Lidl och Fazer i branschunikt samarbete för minskat brödsvinn

Livets Goda 19 Nov, 2018
Mat och Restaurang Färskt bröd står för en stor del av svinnet i dagligvaruhandeln, något Fazer och Lidl tillsammans nu ska åtgärda genom en branschunik satsning. Från och med juni 2018 tar Lidl ett helhetsansvar för brödhyllan, en satsning som redan under den första månaden resulterade i ett halverat brödsvinn.

Fazer är Lidls enda externa brödleverantör sedan juni 2018 och levererar bröd till samtliga 178 butiker runtom i landet. Det nya svinnsamarbetet syftar till att effektivisera processen och hanteringen av bröd och därmed också ytterligare minska det totala matsvinnet i butik.

Lidl tar från och med den första juni i år ett helhetsansvar för brödet i butikshyllorna, från leverans till hantering och svinn. Tidigare och inom övriga handeln tar brödleverantörerna det fulla ansvaret för brödet som inte säljs. För i stort sett alla andra livsmedelskategorier bär butiken ansvaret, vilket ger ett större incitament för handlaren att minska svinnet och sälja ut varorna.

- Genom att äga brödhyllan kan vi själva styra över hur många bröd vi lägger upp, hur de placeras och besluta om sänkt pris på bröd med kort datum. Det känns rimligt att vi tar ett helhetsansvar för brödet precis som vi gör för alla andra kategorier, säger Miriam Thunborg, Hållbarhetschef Lidl.

Förutom att kontrollen över brödhyllan innebär ett avsevärt minskat brödsvinn slängs inget av det bröd som blir över i Lidls butiker. Dels erbjuds kunderna ett lägre pris på varor med kort bäst-före-datum, dels samarbetar Lidls butiker i storstäderna med Allwin som distribuerar osåld men fullt tjänlig mat till hjälporganisationer i Stockholm, Göteborg och Malmö. Under 2017 genererade samarbetet med Allwin drygt 1,1 miljoner måltider till behövande.

Lidls lager i Rosersberg har ett samarbete med Stadsmissionen och i Gävleborg samarbetar butikerna med Matakuten. Dessutom möjliggör Lidl för butikerna att initiera lokala samarbeten för matdonationer. Det avfall som därefter ändå uppstår används för etanol- och biogasproduktion.

- Idag står brödsvinnet inom dagligvaruhandeln för uppskattningsvis 30 procent av det totala butikssvinnet*. Bakom siffran döljer sig ett systemfel som vi måste komma tillrätta med. De ekonomiska och miljömässiga vinsterna av att minska svinnet gör frågan ytterst angelägen och vi ser fram emot att diskutera denna lösning med fler butikskedjor, säger Anna Månsson, försäljningsdirektör på Fazer Bageri.

* Life cycle assessment of supermarket food waste (Pedro Brancoli, , Kamran Rousta, Kim Bolton).


Bodegas Roda i topp på Sucklings lista över topp 100 spanska viner

Vin Varje år utser vinkritikern James Suckling världens bästa viner per…
11 Dec, 2018

Choklad och whiskey sätter smakerna på Brillos nyårspizza

Mat och Restaurang Den 1 januari är det nationella pizzadagen. Dagen på året…
11 Dec, 2018

Martell VSOP Red Barrel

Whisky och Bourbon Den tolfte december lanseras Martell VSOP Red Barrel – en…
11 Dec, 2018

Världens bästa casinohotell

Övrigt När kylan verkligen är som värst väder är det många…
11 Dec, 2018

Årets Nobelmeny

Vin I Blå hallen i Stockholms stadshus kommer ikväll cirka 1300…
10 Dec, 2018

Innis & Gunn släpper samlarobjekt

Whisky och Bourbon Skotska bryggeriet Innis & Gunn släpper exklusiv Imperial Stout lagrad…
10 Dec, 2018

Här är jultraditionerna ungdomar vill förändra

Övrigt Tre av fem unga svenskar upplever en eller flera jultraditioner…
10 Dec, 2018

Fem glöggdrinkar från Blossa

Whisky och Bourbon Blossa Spritz, Blossa Gimlet och Blossapolitan – detta är några…
10 Dec, 2018

Teckna prenumeration på Livets Goda, eller varför inte ge bort lite god läsning i julklapp?

Vin Varför inte unna dig själv en prenumeration på Livets Goda,…
10 Dec, 2018

Här är drinkarna som sätter prägel på julen

Whisky och Bourbon Glögg, julöl och nubbe - det är kul med jul.…
10 Dec, 2018

Lumbergh, glögg och julrim

Vin Ni Livets Goda- och Whisky & Bourbonläsare får mer än…
10 Dec, 2018

Årets Students' Nobel NightCap på Stockholms Handelshögskola sponsras av Beijing8

Mat och Restaurang Under kvällen den 10 december hålls årets Nobelmiddag och som…
10 Dec, 2018

FBK Dam inviger nytt arenanamn på Färjestad

Övrigt Löfbergs ICE Arena. Det blir det nya namnet på hockeyarenan…
10 Dec, 2018

Gammel Dansk i mini-format

Whisky och Bourbon Den 28:e november 2018 lanserades klassikern Gammel Dansk Bitter Dram…
10 Dec, 2018

5 dryckestips och tilltugg till spelkvällen

Övrigt Varje person behöver avkoppling emellanåt. Vad som får en att…
7 Dec, 2018

Lively Wines vill lyfta vinlandet Australien

Vin I Sverige förknippar många tyvärr Australien med kvantitet före kvalitet.…
6 Dec, 2018

Sjöö Sandström lanserar Esports klocka - Royal Steel Worldtimer LEET

Övrigt Royal Steel Worldtimer LEET är en fantastisk klocka som hyllar…
6 Dec, 2018

Cocktailinspiration av Emil Hed

Whisky och Bourbon Den svenske representanten i den globala bartendertävlingen Wold Class, Emil…
6 Dec, 2018

Exklusiv lansering från prisbelönt producent

Vin Den 7 december släpps ett begränsat antal Domaine du Clos…
6 Dec, 2018

Absolut Elyx öppnar webbshop

Whisky och Bourbon Lagom till jul gör Absolut Elyx, för första gången någonsin,…
6 Dec, 2018
Artikelarkivet