Lite Beaujolais Nouveau-historia & ett vintips

av Niklas Jörgensen

Nouveau, vin från senaste skörden och släppt kort tid efter att det skyndsamt jäst färdig, är ingen unik företeelse för Beaujolais. Du finner det även i andra regioner världen över. Vissa har blott kopierat konceptet men lika många har i det tysta släppt ungt vin. Att det blev så pass stort i just denna del av Frankrike har flera orsaker men den enskilt största sitter kanske i druvan, gamay passar nämligen förträffligt till tidig release. Samma sak kan man inte per automatik säga om en tanninstinn cabernet från Bordeaux och i Bourgogne, ja vem vill släppa dyrbara druvor till ett vin som man inte får lika mycket betalt för?

Beaujolais hade dock inga högre priser när konceptet tog fart under efterkrigstiden och snabbt fick man igång en efterfrågan. Till en början släpptes vinerna i mitten av december, ju mer populärt det blev och skickliga producenter fick med utlandet så var hux flux 15 november datumet att minnas. En utstuderad marknadsföringsplan var född. Särskilt England hoppade på trenden och Nouveau-släppet utvecklades till något som snudd på kunde liknas vid regelrätta fylleslag. Svenskarna var lite senare på pucken men under framförallt 80-talet och en bit in på efterföljande decennium så var det en händelse som hamnade i blickpunkten. Nu hade nouveau fått nya regler vilket innebar samma som dagens, att det var den tredje torsdagen i november som lanseringen skedde.

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här