Hem Vinvärlden Livets Goda Fine Wines: En begåvad och bedårande Chianti Classico Gran Selezione

Livets Goda Fine Wines: En begåvad och bedårande Chianti Classico Gran Selezione

av Livets Goda

Livets Goda Fine Wine – Castello di Fonterutoli 2012
Denna årgång av vinet påvisar idag en kraft som var svår att skönja vid fatprovningar av vinet vid tidigare tillfälle. Kalla det en smygare. Men vi pratar inte stabbiga muskler, vi pratar graciös, vital kraft. Frukten är ren med rödspänstig, syrlig fräschör i form av körsbär med ungdomlig lyster men moget uppförande, där inslag av rostade kaffebönor, tobak, lavendel och krydda i ett aromatiskt örtlandskap, tillsammans med maritima vindar, mineraler och en läcker sälta, skänker djup i den eleganta och komplexa målningen som Castello di Fonterutoli penslar. En silkig tanninstruktur med en skönt stram ton lierar sig väl i munseglet och ger ett snyggt putsat motstånd.

Avslutet är lika långt som gott och vinet följer den numera så kända vinfilosofin vi kommit att förknippa och älska med Mazzei: balans, kraft, djup och fräschör och allra mest intelligent i det moderna då man inte tappar kontakten med den klassiska marken och sitt historiska ursprung. Man tar dåtid in i nutid utan att tappa bort sig i trendtänkande och utan att bli gammaldags. Årgången känns för övrigt långlivad – mer än förväntat – i dagsläget, men tro för den sakens skull inte att ni måste låta vinet ligga och runda av sig i 10 år till innan fullbordan. Den charmiga, rika och edgiga fruktspänst vinet bjuder på i sin ungdom är bedårande. Nu och sen helt enkelt är (det stora…) intagsmottot.

Ja, det här är summerat en förbannat god Chianti Classico!

Castello di Fonterutoli 2012
Nr 32130 (75 cl), 299 kr
Toscana, Italien

Vinet beställer ni här

Om Castello di Fonterutoli
Fonterutoli är namnet på egendomen i Chianti Classico som varit i familjens ägo sedan 1435. Som vanligt är det Carlo Ferrini som står bakom vinet som består av 92 procent sangiovese och 8 procent malvasia nera och colorino. Back to the roots med andra ord, vilket också syns på den klassiska etiketten. Lagringen har skett i franska fat (225 l och 500 l) i 20 månader, varav 60 procent nya fat.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING