Hem Musik Linn Fernström och Ludwig Hart är vinnarna av Kulturpriset och Millencolin Music Prize 2022

Linn Fernström och Ludwig Hart är vinnarna av Kulturpriset och Millencolin Music Prize 2022

av Livets Goda

Under en prisceremoni på Kulturkvarteret tilldelades Linn Fernström 2022 års Kulturpris och Ludwig Hart tilldelades Millencolin Music Prize 2022.

Linn är en av Sveriges främsta samtida konstnärer och finns representerad på bland annat Moderna museet, Statens konstråd och Örebro läns museum. Linn är multidisciplinär och arbetar främst med målningar och skulpturer.

Linns bildvärld har ofta många dimensioner och detaljer som får betraktaren att nyfiket stanna upp. Verken besitter en närmast poetisk känsla där man som betraktare får uppleva en färgstark värld som gestaltar både det otäcka och lustfyllda.

Hon är uppväxt i Ås och Garphyttan. Genombrottet skedde i samband med avgångsutställningen från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och utställningarna och uppdragen har sedan dess avlöst varandra.

2016 utsågs hon till filosofie hedersdoktor av Örebro universitets humanistiska fakultet och 2022 återvände hon till sitt hemlän med en soloutställning på Galleri Örsta. Hon har tilldelats flertalet stipendier genom åren och nu kan hon lägga till Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne till sina meriter.

Om Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne
Priset på 25 000 kronor har tillkommit för att hedra minnet av författaren Hjalmar Bergman och delas ut till en eller flera personer som gjort sig särskilt förtjänta genom framstående insatser inom litteratur, konst, musik och teater eller inom andra delar av kulturområdet och som genom sin bosättning, sin verksamhet eller på annat sätt kan anses äga samhörighet med kommunen.

Mer om priset och tidigare pristagare på orebro.se.

Ludwig Hart tilldelas Millencolin Music Prize 2022
Ludwig är musiker och låtskrivare med bas i Örebro, som albumdebuterade hösten 2019 och har sedan den kritikerrosade debuten utvecklats till en av Sveriges starkast lysande namn inom sin genre.

Ludwigs musik kan beskrivas som rock med spår av country. Han skriver musik med målande texter där man kan härleda inspiration från bland annat Fleetwood Mac, Bruce Springsteen och Tom Petty.

Ludwig rivstartade 2022 med ett framträdande i SVT:s “Nyår på Skansen” för att därefter turnera med både Sarah Klang och Mando Diao, han hann även med att spela med Svenska Kammarorkestern som 2022 års gästartist på Önskekonserten i Stadsparken.

Ett nytt album planeras att släppas under 2023 och fler framträdanden är inplanerade under året, vilket bäddar för att Ludwigs lyssnarskara bara kommer att bli fler och fler.

Om Millencolin Music Prize
Millencolin Music Prize är ett årligt musikpris på 25 000 kronor. Vinnaren utses av bandet Millencolin och Örebro kommun. Millencolin Music Prize ska uppmärksamma och uppmuntra duktiga, engagerade och framgångsrika personer eller grupper inom musikbranschen och som har Örebroanknytning.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING