Lidl och Fazer i branschunikt samarbete för minskat brödsvinn

Livets Goda 19 Nov, 2018
Mat och Restaurang Färskt bröd står för en stor del av svinnet i dagligvaruhandeln, något Fazer och Lidl tillsammans nu ska åtgärda genom en branschunik satsning. Från och med juni 2018 tar Lidl ett helhetsansvar för brödhyllan, en satsning som redan under den första månaden resulterade i ett halverat brödsvinn.

Fazer är Lidls enda externa brödleverantör sedan juni 2018 och levererar bröd till samtliga 178 butiker runtom i landet. Det nya svinnsamarbetet syftar till att effektivisera processen och hanteringen av bröd och därmed också ytterligare minska det totala matsvinnet i butik.

Lidl tar från och med den första juni i år ett helhetsansvar för brödet i butikshyllorna, från leverans till hantering och svinn. Tidigare och inom övriga handeln tar brödleverantörerna det fulla ansvaret för brödet som inte säljs. För i stort sett alla andra livsmedelskategorier bär butiken ansvaret, vilket ger ett större incitament för handlaren att minska svinnet och sälja ut varorna.

- Genom att äga brödhyllan kan vi själva styra över hur många bröd vi lägger upp, hur de placeras och besluta om sänkt pris på bröd med kort datum. Det känns rimligt att vi tar ett helhetsansvar för brödet precis som vi gör för alla andra kategorier, säger Miriam Thunborg, Hållbarhetschef Lidl.

Förutom att kontrollen över brödhyllan innebär ett avsevärt minskat brödsvinn slängs inget av det bröd som blir över i Lidls butiker. Dels erbjuds kunderna ett lägre pris på varor med kort bäst-före-datum, dels samarbetar Lidls butiker i storstäderna med Allwin som distribuerar osåld men fullt tjänlig mat till hjälporganisationer i Stockholm, Göteborg och Malmö. Under 2017 genererade samarbetet med Allwin drygt 1,1 miljoner måltider till behövande.

Lidls lager i Rosersberg har ett samarbete med Stadsmissionen och i Gävleborg samarbetar butikerna med Matakuten. Dessutom möjliggör Lidl för butikerna att initiera lokala samarbeten för matdonationer. Det avfall som därefter ändå uppstår används för etanol- och biogasproduktion.

- Idag står brödsvinnet inom dagligvaruhandeln för uppskattningsvis 30 procent av det totala butikssvinnet*. Bakom siffran döljer sig ett systemfel som vi måste komma tillrätta med. De ekonomiska och miljömässiga vinsterna av att minska svinnet gör frågan ytterst angelägen och vi ser fram emot att diskutera denna lösning med fler butikskedjor, säger Anna Månsson, försäljningsdirektör på Fazer Bageri.

* Life cycle assessment of supermarket food waste (Pedro Brancoli, , Kamran Rousta, Kim Bolton).


Kaffebellini med hallon och lakrits

Whisky och Bourbon Gillar du hallon/lakrits? Bra! Här kommer ett recept på en…
19 Jul, 2019

Nautilus Pinot Noir har bytt årgång till 2015

Vin Nautilus Pinot Noir har nu bytt till årgång 2015 på…
17 Jul, 2019

Dreamhackers stora guide till craft beers och nattlivet i Montreal

Övrigt Det är inte längre en nyhet att Dreamhack kommer anordnas…
17 Jul, 2019

For Peat´s Sake Blended Whisky – största rökiga par-lanseringen på Systembolaget någonsin

Whisky och Bourbon For Peat´s Sake är en helt ny skotsk blended whisky…
17 Jul, 2019

Gratis guide: Boxtoppen bjuder dig på en omfattande genomgång av lådviner!

Övrigt Boxtoppen.se har gjort en genomgång av hela 125 lådviner ur…
15 Jul, 2019

Erik Nilsson, Jönköping, tar silver i Jameson Barrelmen’s Homecoming 2019

Whisky och Bourbon Jameson Barrelmen’s Homecoming är en global Jameson Whiskey-tävling som ordnas…
15 Jul, 2019

Brygghuset Finn bjuder in till Ölfestival

Whisky och Bourbon Den tredje augusti bjuder Brygghuset Finn in till en exklusiv…
15 Jul, 2019

Systembolaget lanserar i begränsad upplaga två viner från Ferraton Père et Fils

Vin Den 16 augusti erbjuder Vinovativa två viner från Rhôneproducenten Ferraton…
15 Jul, 2019

Red Stripe i samarbete med hiphop kollektiv för årets Red Stripe Music Tour

Whisky och Bourbon Red Stripe – den kultförklarade ölen från Jamaica med sin…
15 Jul, 2019

Vem dricker svenskarna helst öl med i sommar? GW såklart!

Whisky och Bourbon Leif GW Persson, Sveriges mest folkliga kriminolog tillika uppskattade medieprofil…
12 Jul, 2019

Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, nu på magnumflaska

Vin 20-års jubilerande Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, Sveriges mest sålda…
10 Jul, 2019

Årets lansering av Dogheria är här

Vin Poderi dal Nespoli firar iår 90 år och Lively Wines…
10 Jul, 2019

Sveriges bästa bartender utsedd

Whisky och Bourbon I förra veckan vann Josephine Sondlo den eftertraktade titeln ”Sveriges…
9 Jul, 2019

Thilda & Jerome representerar Sverige i S. Pellegrino Young Chef

Mat och Restaurang Nu är det avgjort, två svenskar går vidare till regionsfinalen…
9 Jul, 2019

Unikt samarbete mellan trendiga Teeling Irish Whiskey och Rum Plantation

Whisky och Bourbon Craftdestilleriet Teeling Whiskey är extremt kreativa när det gäller fatlagringar…
9 Jul, 2019

SodaStream lanserar to-go-flaskan My Only Bottle

Övrigt Debatten om plastens oroväckande inverkan på miljön är ständigt aktuell…
8 Jul, 2019

Var femte svensk vet inte vad bäst före betyder

Mat och Restaurang En av fem svenskar kan inte skilja på bäst före-dag…
8 Jul, 2019

Nästa års Michelin-stjärnor delas ut i Trondheim

Mat och Restaurang För första gången ska Michelin-guiden presenteras i Norge. Nästa år…
5 Jul, 2019

”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” utsedd till världens bästa ginbok

Whisky och Bourbon Den svenska boken ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic”…
4 Jul, 2019

McHalloum-ish? McDonald’s lanserar en nordisk variant av den populära osten

Mat och Restaurang McDonald’s letar ständigt efter möjligheter att kunna bredda sin meny…
4 Jul, 2019
Artikelarkivet