Hem Whisky & Bourbon Limiterade Single Barrel-whisky från Balvenie levererar på hög nivå

Limiterade Single Barrel-whisky från Balvenie levererar på hög nivå

av Livets Goda


Whisky & Bourbon om..

The Balvenie Single Barrel First Fill 12 Year
Nr 85088, 700 ml, 47,8%, 696 kr
94 LGP
Lagrad på ett first-fill fat av amerikansk ek, som tidigare användes för bourbon. Endast 300 numrerade buteljer.
Dominerande citrusfrukt med karamellisering, nyanserade toner från kanderade körsbär och en torr kryddig fatkaraktär av ljusare slag, samtidigt som vi inte ska negligera den fylligare känslan som whiskyn avger. Sublim i kraften, ren, rak och distinkt med finess och känsla. Vidare silkigt bett i avslutet som sätter sig fint på läpparna. Det är sött och torrt samtidigt som det är fylligt och transparent på samma gång – elegant kraft således. Det här gillar vi!

The Balvenie 15-Year-Old Single Barrel Sherry Cask
Nr 85241, 700 ml, 47,8%, 990 kr
95 LGP
Lagrad på europeiskt ekfat, Oloroso-sherry. Endast 650 flaskor.
Starten bjuder på läckra chokladtoner som blandas ut med körsbärsfrukten och en mörk kolatoffée. Det låter som mycket godis, och det är det också, men i ett ack så väl balanserat och elegant utförande. Vinösa tanniner visar upp sig i avslutet, och det är av silkig struktur vi plockar upp detta. Pepparkrydda skänker även ett skönt och runt tillskott, tillsammans med en syrlig sötma som ger whiskyn ett fräscht bett. Denna butelj är en ypperlig avecwhisky där cigarrerna inte ligger långt borta, och förbannat gott är det rent ut sagt! En whisky med djup, komplexa sidor och en tillsynes oändlig längd!

The Balvenie Single Barrel Traditional Oak Aged 25 Years
Nr 85205, 700 ml, 47,8%, 5140 kr, 97 LGP
Lagrad på återfyllt amerikanskt ekfat, tidigare använt för Scotch whisky. Endast 300 flaskor.
I denna butelj får vi en syrligare citruston som ger vindar (utan att tappa sin egna identitet!) av en orökig Islay i sin elegantaste Port Ellen form, i Speyside format. Det är en väl avvägd och fyllig upplevelse, där ljus pepparkryddighet färgad med chili sätter in i avslutet, utan att servera det som ett rent boxningsslag i solar plexus. Det finns även nyanserat läder, humidor och peatyness, vilket påvisar mognaden i whiskyn, och det med en distinkt fräschör och längd. Denna 25-åring är en riktigt komplex skapelse som censurerat sagt är farligt god, och precis som 15-åringen så har den ett avslut som aldrig verkar vilja lämna gommen. En fenomenal upplevelse.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING