Livets Goda Hall of Fame

Men in black – Livets Goda&#39s fasta redaktion tillsammans med Michel Jamais och representanter för Torres Sverige står samlade på Operakällaren för att prova igenom de viner som ska ackompanjera den gående lunchen som väntar efter dagens diplomering. Strax innan klockan slår tolv kommer Miguel Torres till Operakällaren. Snyggt klädd och betydligt piggare än dagen innan. – Jag har sovit som en stock i åtta timmar och sedan sprungit fyra kilometer längs Stockholms kajer, säger han leende. Magnus Svensson, kreativ ledare för Restaurangakademien är först på plats av gästerna, tätt följt av Sanna Blomquist, redaktör för WOW News och sommelier på Rolfs Kök. Som två latinska smörsångare, oklanderligt klädda och stomatolleende kommer Mario E Moroni och Johan Eklund från Pontusgruppen följt av Sofia Ander, vinskribent på Nya Wermlandstidningen. En efter en anländer sommelierer från Stockholms fine-diningkrogar och erfarna vinskribenter blandat med representanter från Systembolaget. Att sommelierföreningens ordförande och Systemboagets inköpschef har lagt andra bestyr åt sidan, för att under tisdagslunchen hedra denna vinlegend, är bara ännu ett mått på hans storhet. Snart samlas alla kring Torres och Livets Godas chefredaktör Anders Enquist, hälsar alla välkomna, innan han förklarar varför han anser att det behövs ännu ett pris i vinvärlden. – Det här priset kommer från hjärtat, säger han innan han lämnar över till Michel Jamais. Michel i sin tur förklarar vikten av sammankomster som denna. Där de som arbetar med vinerna får träffa människorna bakom dem. Förutom att premiera den enorma insats som Torres gjort för vinnäringen, betonar Jamais vingigantens enorma miljöegagemang och hans drivkraft att hjälpa utsatta barn i världen. – För allt detta är du en självklar mottagare av Livets Goda Hall of Fame, säger han och delar tillsammans med Anders Enquist ut det stora diplomet. Miguel Torres ber själv om att få säga några ord till den samlade församlingen. – Kära ambassadörspar från Spanien och alla ni övriga som samlats här idag, inleder han och fortsätter. Som ni vet så förbereder jag min pension. Därför känns det viktigt för mig att det här priset är till min familj. Jag tror att vinvärlden behöver betydligt mer familjer och färre aktiemarknader, säger han allvarsamt. En familj bryr sig om sina odlare och anställda och ser till att alla får skäligt betalt. Vidare uttrycker Torres sin oro för den globala uppvärmningen och vikten av att bekämpa den. – Om vi inte gör någonting nu så kommer vi att få rita om den europeiska appellationskartan om 30 år vilket vore en katastrof. Efter att ha avslutat med att stolt berätta att 1250 personer idag arbetar för familjeföretaget Torres, är det dags för fotografering på operaterrassens trappa där solen gassar. I stället för sittande lunch serveras en diger lunchbuffé av läckra tapas och gästerna kan själva välja vilka viner de vill testa till. Michel Jamais är mer än nöjd efter diplomeringen. – Mest av allt tycker jag att det är så roligt att han blir så glad, säger han lättad. Han är så närvarande och helt uppriktigt stolt över den här uppmärksamheten. Det känns så in i helsike rätt dessutom, att det är han som får det, han är verkligen en av de allra största. Mario E Moroni, chefssommelier för Pontusgruppen är glad och lite överraskad över sitt egna nyfunna Torres-intresse. – Det här priset har verkligen blivit en ögonöppnare för mig och mina kollegor, vilken insats Torres har gjort. Jag tror att vi har tagit honom lite för givet, för att han alltid har funnits där. När alla tagit för sig av mat och vin är Miguel Torres i högform. Han kryssar mellan borden, pratar, skrattar och ser till att alla får en del av stjärnglansen. Morgonens löprunda har gjort honom gott och han berättar hur viktigt det är för honom att hålla sig i form. – Jag tränar minst 1,5 timme varje morgon varav 20 minuter är stretch, säger han. Det är ett måste för mig. Sedan spelar jag tennis varje torsdag, simmar regelbundet och cyklar med min hustru flera timmar på helgerna. Efter en stund hämtar han en flaska Manso de Velasco från företagets egendom i Chile. Han berättar stolt att det är sonen som basar över den delen av företaget och betonar att de i Chile inte är ute efter att göra några Bordeauxkopior, utan att de vill ta vara på det bästa från den Chilenska terroiren. Efter buffén serveras desserter, söta viner, kaffe och Torres brandy. Chefredaktör Anders Enquist myser och njuter av att få chansen att visa upp en annan sida av Livets Goda. – Jag har verkligen hjärta för den här producenten och allt har fungerat utmärkt, inte minst samarbetet med Torres Sverige med hela det här arrangemanget. Dessutom är jag fascinerad av Miguel Torres fantastiska förmåga att anpassa sig till sammanhanget och integrera med alla här. Vem som väljs in i Livets Goda Hall of Fame nästa år ligger redan och gror i chefredaktörens medvetande men riktigt än vill han inte avslöja vem det kan tänkas bli. – Det är viktigt att de vi väljer kan producera både högt och lågt. Kommersiella viner blandat med toppar, säger han hemlighetsfullt. Men allra viktigast är att det kommer från hjärtat, avslutar han innan dagens sammankomst avslutas.