1

Lite soja, mycket palmolja – här är Årets matbluff

Folket har sagt sitt. Med överlägset flest röster blev det Alpro Cuisine soya vispbar som utsågs till ”vinnare” av antipriset Årets matbluff.

Årets Matbluff 2019

– Väldigt många känner sig uppenbarligen lurade av innehållet i produkten, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentorganisationen Äkta vara, som ligger bakom omröstningen.

Trots att det vegetabiliska gräddalternativet har ”soja” i namnet innehåller det endast två procent av denna råvara. Som jämförelse innehåller Alpros egna sojadrycker fyra gånger så mycket sojabönor. Den huvudsakliga råvaran i sojavispen är istället palmolja, vilken utgör hela 25 procent av innehållet.

– Palmoljan är kritiserad, bland annat av miljöskäl, och många konsumenter väljer bort produkter som innehåller den. Jag tror att den negativa bilden är ett av skälen till att Alpros sojavisp fick så många röster, säger Björn Bernhardson.

Närmare hälften av de totalt 19 100 rösterna föll på företagets produkt. Närmaste konkurrenterna var Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär och Pågen Brioche hamburgerbröd.

FAKTA
Röstresultat
Totalt 19 100 röster fördelade enligt nedan:
1. Alpro Cuisine soya vispbar (9 416 röster)
2. Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb (3 431)
3. Pågen Brioche hamburgerbröd (3 270)
4. Rå Blåbär pressad råsaft (2 019)
5. Semper gluten free Bovete & Teff mjöl (964)