Hem Vinvärlden Livets Goda gör ett nedslag i Agricola Querciabella

Livets Goda gör ett nedslag i Agricola Querciabella

av Livets Goda

Namnet Querciabella kommer ifrån att quercia betyder ekträd, något som gården kryllar av, samt att bella betyder vacker, det Giuseppe såg i gården för över 40 år sedan. Gården, som ligger belägen på hög höjd för att vara Chianti (350-450 m.ö.h), började sin omvandling till att bli helt ekologisk 1999, och sedan 2000 är man biodynamisk – något som gestaltar Querciabellas policy mot användning av kemikalier. Man fick från början in med inställningen att producera vin med största respekt för miljön och den unika karaktären i jorden.

Förutom Chianti Classico producerar Querciabella sedan 80-talet IGT-viner med mindre än 80 procent sangiovese (som vanligtvis erfodras i DOC-klasificeringen i Chianti) samt viner vid namnen Camartina, Batár och Palafreno. Dessa viner produceras bara mycket bra år.

Idag har Sebastiano Cossia Castiglioni, son till grundaren Guiseppe Castiglioni, tagit över driften av företaget med hjälp av ett managementteam och teknikteam. Oenologen är Guido de Santi, en tidigare elev till den berömda Giuseppe Tachis (som hjälpte till att skapa Tignanello och Sassicaia).

2013 Querciabella Chianti Classico / Toscana / Italien / Agricola Querciabella / 750 / 75258 / 229 / 93
Består till 100 procent av sangiovese och man producerar cirka 90.000 flaskor per år av detta vin, vars första årgång såg ljuset 1974. Lagringen sker på franska tonneaux och barriques, varav 5 procent är nya fat, under 12 månader.
Inleder med mörka körsbär, svartvinbär, cassis och maritim sälta med söta tobaksblad som skänker en god känsla. Vinet fortsätter på den ypperliga känslan med vegetalt underliggande toner, adderat av lakrits, ceder, stram mineralitet, syrligt transparent struktur, kraft med fräschör och en lång finish med bra krydda. Silkigt, gott, elegant och smakrikt!

2008 Camartina / Toscana / Italien / Agricola Querciabella / 750 / 73532 / 719 / 94
Druvblenden lyder 70 procent cabernet sauvignon och resterande del sangiovese och av detta vin producerar man ca 12.000 flaskor per år. Vinet lagras i barriques (80 procent nya och 20 procent ett år gamla) under ett år. Efter detta gör man ett urval av de bästa vinerna som får ligga ytterligare ett år på fat. Vinet får sedan vila under 6 månader i flaska. Vinet släpps på marknaden 30 månader efter skörd.
Har en skön rustik elegans i strukturen som uppträder både klassiskt och modernt på en och samma gång. Snygg nyans av stjälkighet ger rätt vegetal ton, tillsammans med lavendel, lakrits, örter, gamla regalskeppstoner, salt stenmineralitet och en fräsch, torr sötma. Vidare bjuds vi i denna komplexa kompott på skön krydda, läder, cigarrblad, tobak och jordgubbshintad körsbärsfrukt med ett skönt munmotstånd. Det är stringent, rent och fräscht med spänst och avslutet ligger kvar länge med en härlig pepparkrydda. Drick gärna idag då den peakar nu och servera svalt.

2013 Mongrana / Maremma / Italien / Agricola Querciabella / 750 / 73533 / 169 / 91-92
Druvblenden lyder 50 procent sangiovese och lika delar merlot samt cabernet sauvignon. Första årgången av detta vin var 2005 och man producerar cirka 130.000 flaskor per år. Lagring sker på ståltankar samt i concretes.
Årgångs- och områdestypiskt vin som är fräscht och elegant med ljus frukt, ört, maritima vindar med sälta, lakritspuff och fuktiga tobaksblad. Ett riktigt bra vin från Maremma med transparent och snygg struktur, och gott inte minst gott! Komplexfylld sötma i frukten, det är sött men inte sött, och torrt men ändå inte torrt – imponerande. Ett magiskt matvin.

Importör är PrimeWine 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING