Livets Goda tipsar: Sydrhônsk kraft förenat med elegans

Livets Goda 28 Sep, 2018
Vin Inklämt mellan Rhône och Provence, eller om bergskedjor är att föredra, mellan Luberons lite lägre bergstoppar i södern och de närmre 2,000 meter höga norrut i Ventoux, så finner du appellationen Luberons vingårdar. Regionens vinrankor delar utrymmet med allt ifrån pittoreska byar med imponerande arkitektur till olivlundar och lavendelfält som onekligen bidrar till doftintrycken i vinerna.
Omgivningens påverkan på vinerna i Luberon finner vi inte minst i veckans LG-Tipsar, vinet Grand Marrenon från den storslagna 2016-årgången.

"Ett transparent, fräscht och elegant vin"

 

Luberons vingårdar klättrar uppåt nästan femhundra meters höjd och flera av lägena drar nytta av detta. Soldränkt under dagen men när natten kommer så sjunker temperaturen och skillnaden kan vara rejäl, något som inte minst förklarar varför vinerna har den fina solmognaden men ändå bibehåller fräschhet och skärpa i smaken. Syrah och grenache härskar bland vinfälten och de bägge formar också producenten Marrenons toppvin, Grand Marrenon.

I den fantastiska årgången 2016, ett år som lär gå till historien åtminstone vinmässigt i södra Rhônedalen och omgärdande appellationer, så imponerar Grand Marrenon stort på oss. Rankorna är mer än 30 år gamla och efter jäsningen så lagras syrah och grenache i franska ekfat där ungefär en tredjedel är nya. Resultatet? Ett vin som förenar elegans och kraft, ungdomlig drickglädje samtidigt som det uppvisar uppåt decenniet i lagringsförmåga!

”…ett elegant vin med stor personlighet”


Livets Goda om 2016 Grand Marrenon
Här bjuds det initialt på snyggt rostade fatnyanser som får sällskap av solmogen ren frukt, främst svarta vinbär och mörka plommon, vegetalt örtiga inslag, fuktig tobak, vindar av lavendel och ett pepprigt anslag. Inbjudande!

I gommen ett följsamt vin med rik tanninstruktur som tack vare den fräscht solmogna, mörka bärfrukten redan nu upplevs som oerhört njutbar. De kryddiga inslagen hänger med från doftintrycket, salmiaksälta och animaliska instick slår följe, och blommigheten är sådär charmerande som blott en sydfransos kan vara.

Avslutet är skönt kvardröjande med ihållande frukt och en härligt torr kryddsnärt. Ett transparent, fräscht och elegant vin med stor personlighet!

90 poäng/ Livets Goda

2016 Grand Marrenon Luberon
Nr 77690 (750 ml), 159 kr
Rhonedalen, Frankrike

Höstens grytor inväntar vinet, likaså bättre nötdetaljer som gärna får stekas varsamt och serveras med ett hemslungat ört- och vitlökssmör. Och så glömmer vi bort några flaskor i källaren för framtida stordåd!

BESTÄLL VINET HÄR
Vinet kan ni beställa via Systembolaget här >>

Grand Marrenon Luberon finns även på magnumflaska (1500 ml, 299 kr) på samma artikelnummer. Den finner ni direkt här


Josefine ”Ölgäris” Törnqvist är Årets Ölutvecklare 2018

Whisky och Bourbon Josefine ”Ölgäris” Törnqvist har tilldelats priset ”Årets Ölutvecklare 2018” för…
23 Oct, 2018

Ölen och maten: Löksoppa med prästosttoast till Krusovice Imperial

Mat och Restaurang Löksoppa med toast är en fransk klassiker. Vi förnyar den…
22 Oct, 2018

Succé för Dilmah School of Tea i Stockholm – Sveriges största te-event någonsin

Övrigt Dilmahs världsberömda School of Tea gick av stapeln på Fotografiska…
19 Oct, 2018

Små partier ÖL 19 oktober 2018 – 13 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium En lansering med kul mix av nyheter. Bland favoriterna finns…
19 Oct, 2018
Artikelarkivet