Lisebergs nya fisk- och skaldjursrestaurang i hamnmiljö

Livets Goda 15 May, 2019
Mat och Restaurang Liseberg slår i år upp portarna till helt omgjorda Hamnkrogen, och skapar Göteborgs första stora folkliga fisk- och skaldjursrestaurang i en stämningsfull klassisk hamnmiljö - och fyller därmed ett tomrum i stadens krogutbud. Restaurangen blir en central del av årets nya attraktion på Liseberg - det nya musik- och nöjesområdet Hamnområdet.

Foto: Stefan Karlberg

Säg Göteborg och många tänker hamn, fisk och skaldjur. Ändå har det länge saknats en folklig och stor fisk - och skaldjursrestaurang med rimliga priser i staden. Inte heller har möjligheten till mysigt häng med mat och dryck i mysig hamnmiljö existerat i hamnstaden Göteborg- tills nu. Med nya Hamnkrogen ritas därmed Göteborgs restaurangkarta om.

–  Det blir nu fullt fokus på fisk och skaldjur på menyn. Rustikt och rejält, med en utpräglat säsongsbetonad meny med mycket svenska smaker, och så den här hamnmiljön till det, klart vi fyller ett tomrum i Göteborg, säger Helena Stenborg, restaurangchef på Hamnkrogen.

Restaurangen har genomgått en totalt omgörning och renovering, inklusive menyn som huvudsakligen fokuserar på havets delikatesser. Menyn lyfter fram skaldjuren och erbjuder färska räkor, kräftor, ostron, olika slags musslor, hummer och krabba, men erbjuder också klassiker som Toast Skagen och räksmörgås förstås. På varmrättsmenyn finns till exempel hummersoppa, sotad sojamarinerad laxrygg, torskrygg med flygfiskrom och pepparrotsås och queneller på torsk.

Baren är helt ny och har en lång bardisk för barhäng och 30 ej bokningsbara sittplatser. Här finns en egen barmeny med enklare rätter.

En annan nyhet är Luckan, som gör det möjligt för gäster att genom en lucka köpa enkel mat och dryck. När det är konsertdags på för i år nya Lilla Scenen, som i sommar bjuder på ett 40-tal konserter, kommer det bli en magisk festivalstämning i Hamnområdet. Då blir Luckan idealisk för den som vill strosa runt i området med lite plockmat och dryck.

– Man ska känna sig fri som gäst hos oss - du kan äta à la carte vid dukat bord, sitta i baren och plocka från barmenyn eller köpa med en räkstrut och ett glas vin i Luckan och gå runt och njuta av festivalstämningen vid en konsert, säger Helena Stenborg.

Kallköket flyttar ut i lokalen vilket innebär att gästerna har full insyn när personalen öppnar ostron, gör räkmackor och lägger upp skaldjur, och här kommer humrar och andra godsaker att exponeras i en stor glasmonter.

Den nya à la carte-delen av restaurangen kommer att ha totalt cirka 160 platser inomhus och 70 platser på uteserveringen (som för övrigt har flest soltimmar av alla uteserveringar i nöjesparken).

Inredningen går i en varm grå dämpad färgskala, men väggarna fylls med färgstark konst av fantasiväckande marin karaktär som exempelvis en flera meter lång målning med ett sjöodjur som kommer att hänga bakom den långa bardisken


Nyhet - Barceló Imperial Onyx

Whisky och Bourbon Nu lanseras Barceló Imperial Onyx på den svenska marknaden. En…
23 Aug, 2019

Potatis har huvudrollen i tävlingsuppgift nummer två

Mat och Restaurang I dag har finalisterna fått information om den andra tävlingsuppgiften…
23 Aug, 2019

Krydda på flaska

Mat och Restaurang Bra kryddor kommer inte alltid på burk. Smaksatta oljor är…
22 Aug, 2019

20 nya arbetstillfällen när Sibylla öppnar i Hofors

Mat och Restaurang När Gävlebon Fuad Sadun öppnar sin nya Sibyllarestaurang vid E…
22 Aug, 2019

Hernö High Coast Terroir Gin 2019 kommer med en smak av citrus och sommaräng

Whisky och Bourbon Den 28 augusti sker lanseringen av Hernö High Coast Terroir…
22 Aug, 2019

Klart för Mölnlyckes första Lidl-butik

Mat och Restaurang Lidl bygger ny butik i Mölnlycke, Härryda, som blir den…
22 Aug, 2019

Ekologiska La Luna från Avondale, Sydafrika

Vin Från Jonathan Grieve på Avondale i Sydafrika kommer nu en…
22 Aug, 2019

Cù Bòcan i ny design och två nya smaker

Whisky och Bourbon Den andra september släpps tre (3) nydesignade Cù Bòcan Highland…
22 Aug, 2019

Skördetid i Halland: två månaders matfest

Mat och Restaurang Mellan 17 augusti och 6 oktober bjuder Halland in till…
21 Aug, 2019

Frantzén Group avyttrar The Flying Elk, Corner Club och Gaston

Mat och Restaurang The Flying Elk är krögaren Björn Frantzéns framgångsrika engelskinspirerande gastropub,…
21 Aug, 2019

VM i snus anordnas för första gången

Övrigt För första gången någonsin anordnas Snus-VM, ett internationellt mästerskap där…
21 Aug, 2019

Relax Riesling byter till årgång 2018

Vin Relax Riesling byter till årgången 2018. Relax Riesling kommer från…
21 Aug, 2019

Ny drinkglasserie från Riedel

Mat och Restaurang Riedel var först i världen med att designa vinglas med…
21 Aug, 2019

Tips inför höstens största visningshelg

Övrigt Helgen som kommer förväntas bli höstens största visningshelg. Bostadsvisningarna står…
21 Aug, 2019

Italiensk mat- och vinfestival

Vin En fem dagar lång mat- och vinfestival. Det kan alla…
20 Aug, 2019

Better You lanserar ny serie av ekologiska, handgjorda, kallpressade och eteriska oljor

Övrigt Vårt luktsinne är ett av våra mest kraftfulla men outnyttjade…
20 Aug, 2019

En currysås som ska avskaffa hunger

Mat och Restaurang Systrarna Khanna och Hungerprojektet samarbetar idag i kampen mot fattigdom…
20 Aug, 2019

OLW Naturchips lanserar het nyhet

Övrigt Från och med i dag kommer en helt ny chipssmak…
20 Aug, 2019

Smarta, hållbara nyheter från Sundqvist

Mat och Restaurang I höst lanserar Sundqvist kvalitativa stek- och kokkärl samt vackra…
20 Aug, 2019

Bollinger Vieilles Vignes Françaises åter i Sverige

Vin Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2010 har endast producerats i 1…
20 Aug, 2019
Artikelarkivet