Hem Vinvärlden Lily Bollinger-finalen är avgjord – Maja Hempel är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2019

Lily Bollinger-finalen är avgjord – Maja Hempel är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2019

av Livets Goda

Det var en stundtals nervkittlande och jämn final där de tre göteborgarna Maja Hempel och Victoria Andersson från Thörnströms Kök och Mio Bloom från SK Mat & Människor gjorde upp om den ärorika titeln ”Årets Lily Bollinger”. De tre finalisterna tävlade under två dagar, 15-16 september, i sex olika teoretiska och praktiska delmoment.

– I år har vi utvecklat tävlingen med ett par moment där finalisterna är samtidigt på scenen för att få en tydligare och roligare final, säger Eva Nina Hammarskjöld, projektledare för Lily Bollinger Award. Startfältet var starkare än någonsin med väldigt duktiga tävlanden och finalen var extremt jämn i år, vilket visar på vilken ambitiös inställning de har.

Finalen var jämn och det blev en tydlig vinnare när juryn till slut räknade ihop slutsammanställningen och utsåg den välförtjänta segraren, Maja Hempel, som ”Årets Lily Bollinger”. Förutom en utbildningsresa till Champagne vinner hon en Stålhästencykel. Cykeln är en klassisk symbol för Madame Lily Bollinger som ständigt cyklade runt och bevakade sina vingårdar.

– Att ha blivit Årets Lily Bollinger är fantastiskt roligt och att få sätta sitt namn bredvid tidigare Lily-vinnare känns stort. Jag har lärt mig mycket från finalen och ser fram emot att ta med mig erfarenheterna från denna tävling till nästa, säger Maja Hempel, ”Årets Lily Bollinger 2019”.

Juryns utlåtande: ”Årets vinnare i Lily Bollinger Award 2019 är Maja Hempel som med sitt lugna, behagliga och förtroendeingivande sätt förmedlar sommelieryrket.”

Tävlingen avgjordes på Tändstickspalatset i Stockholm den 16 september, inför en erfaren jury, som bestod av: ordförande Fredrik Hierner, sommelier och General Manager på MASH i Danmark, Agneta Green vd och ägare av restaurang Oaxen, och Oaxen Slip i Stockholm, Janni Berndt Dahl, sommelier på Gaston vinbar i Stockholm och vice ordförande i svenska sommelierföreningen, Terese Djulstedt, produktchef för Lily Bollinger Award och Eva Nina Hammarskjöld, sommelier och projektledare för Lily Bollinger Award.

RELATERAD LÄSNING