som tack vare den fräscht solmogna, mörka bärfrukten redan nu upplevs som oerhört njutbar. De kryddiga inslagen hänger med från doftintrycket, salmiaksälta och animaliska instick slår följe, och blommigheten är sådär charmerande som blott en sydfransos kan vara.

Avslutet är skönt kvardröjande med ihållande frukt och en härligt torr kryddsnärt. Ett transparent, fräscht och elegant vin med stor personlighet!

90 poäng/ Livets Goda

2016 Grand Marrenon Luberon
Nr 77690 (750 ml), 159 kr
Rhonedalen, Frankrike

Höstens grytor inväntar vinet, likaså bättre nötdetaljer som gärna får stekas varsamt och serveras med ett hemslungat ört- och vitlökssmör. Och så glömmer vi bort några flaskor i källaren för framtida stordåd!

BESTÄLL VINET HÄR
Vinet kan ni beställa via Systembolaget här >>

Grand Marrenon Luberon finns även på magnumflaska (1500 ml, 299 kr) på samma artikelnummer. Den finner ni direkt här


Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019

Pol Rogers 2012 Blanc de Blancs imponerar stort

Vin Initialt, precis efter skörden så haglade lovorden tätt om 2012.…
14 Feb, 2019

Maten vi slänger mest – produkt för produkt

Mat och Restaurang Willys ska halvera sitt matsvinn till år 2025. En viktig…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet