Hem Vinvärlden Liva upp julbordet med extra goda röda viner under 300 kr

Liva upp julbordet med extra goda röda viner under 300 kr

av Livets Goda

2006 Lealtanza Gran Reserva RIOJA / SPANIEN / BODEGAS ALTANZA / NR 73923 / 219 KR Vin med mognad, om än kan helheten utvecklas ytterligare genom lagring. Sötmogna körsbär, plommon och dragon samsas med toner av kanel och kardemumma. Faten bidrar med läder och tobak därtill ryms frisk syra som livar upp eftersmaken. En yppigare stil av Rioja, modern men med tydligt ursprung som bjuder drickvänlighet redan nu. 2011 Chianti Classico Brancaia Riserva TOSCANA / ITALIEN / BRANCAIA / NR 71600 / 269 KR Vi gillar producenten, man levererar rejäla doningar med mustigt i både doft och smak. Druvorna kommer från vingårdarna Poppi och Brancaia och innehållet domineras av sangiovese med en skvätt merlot som mjukar upp helheten. Bigarråer och tydlig kryddighet kantas av lakrits och parfymerade inslag. De dryga 16 månaderna i franska fat bidrar till vinets intensiva helhet och för dagen är upplevelsen ungdomligt stram med kännbar strävhet. Perfekt vin för källaren! 2011 Chateau Smith Cabernet Sauvignon WASHINGTON STATE / USA / CHARLES SMITH / NR 71907 / 159 KR Ett lättgillat vin för er som föredrar yppigt, mustigt och med tydlighet i druva. Intensiv koncentration av cabernet sauvignon bjuder läckert av svarta vinbär, mullbär och körvel. Frisk syra och kännbara men mjuka tanniner präglas av 22 månader i franska ekfat. Producenten imponerar med en rad olika viner, framförallt levereras hög kvalitet i rimliga prislägen. Ursprunget är Columbia Valley. 2010 Beringer Napa Valley Cabernet Sauvignon KALIFORNIEN / USA / BERINGER / NR 79038 / 299 KR På den här nivån presterar Beringer riktigt goda viner, druvan cabernet sauvignon bjuder täta, mustiga toner av svarta vinbär och eukalyptus därtill söt lakrits och förnimmelser av russin. Söta ekfatstoner och de generösa fruktaromerna gör detta till ett tillgängligt vin redan som ungt, om än med god lagringsduglighet under några år framöver. Vi dricker det till köttgryta, gärna med rödvinsbas och rotfrukter bland ingredienserna. 2010 Château Ducluzeau BORDEAUX / FRANKRIKE / CORDIER MEZTREZAT / NR 95119 / 179 KR Förhållandevis billigt bordeauxvin från hyllad årgång och en nyhet på Systembolaget. Doften är generösare än väntat med syltade toner av svarta vinbär och björnbär därtill läder och stall i fokus. Smaken är betydligt elegantare med frisk syra, markerad strävhet, mörka bär och rejält med fat i upplevelsen. Förnimmelser av tryffel lurar i bakgrunden. Gott till smakrikt av kött. 2012 Bosquet des Papes Cuvée Tradition RHÔNE / FRANKRIKE / BOSQUET DES PAPES / NR 90027 / 265 KR Klassiskt från Châteauneuf-du-Pape med dominans av grenache, denna gång från stilsäker producent som levererar kraft och komplexitet. Ungdomligt javisst, men framförallt har man lyckats med balans mellan frukt och fat. Vinet är betydligt elegantare än väntat med nypon, körsbär, jordgubbar och färsk dragon i doft och smak. Dryga året i fat bidrar till vinets sammansatta helhet och lagring gynnar utan tvekan upplevelsen. 2009 Brunello di Montalcino TOSCANA / ITALIEN / COL D’ORCIA / NR 12357 / 269 KR Prisvänlig producent, vinerna från Montalcino är vanligtvis betydligt dyrare men Col d’Orcia låter oss uppleva välgjort rött med tydligt ursprung till hygglig prislapp. Sangiovese med mogen helhet av torkade frukter, röda plommon, lingonbitterhet och rejält med fatprägel. Ett utmärkt alternativ i vilttider, gärna med bär och rotfrukter bland ingredienserna. 2012 Château Maucoil RHÔNE / FRANKRIKE / CHÂTEAU MAUCOIL / NR 79787 / 212 KR Ungdomligt friskt med intensiv kraft, balanserade toner av björnbär och plommon samsas med timjan och mynta bland örterna. Blandningen av grenache, syrah, mourvèdre och cinsault blir efter dryga året i ekfat och ståltank till smakrikt med imponerande komplexitet. Oväntat moget redan nu men med potential att utvecklas ytterligare. Ursprunget är Châteauneuf-du-Pape. 2010 Soffocone di Vincigliata TOSCANA / ITALIEN / TESTAMATTA DI BIBI GRAETZ / NR 95479 / 251 KR Vin med vacker etikett skapad av vinmakaren och konstnären Bibi Graetz, denna gång med mustigt innehåll i buteljen. Vi gillar stilen av rondör och kryddighet, den yppiga frukten är mjuk och rödbärig med körsbär och russin därtill balanserad ek efter dryga 18 månader i franska fat. En liten bitterhet dröjer sig kvar och livlig syra bidrar till spänstig helhet. 2008 Profundo MENDOZA / ARGENTINA / BRESSIA / NR 71639 / 229 KR Den mustiga framtoningen hör årstiden till, animaliska inslag samsas med koncentrerad frukt och rejäla doningar i fat. Ett vin som passar till kött, gärna med smakrikt bland tillbehören. Klassisk rödvinssås och rostade rotfrukter lirar med argentinsk kraft. Blandningen av cabernet sauvignon, syrah, merlot och malbec blir till smakstinn upplevelse redo att njutas. 2009 Barolo PIEMONTE / ITALIEN / AZIENDA AGRICOLA AZELIA / NR 92251 / 299 KR Välgjort vin från stilsäker producent, mustigt men med stor elegans. Några år i butelj har bidragit till viss rondör om än klarar vinet ytterligare år av lagring. Färska blommor, parfym och mörk bärighet blir till komplex balans efter två år i stora ekfat. Druvorna kommer från vingårdar i Serralunga och Castiglione Falletto, blandningen bjuder mineralitet och nyanserad helhet. Ett vin vi njuter i stora klunkar! 2010 Barolo Marcenasco PIEMONTE / ITALIEN / RENATO RATTI / NR 90171 / 269 KR Visserligen producentens ”volymbarolo” men man presterar med stil. Marcenasco bjuder tydligt ursprung – torkade fikon och russin kantas av färska plommon och lagerblad. Därtill bidrar dryga två år i ekfat med djup och komplexitet. Strävheten är kännbar och nebbiolos pikanta syra livar upp helheten. Bra pris! 2011 La Vespa PIEMONTE / ITALIEN / MICHELE CHIARLO / NR 2721 / 119 KR Publikt vardagsvin som bjuder fruktdrivet och rondör, druvorna barbera, albarossa och shiraz blir till smakrikt i yppig stil. Syltade toner av björnbär och blåbär kantas av dragon och parfymerade inslag. Tobak och vaniljkola bidrar till djupare helhet, vi dricker det gärna till pasta bolognese eller fredagspizzan med salami. 2009 Sfursat LOMBARDIET / ITALIEN / NINO NEGRI / NR 75529 / 289 KR Nino Negris viner bjuder särprägel, stilen känns igen och vi föredrar de röda vinerna till mat. Sfursat rymmer intensitet i doft och smak – plommon, lingon, viol och torkade fikon samsas med kryddiga fat, därtill pikant syra som gör att vi gärna kombinerar detta köttvänliga vin med friskt bland tillbehören. Klarar ytterligare år i källaren. 2012 Vacqueyras Le Clos RHÔNE / FRANKRIKE / MONTIRIUS / NR 90044 / 209 KR Favoritproducent från den här delen av Rhône, denna gång i lagringsduglig tappning med lika delar grenache och syrah i blandningen. Den täta purpurfärgen, intensiva doften och mustiga smaken ger oss hållbarhet på ytterligare tio år i butelj. Animaliska inslag samsas med körvel, rosmarin och blå plommon med lagerblad och rök i efterdyningarna. Vinet har lagrats dryga två år i betongtankar vilket bidrar till den fruktstinna karaktären. 2009 Taurasi KAMPANIEN / ITALIEN / FEUDI DI SAN GREGORIO / NR 6282 / 152 KR Välgjort av aglianico är vi inte bortskämda med, ofta saknas friskhet och spänst i vinerna. Men inte denna gång, Taurasi bjuder på mängder av torkad frukt, inlagda körsbär och tydliga fat. 18 månader i ek bidrar med läder, stall och rostat med viss bitterhet i avslutningen, därtill frisk syra som livar upp. Ett vin med rejäla muskler som smakar allra bäst till mat av det mustiga slaget eller till lagrad hårdost. 2012 Vieux Château des Jouans BORDEAUX / FRANKRIKE / CALVET / NR 3128 / 119 KR Billigt från högra stranden med oväntat stor koncentration och tydligt ursprung, merlot dominerar därtill en skvätt cabernet sauvignon som bidrar med struktur. Ett förtjusande vin med mörkbäriga toner som blandas med blommigt, silkigt och märkbar fatkaraktär. Läder, tryffel och jord samsas med frisk syra och ungdomlig strävhet i klassiskt tappning. Bra köp! 2013 Château de Saint Cosme Côtes-du-Rhône RHÔNE / FRANKRIKE / CHÂTEAU DE SAINT COSME / NR 74503 / 99 KR Producenten presterar maffiga viner, även i sin enklaste tappning bjuds tät koncentration och viss lagringsduglighet. Ett matvin som kommer till sin rätt med smakrikt av kött – vilt, lamm och nöt med tillbehör som smakar mycket, gärna med kryddigt bland ingredienserna. Innehållet är syrah som lagrats på stora fat, helt utan klarning eller filtrering vilket bidrar till vinets täthet. Färska örter och lakrits kantas av charkuterier och mörk bärighet med bitterhet i eftersmaken. Priset är ett plus!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING