Hem Whisky & Bourbon Livet Goda provar ett urval öl från Stone Brewing

Livet Goda provar ett urval öl från Stone Brewing

av Livets Goda

(Den fullständiga artikeln finner ni i aktuella Whisky & Bourbon #41 >>)


Greg Koch & Steve Wagner – grundare av Stone Brewing

Stone Brewing – ett urval provade öl
89 Stone White Ghost (artikel 1597, 330 ml, 4,7%, 19,90 kr)
En berliner weisse tolkad på Stone-vis vilket innebär en aningen mer kraftfull stil även om det ska tilläggas att detta ändå är en ytterst lättdrucken, citruspigg stil med lite brödjästiga toner och fruktsallad. Smaken är syrligt uppfriskande och det finns toner som drar den lite åt sauvignon blanc-hållet till om vintermer brukas, det där lätt gröna helt enkelt, och så finns det jenka, örtighet och citrusskal. Perfekt en varm sommardag eller till lite hetare mat.

92 Stone Fellow-SIP IPA (artikel 12110, 500 ml, 7%, 34,90 kr)
Ett IPA-samarbete mellan fem bryggerier; Buxton Brewery, IMBC, Magic Rock, North Brewing Co. och Stone. Här är det mycket av allt men sammanförandet av olika recept blir ändå lyckat i en småförförande yppig IPA-stil med tropiska nyanser, kryddighet, aprikos, tallskog men också en färsk grapefruktkänsla. Smaken är generöst tilltagen, älskvärt krämig och det finns en lätt sötma som charmar tillsammans med pinje, grape och aprikoskryddighet. Lätt brödigt avslut. Döljer styrkan väldigt väl.

91 Go To IPA (artikel 88742, 330 ml, 4,7%, 19,90 kr)
Stones session IPA som sticker ut i deras sortiment i och med den lägre alkoholhalten. Men man löser det finfint även om det är humleorienterat i såväl doft som smak så finns det citruspigga, svalt fruktiga inslag och en örtighet som inte noteras lika ofta i de starkare Stone.  Fräsch gomkänsla, välhumlad och med stenfrukter i smakprofilen som komplement till pinje och citrus.

92 Ruination Double India Pale Ale (artikel 88629 BS, 330 ml, 8,5%, 27,90 kr) Dubbel-IPA:n har en ljus bärnstensaktig nyans med ganska tät skumkrona, om än inte särskilt hög. Doftintrycken är generösa, djupet fint och det noteras allt från aprikos, örter, salvia företrädesvis, försiktig blommighet, tallbarr, grapefrukt och malt. Smaken då? Jodå, tät och rejält humlad, torr smak med toner av tallskog, bröd, torkade frukter, skal av grapefrukt och malört. Avslutet är långt och kvardröjande med markerad bitterhet.

Ge bort en prenumeration på Whisky & Bourbon i julklapp

En prenumeration på Whisky & Bourbon kostar 175 kr/ år och innehåller 4 utgåvor. 
Teckna en prenumeration i julklapp till någon som du tycker om >>


92
Arrogant Bastard Ale (artikel 88664 BS, 500 ml, 7,2%, 32,90 kr)
Etiketten som gav Stone sitt lyft? Onekligen har Arrogant Bastard bidragit rejält där men det är också en stil som sticker ut lite mer jämfört med deras andra produkter som tillkommit senare. Lite mörkare, mer murrig doft där doftspektrumet spänner över allt från karamelliserade inslag, kaksmulor, torkade frukter och rökt te. I gommen en sötkryddig känsla med fint balanserad beska, fudge, pinje och ett fruktigt anslag. Klassiker helt enkelt och som håller än idag.

92 Stone IPA (artikel 88084 BS, 330 ml, 6,9%, 21,90 kr)
En riktigt bra klassisk och ytterst stabil IPA som förenar smakrikedom, humle och styrka på ett alldeles strålande vis. Och så är det närmast sinnebilden av Stone! Brödigt, tänk kavring, med kompletterande nyanser av aprikos, tallbarr, grapefrukt och ett diskret tropiskt drag. Med luft kommer även karamelligheten. Smaken är kryddigt rik, balanserat fruktig och törstsläckande trots en hel del kraft. En liten sötma finns i mittpaletten men det är snarare det tropiska inslaget som framkallar den innan humlen sätter ner foten och styr upp allt i avslutet.

94 Übel Imperial Berliner Weisse, Stone – Evil Twin (9,5%, magnumflaska, inte tillgänglig på SB)
Provas på årets öl- och whiskymässa i Nacka och samarbetet mellan de två bryggerierna är onekligen ett lyckat kraftpaket. Smaksättningen med fläder blir aldrig heller dominant blommig utan hittar ett samspel med den högre alkoholhalten som tonar ner det florala. Citrus, vetekryddigt och närmast vinöst i sin struktur. Grattis till den som äger en flaska.

93 Enjoy after 07.04.16 Brett IPA (7%, 750 ml flaska, inte tillgänglig på SB)
Stones take på brettöl och namnet ger en vink om att den gör sig bäst efter lagring. Och jodå, såhär drygt två år efter buteljering så är brettanomyces nedtonad även om det fortfarande finns funk i form av halm och vitpeppar kvar. Men det är de tropiska nyanserna med pinjeskogen i bakgrunden som styr och det är inte alls lika extremt som exempelvis vissa belgare. Smaken är också den i den fylligare skalan med viss hölada som komplement till frukten och den fina syrligheten. Kanske inte en öl för den genomsnittlige Stonefantasten men en som, om man lyckas finna den idag, lär glädja surölsvännerna.

93 Scorpion Bowl IPA (7,5%, inte tillgänglig på SB)
En charmör av rang samtidigt som det finns kraft och inbjudan till att läppja på denna i långsamt tempo. Scorpion Bowl har skapats för att vara så fruktmaximerad det bara går utan att för den delen ha använt någon frukt. Istället är det humlesorterna mosaic, loral och mandarina bavaria som fått den uppgiften och resultatet är så pass att det är lätt att tro åtminstone någon ananasbit eller aprikos slunkit ner i brygden. Det tropiska och pinjeskogsaktiga från den pigga doften hänger också med i smaken som har ett lätt krämigt anslag med en känsla av fruktsötma även om det är en torr öl. Snyggt humlad är den dessutom.

92 Delicious IPA (330 ml, 7,7%, 25,90 kr, lansering 1 mars 2019)
Den glutenreducerade Delicious lanseras nästa år på Systembolaget och det är en måste-öl för alla intoleranta. Ja, och även de som nu inte lider av åkomman för detta är en snyggt svarvad IPA med bra tryck i frukten, kanderade citrusskal och bra tryck i doften som har de typiska Stone-inslagen av aldrig övertydlig tallskog. I gommen ett skönt djup och initial smeksam fruktighet som avlöses av en smygande bitterhet, något som ger det där lilla extra. Avslutet har humledominansen samtidigt som en viss kryddighet och aprikos hänger med ett bra tag. Glutenfri öl på topp!

RELATERAD LÄSNING