Hem Vinvärlden Livets Goda guidar: 15 bästa vardagsvinerna från Bourgogne

Livets Goda guidar: 15 bästa vardagsvinerna från Bourgogne

av Livets Goda

2013 Beaujolais-Villages Combe aux Jacques
BOURGOGNE / FRANKRIKE / LOUIS JADOT / NR 72348 / 115 KR
Välkänd producent som bjuder balans även i billigare prisläge. Denna gång med gamay i huvudrollen, en druva som blir till rödbärigt med lingon, hallon och körsbär i fokus därtill finns rejäl syra och elegant helhet. Passar smakrika rätter med fisk och kyckling, gärna med krämiga tillbehör vid sidan. Addera syra i rätten för rundare helhet.

2011 Bourgogne Pinot Noir
BOURGOGNE / FRANKRIKE / JOSEPH FAIVELEY / NR 79485 / 179 KR
Vi gillar vinerna från denna producent alltmer. Enkelheten i generisk Bourgogne blir till elegant och friskt med kryddigt i eftersmaken. Läckert av jordgubbar, bigarråer och anis samsas med läder och viss bitterhet såsom i färska örter. Upplevelsen är silkig och balanserad med livlig syra. Bra köp!

2013 Bourgogne Blanc Kimmeridgien
BOURGOGNE / FRANKRIKE / J M BROCARD / NR 5521 / 104 KR 
Vardagsvin som blivit något av en trotjänare på Systembolaget, ett friskt vitt som levererar jämnhet mellan årgångarna. Mineral, krita och gröna frukter är ett signum likaså ultrafrisk syra och stramt avslut. Vi gillar elegans, för dryga hundralappen levereras stilsäkert och ursprungstypiskt. Ett vin som passar vid de stora festligheterna.

2013 Bourgogne Cuvée Prestige Chardonnay
BOURGOGNE / FRANKRIKE / FRANCOIS MARTENOT / NR 5362 / 109 KR
Trevligt och okomplicerat vin i gynnsamt prisläge, druvan rymmer rejält med gula äpplen och plommon men även friskt av färska örter och lime. Inslag av ekfat bidrar med nötter och smör, därtill livlig syra som ger spänst till upplevelsen. Allround till fisk och lättare rätter av grönt.

2012 Bourgogne Rouge
BOURGOGNE / FRANKRIKE / CAMILLE GIROUD / NR  74599 / 189 KR
Utmärkt rött som bjuder förväntad elegans men med intensiv koncentration som klarar det mesta i matväg. Nyanserat av röda bär, jord, läder och torkade kryddor som kantas av livlig syra och viss bitterhet i efterdyningarna. Producenten presterar förtjusande viner och detta är inget undantag. Värt ansträngningen att beställa via Systembolaget.

2012 Chablis Domaine des Malandes
BOURGOGNE / FRANKRIKE / DOMAINE DES MALANDES / NR 72861 / 159 KR
Välgjort och mycket typiskt med sin mineralkaraktär, inslagen av blodgrapefrukt och nektarin blir till uppfriskande helhet. Mandellika toner kantas av frisk syra och relativt lång eftersmak vilket blir till trevlig upplevelse i modest prisklass. Drick nu eller spara några år ytterligare.

2013 Chablis Premier Cru Beauroy
BOURGOGNE / FRANKRIKE / J M BROCARD / NR 7125 / 179 KR
Favorit som även presterar i halvbutelj, ett vin som bjuder tydligt ursprung och producentens fingerfärdighet i finstämd helhet. Vi ger högt betyg för stiltypiskt av passionsfrukt, mineral, inlagda päron och gräs, därtill muntras smaken upp av lime. Elegant med riklig smak och ett lyxigt alternativ till fisk och skaldjur.   

Crémant de Bourgogne Perle d&#39Ivoire Blanc de Blancs Brut
BOURGOGNE, / FRANKRIKE / LOUIS BOUILLOT / NR  82363 / 159 KR
Vardagsbubbel som håller måttet, producentens viner säljer massor även om just detta ligger i Systembolagets beställningssortiment. Till fullo gjort av chardonnay som blir till fräscht men moget av gula höstäpplen, vanilj och rostat bröd. I bakgrunden lurar lime som piggar upp, därtill viss kryddighet som mynnar ut i mjuk eftersmak.

Crémant de Bourgogne Brut
BOURGOGNE / FRANKRIKE / CHÂTEAU FUISSÉ / NR 75520 / 189 KR
Imponerande bubbel och ett av de bättre crémant vi provat. Fin balans med intensiv frukt, läcker syra och behaglig mousse, ett vin som gynnas av kombinationen med mat, gärna med fisk och skaldjur inblandat. Gula äpplen, persika och litchi livas upp av krita och grapefrukt, aningen smörigt lurar i eftersmaken. Ursprunget är Mâconnais i södra Bourgogne.

2013 Petit Chablis
BOURGOGNE / FRANKRIKE / LUPÉ CHOLET / NR 89555 / 149 KR
Sällan tillhör den här klassificeringen våra favoritviner men denna gång bjuds det på tilltagen koncentration och ursprungstypiskt. Rent, elegant och med intensiv mineralitet, den ultrafriska syran omsluts av färska örter, citrus, gröna äpplen och pikanta inslag av mandel. Den klassiska kombinationen med naturella ostron passar denna chardonnay.

2012 Chablis Tête d&#39Or
BOURGOGNE / FRANKRIKE / DOMAINE BILLAUD-SIMON / NR 75356 / 179 KR
Chablis när det är riktigt bra, i hyggligt prisläge bjuds vi intensiv koncentration av grönt och mineral med frisk syra men även rundade toner av persika och mandelmassa. Vinet gör sig allra bäst till mat, framförallt lättare rätter av fisk och färska skaldjur. Gärna med syrligt vid sidan för att göra vinets fräschör rättvisa.

2013 Chablis Premier Cru Les Lys
BOURGOGNE / FRANKRIKE / DOMAINE BERNARD DEFAIX / NR 73836 / 199 KR
Stort och intensivt, ett generöst vin med tilltaget av gul frukt och aromatiska toner. Vi gillar kombinationen av finess och fruktdrivet, den spänstiga syran kantas av mineral och citronmeliss därtill finns inslag av persika, mynta och jäst. Aningen nougat lurar i efterdyningarna. Klarar ytterligare lagring.

2014 Saint-Véran Domaine de la Croix Senaillet
BOURGOGNE / FRANKRIKE / RICHARD & STÉPHANE MARTIN / NR 5222 / 129 KR
En nyhet som är finstämd och lättdrucken i all sin enkelhet, fräschören bjuder oss på grönt med citrus, passionsfrukt och mineral bland ingredienserna. Livlig syra och slimmad eftersmak gör sig finfint till lättare rätter, gärna med grönsaker i fokus. Prislappen är ett plus!

2013 Givry Premier Cru Clos Charlé
BOURGOGNE / FRANKRIKE / DOMAINE MOUTON / NR 2407 / 201 KR
Nyhet på Systembolaget, denna gång i yppig och lite inställsam tappning. Hallon och körsbär samsas med toner av ek såsom vanilj, läder och tobak i god balans. Frisk syra och intensiv smak gör detta till ett lämpligt vin till smakrika rätter av fisk- och kyckling. 

2013 Morgon
BOURGOGNE / FRANKRIKE / VICTOR BERARD / NR 5563 / 109 KR
Vi gillar druvan gamay, den slimmade, eleganta stilen är lätt att kombinera till mat. Denna gång i rättfram, rökig tappning med riktigt frisk syra och toner av körsbär, blåbär och dragon som mynnar ut i bitter och lite stram eftersmak. Ett vardagsvin till husmanskost.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING