Hem Vinvärlden Livets Goda guidar dig till givna drycker på midsommarbordet!

Livets Goda guidar dig till givna drycker på midsommarbordet!

av Livets Goda

Öl, snaps, vitt, rött, något sött och något gött att avsluta med. Det låter väl bra? Och med tanke på att många av er säkert passar på att göra pitstop på väg till vänner, sommarstugan eller semestern så listar vi nedan drycker i varje kategori och i ordinarie sortiment – artiklar som med andra bör finnas om nu inte allt för många lyssnar på våra råd….

Öl

Landsort Lager. Bara namnet är midsommarkompatibelt så det står härliga till. Och Nynäshamns Ångbryggeri gör en i princip aldrig besviken. Denna lager gör sig perfekt till sillunchen och hanterar det mesta tack vare sin smakrikedom. Dessutom snygg att ställa på bordet.
Sigtuna Organic Ale. Vill du ha mycket smak men dämpa alkoholstyrkan? Sigtuna fixar det. Dessutom bra till de inlagda firrarna om du tänker ta ett par snapsar i och med den lägre styrkan. Och så är det en riktigt god öl som flörtar lite med IPA-stilen utan att falla dit.

Nils Oscar God Lager. Vi gillar Nisse; en favorit och som gjord för en knäckemacka med kall potatis, matjes, gräddfil och gräslök. Skönt brödig bärs men ändå med lite tryck i beskan. God lager helt enkelt.

Snaps

Östgöta Sädesbrännvin. En klassiker som smugit i periferin i många år. Sticker inte ut men gör inte heller någon besviken. Dess milda smak och avrundade sötma gör att den passar till i princip det mesta. Lätt kyld så svalkar denna strupen med bravur och fångar särskilt bra upp sälta. Enda abret är just att den slinker ner lite väl lätt…
Lysholm Linie Aquavit. Ett tack skickas till våra norska vännr för är det något de kan så är det akvavit! Denna fatlagrade har en fin rondör som även passar de som normalt inte gillar kryddat. Torrheten sitter också fint till sillarna, gärna de med dill i lagen. Dessutom har den varit nere och vänt vid ekvatorn så här finns det lite kul samtalsämne.
Hallands Fläder. För att den liksom skriker ut midsommar och för att man kan göra goda drinkar på den efter sillen!

Vitt

Contacto. Anselmo Mendes är Mr. Alvarinho i Portugal och detta förklarar varför. Få brinner för druvan mer än Anselmo och få bemästrar den bättre. Contacto är ett av Systembolagets mest pålitliga köp. Härligt fruktigt, mineraligt och småaromatiskt vin. 2018 imponerar dessutom.
Gentil. Skön Alsace från Hugel i stilen man tager vad man haver. Det vill säga en blend av olika druvor där gärna de aromatiska får sjunga lite högre. Torrt men tack vare aromatiken ett perfekt sällskapsvin. Kan funka till vissa sillar också, om man gärna vill att det ska.

Rött

Rubesco. Seriöst, här är det hur mycket sangiovese som helst för inga pengar alls! Ok, några procent colorino också men saken är att Lungarottis 2016 hör till monopolets vassaste och mest älskvärda i sin priskategori!
Faustino I. Åsikterna är delade om det estetiska utförandet när det kommer till denna überprototypiska Rioja men innehållet kan ingen ifrågasätta. Härligt fräsch i klassisk stil. Sedan är det kul att ställa fram en flaska alla har fördomar emot – och bevisa motsatsen!

Sött

Malmsey Colheita. Madeira, gudars dryck och världens mest hållbara. Dricker du inte upp och glömmer den i sommarstugan öppnad men försluten så smakar den gott nästa midsommar också. Älskar bär, nötter, salta ostar – och dig.

Starkt

J.P. Wiser’s. Kanadensisk whisky med 10 år på nacken och tappad i PET-flaska. Man borde bli misstänksam, vi blev det, men likaså motbevisade för det här är seriös whisky i en okomplicerad stil som drar åt Bourbon. Vi letar efter fyndstämpeln…
Facile. Att läppja på en punsch med lite mer drag i, sådär en midsommarafton, hur bra låter inte det? Kanske till och med plocka fram en cigarr om det hör till lasterna. Superseriös är den i alla fall, Facile.
Diplomático Reserva Exclusiva. Venezuelansk rom är grejen och vi är särdeles svaga för Diplomático. Den här avslutar kvällen storstilat och dina gäster kommer minnas dig som en hyvens värd/värdinna. Fast de lär inte gå hem tidigt…

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING