Lidl och Fazer i branschunikt samarbete för minskat brödsvinn

Livets Goda 19 Nov, 2018
Mat och Restaurang Färskt bröd står för en stor del av svinnet i dagligvaruhandeln, något Fazer och Lidl tillsammans nu ska åtgärda genom en branschunik satsning. Från och med juni 2018 tar Lidl ett helhetsansvar för brödhyllan, en satsning som redan under den första månaden resulterade i ett halverat brödsvinn.

Fazer är Lidls enda externa brödleverantör sedan juni 2018 och levererar bröd till samtliga 178 butiker runtom i landet. Det nya svinnsamarbetet syftar till att effektivisera processen och hanteringen av bröd och därmed också ytterligare minska det totala matsvinnet i butik.

Lidl tar från och med den första juni i år ett helhetsansvar för brödet i butikshyllorna, från leverans till hantering och svinn. Tidigare och inom övriga handeln tar brödleverantörerna det fulla ansvaret för brödet som inte säljs. För i stort sett alla andra livsmedelskategorier bär butiken ansvaret, vilket ger ett större incitament för handlaren att minska svinnet och sälja ut varorna.

- Genom att äga brödhyllan kan vi själva styra över hur många bröd vi lägger upp, hur de placeras och besluta om sänkt pris på bröd med kort datum. Det känns rimligt att vi tar ett helhetsansvar för brödet precis som vi gör för alla andra kategorier, säger Miriam Thunborg, Hållbarhetschef Lidl.

Förutom att kontrollen över brödhyllan innebär ett avsevärt minskat brödsvinn slängs inget av det bröd som blir över i Lidls butiker. Dels erbjuds kunderna ett lägre pris på varor med kort bäst-före-datum, dels samarbetar Lidls butiker i storstäderna med Allwin som distribuerar osåld men fullt tjänlig mat till hjälporganisationer i Stockholm, Göteborg och Malmö. Under 2017 genererade samarbetet med Allwin drygt 1,1 miljoner måltider till behövande.

Lidls lager i Rosersberg har ett samarbete med Stadsmissionen och i Gävleborg samarbetar butikerna med Matakuten. Dessutom möjliggör Lidl för butikerna att initiera lokala samarbeten för matdonationer. Det avfall som därefter ändå uppstår används för etanol- och biogasproduktion.

- Idag står brödsvinnet inom dagligvaruhandeln för uppskattningsvis 30 procent av det totala butikssvinnet*. Bakom siffran döljer sig ett systemfel som vi måste komma tillrätta med. De ekonomiska och miljömässiga vinsterna av att minska svinnet gör frågan ytterst angelägen och vi ser fram emot att diskutera denna lösning med fler butikskedjor, säger Anna Månsson, försäljningsdirektör på Fazer Bageri.

* Life cycle assessment of supermarket food waste (Pedro Brancoli, , Kamran Rousta, Kim Bolton).


Årets Kock rekryterar Vanja Vilbern till Marknads- och Partnerchef

Mat och Restaurang – Jag ser verkligen fram emot att få vara med…
22 May, 2019

Den 1 juni lanseras Orval trappistöl på nytt

Whisky och Bourbon Orval är tillbaka! Den 1 juni lanseras Orval på Systembolaget.
22 May, 2019

Leif GW Persson lanserar GW:s Rosa

Vin Efter fjolårets succé med GW:s RÖDA och GW:s VITA har…
22 May, 2019

Talisker bjuder in till fiskeäventyr i Fiskebäckskil

Whisky och Bourbon Whiskyvarumärket Talisker lanserar ett fiskeäventyr i Fiskebäckskil tillsammans med Restaurang…
22 May, 2019

City Gross e-handel slår försäljningsrekord – lanserar fler matkassar

Mat och Restaurang City Gross e-handel fortsätter att gå starkt framåt i och…
22 May, 2019

Arla Köket® lanserar nya desserter

Mat och Restaurang Lagom till att sommaren gör entré lanserar Arla Köket fräscha…
22 May, 2019

Downtown Camper öppnar hållbart café

Mat och Restaurang Den 1 september slår Downtown Campers nya café upp portarna…
22 May, 2019

Dags för Ostens Dag 27:e maj

Mat och Restaurang Nu firas snart ostens dag! Svenskar är storkonsumenter av ost…
22 May, 2019

Mumm Millésimé 2012 i exklusiv årgångsdesign

Vin Mumm Millésimé 2012 har nyligen uppdaterats med ny flaskdesign som…
22 May, 2019

NJIE lanserar egen klädkollektion under namnet Athleisure

Övrigt NJIE utvecklar och säljer innovativa koncept med fokus på hälsa…
22 May, 2019

Alsace, Bourgogne, Champagne & Chablis

Vin Lördag 19 oktober kan du resa med Ekman Buss och…
22 May, 2019

Först till kvarn - Outleten är påfylld

Vin Nu har Winefinder fyllt på deras outlet. Där hittar man…
22 May, 2019

Svävande ryggsäck från Arboga Bryggeri

Whisky och Bourbon Nu är tiden med skummande öl i skog och mark…
21 May, 2019

MER - två nya sockerfria sommarsmaker

Övrigt MER är för många en barndomsfavorit och inför sommaren lanserar…
21 May, 2019

CasusGrill - Den miljövänliga engångsgrillen

Mat och Restaurang Sommaren är räddad! Nu lanseras CasusGrill - den naturliga engångsgrillen.
21 May, 2019

Brutal Brewings nya Raw Law - Pink Haze

Whisky och Bourbon Raw Law Pink Haze, i grunden en weissbier som är…
21 May, 2019

Niki Lauda är död efter lång tids sjukdom

Övrigt Mannen som kom tillbaka från döden har nu återvänt, för…
21 May, 2019

Pierre Olivier lanserar Cuvee Rosé Prestige

Vin Pierre Olivier Cuvée Rosé Prestige Brut är ett mousserande vin…
20 May, 2019

Mästerkocken Leif Mannerström lanserar eget vin inför sommaren

Vin Leif Mannerström är känd både som domare i TV-programmet Mästerkocken…
20 May, 2019

Problematisk bostadsmarknad påverkar ungas relationer

Övrigt Nära nog hälften av de unga i åldern 20 till…
20 May, 2019
Artikelarkivet