- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Linkwood Wood finishes 2008

Därför var det med stor glädje som jag noterade att Diageo i förra årets ”Special Releases” skulle lansera tre stycken ”wood finishes” av Linkwood. Sedan Rare Malt serien lades ner så är det årliga släppet av speciella buteljeringar ifrån deras destillerier en liten julafton för alla whiskyentusiaster. Det första som jag lade märke till när jag läste om de tre Linkwood buteljeringarna var att de för det första skulle komma ut som 50 cl buteljer till ett till och med för att vara gammal årgångswhisky minst sagt högt pris. Det andra var buteljernas utformning som faktiskt förde tanken till grappa eller någon ny modern smaksatt sprit som inte får kallas whisky. Sådana saker förekommer ju nu så det kan man ju överse med tänkte vi på redaktionen och inväntade ett lämpligt tillfälle att testa whiskyn. När vi gjorde detta i samband med att vi testade en del annan whisky trodde vi inte det var sant. Vi blev faktiskt så chockade att vi trodde att vi kanske var påverkade av de övriga sorterna varför vi beslöt att göra om provningen, denna gång med hela smakpanelen samlad, fem garanterat kunniga whiskynjutare. Tyvärr bekräftade detta vår första slutledning. Detta är ingen bra whisky! Vad det beror på, dåliga fat, misslyckad ”double maturing” eller om det bara är någon glad marknadsförare som beslutat sig för att testa maximen ”Allting går att sälja med mördande reklam!” In i en trendig butelj och tredubbla priset bara så går alla suckers på det. Sorry, men vi kan inte köpa detta. Det skulle vara helt fel mot våra läsare att överhuvudtaget rekommendera någon att köpa denna whisky. Kanske någon rik nybörjare som vill ståta med sina fina flaskor i skåpet och som gärna tar en isbit i glaset, annars inte! Jag hoppas att det snart kommer en årgångswhisky ifrån Linkwood som verkligen visar potentialen hos denna annars mycket goda whisky. Till dess får vi hålla hårt i våra Flora & Fauna buteljer. Tastingpanel I panelen: Anders Gjörling, Anders Enquist, Erik Dahlström, Mikael Nilsson och Anders Melldén. LINKWOOD 26 RED WINE FINISH 55,5% Nr.31505 / 1 749 kr (50 cl) 64 LGP Doft: Vinös doft som av billigt rödvin lite torr på gränsen till dammig och trots sin ålder en ung ton med lite finkelinslag. Smak: Här finns mest sötma av typen karamell samt lite hostmedicin. Med vatten framkommer en svaveldoft som gör att man misstänker att detta inte varit de bästa faten man hittat. Eftersmak: Ganska kort och spretar lite väl mycket. LINKWOOD 26 RUM FINISH 54,5% Nr.31503 / 1 749 kr (50 cl) 67 LGP Doft: Här finns tydliga toner av russin, honung, socker och framförallt melass. Ganska bra i näsan. Smak: I smaken hittar man sötma av typen punschpraliner med dessvärre också en tydlig jästinfluens. Det värsta är dock att rommen fullständigt tagit över och att det inte finns mycket kvar av whiskyn. Eftersmak: Medellång och med en kraftig mörk romton LINKWOOD 26 PORT FINISH 56,9% Nr.31504 / 1 749 kr (50 cl) 64 LGP Doft: Doften inleder med fruktighet av typen katrinplommon och äggtoddy. Med vatten får whiskyn dock en mer parfymig doft och en förnimmelse av solution. Smak: Smaken känns obalanserad och lite spritig med inslag av sötma, mörk choklad och tanniner men även lite medicinal och med svaveltoner. Eftersmak: Eftersmaken är torr och inte så lång och även här känns whiskyn mycket obalanserad.