Lisebergs nya fisk- och skaldjursrestaurang i hamnmiljö

Livets Goda 15 May, 2019
Mat och Restaurang Liseberg slår i år upp portarna till helt omgjorda Hamnkrogen, och skapar Göteborgs första stora folkliga fisk- och skaldjursrestaurang i en stämningsfull klassisk hamnmiljö - och fyller därmed ett tomrum i stadens krogutbud. Restaurangen blir en central del av årets nya attraktion på Liseberg - det nya musik- och nöjesområdet Hamnområdet.

Foto: Stefan Karlberg

Säg Göteborg och många tänker hamn, fisk och skaldjur. Ändå har det länge saknats en folklig och stor fisk - och skaldjursrestaurang med rimliga priser i staden. Inte heller har möjligheten till mysigt häng med mat och dryck i mysig hamnmiljö existerat i hamnstaden Göteborg- tills nu. Med nya Hamnkrogen ritas därmed Göteborgs restaurangkarta om.

–  Det blir nu fullt fokus på fisk och skaldjur på menyn. Rustikt och rejält, med en utpräglat säsongsbetonad meny med mycket svenska smaker, och så den här hamnmiljön till det, klart vi fyller ett tomrum i Göteborg, säger Helena Stenborg, restaurangchef på Hamnkrogen.

Restaurangen har genomgått en totalt omgörning och renovering, inklusive menyn som huvudsakligen fokuserar på havets delikatesser. Menyn lyfter fram skaldjuren och erbjuder färska räkor, kräftor, ostron, olika slags musslor, hummer och krabba, men erbjuder också klassiker som Toast Skagen och räksmörgås förstås. På varmrättsmenyn finns till exempel hummersoppa, sotad sojamarinerad laxrygg, torskrygg med flygfiskrom och pepparrotsås och queneller på torsk.

Baren är helt ny och har en lång bardisk för barhäng och 30 ej bokningsbara sittplatser. Här finns en egen barmeny med enklare rätter.

En annan nyhet är Luckan, som gör det möjligt för gäster att genom en lucka köpa enkel mat och dryck. När det är konsertdags på för i år nya Lilla Scenen, som i sommar bjuder på ett 40-tal konserter, kommer det bli en magisk festivalstämning i Hamnområdet. Då blir Luckan idealisk för den som vill strosa runt i området med lite plockmat och dryck.

– Man ska känna sig fri som gäst hos oss - du kan äta à la carte vid dukat bord, sitta i baren och plocka från barmenyn eller köpa med en räkstrut och ett glas vin i Luckan och gå runt och njuta av festivalstämningen vid en konsert, säger Helena Stenborg.

Kallköket flyttar ut i lokalen vilket innebär att gästerna har full insyn när personalen öppnar ostron, gör räkmackor och lägger upp skaldjur, och här kommer humrar och andra godsaker att exponeras i en stor glasmonter.

Den nya à la carte-delen av restaurangen kommer att ha totalt cirka 160 platser inomhus och 70 platser på uteserveringen (som för övrigt har flest soltimmar av alla uteserveringar i nöjesparken).

Inredningen går i en varm grå dämpad färgskala, men väggarna fylls med färgstark konst av fantasiväckande marin karaktär som exempelvis en flera meter lång målning med ett sjöodjur som kommer att hänga bakom den långa bardisken


Primörtur under Matrundan på Österlen

Whisky och Bourbon Under årets Matrunda på Österlen kan man följa med på…
24 May, 2019

Rysk ”lågalkohol-vodka” släpps på Systembolaget

Whisky och Bourbon Ryska White Lake Vodka 40% lanserades i mars 2017 och…
24 May, 2019

Organic Value – ett lyckat första besök i Sverige med fokus på Italien och ekologiskt

Vin Den 20:e maj besökte den Italienska vinmässan ”Organic Value” Sverige…
24 May, 2019

Stockholms Bränneri släpper Akvavit

Whisky och Bourbon Den 5 juni, 10:00 släpps Stockholms Akvavit som får sin…
24 May, 2019

Nytt utbildningssamarbete ska få fler kockar i arbete

Mat och Restaurang I ett gemensamt initiativ för att minska bristen på kockar…
24 May, 2019

Karibiska smaker i Årets Sill 2019

Mat och Restaurang Aldrig tidigare har Årets Sill haft en så stor och…
24 May, 2019

City Gross nya koncept: Mindre butiker i centrala lägen

Mat och Restaurang Bergendahls Food vill komma närmare kunderna i stadskärnorna och lanserar…
24 May, 2019

Kockarna som är vidare i Årets Kock 2019

Mat och Restaurang Nu är det klart vilka 24 kockar som går vidare…
23 May, 2019

Jameson tar fram drink till Sweden Rock – The Sweden Rocktail

Whisky och Bourbon För dig som i år besöker Sweden Rock Festival ges…
23 May, 2019

Kronan, höga kostnader för arbetskraft och myndighetskrångel hämmar svenska livsmedelsföretag

Övrigt Enligt den svenska livsmedelsindustrin är Sveriges styrkor jämfört med våra…
23 May, 2019

GLÖET vann guld i Women’s Wine & Spirits Awards i London

Vin Women’s Wine & Spirits Awards som anordnas i London har…
23 May, 2019

Larsa Foods inleder grillsäsongen med en ny grillost

Mat och Restaurang Efterfrågan på Halloumi och övriga grillostar har ökat markant i…
22 May, 2019

Årets Kock rekryterar Vanja Vilbern till Marknads- och Partnerchef

Mat och Restaurang – Jag ser verkligen fram emot att få vara med…
22 May, 2019

Den 1 juni lanseras Orval trappistöl på nytt

Whisky och Bourbon Orval är tillbaka! Den 1 juni lanseras Orval på Systembolaget.
22 May, 2019

Leif GW Persson lanserar GW:s Rosa

Vin Efter fjolårets succé med GW:s RÖDA och GW:s VITA har…
22 May, 2019

Talisker bjuder in till fiskeäventyr i Fiskebäckskil

Whisky och Bourbon Whiskyvarumärket Talisker lanserar ett fiskeäventyr i Fiskebäckskil tillsammans med Restaurang…
22 May, 2019

City Gross e-handel slår försäljningsrekord – lanserar fler matkassar

Mat och Restaurang City Gross e-handel fortsätter att gå starkt framåt i och…
22 May, 2019

Arla Köket® lanserar nya desserter

Mat och Restaurang Lagom till att sommaren gör entré lanserar Arla Köket fräscha…
22 May, 2019

Downtown Camper öppnar hållbart café

Mat och Restaurang Den 1 september slår Downtown Campers nya café upp portarna…
22 May, 2019

Dags för Ostens Dag 27:e maj

Mat och Restaurang Nu firas snart ostens dag! Svenskar är storkonsumenter av ost…
22 May, 2019
Artikelarkivet