Hem Vinvärlden Livets Goda lagar mat; Pappardelle kantareller och mustig sås

Livets Goda lagar mat; Pappardelle kantareller och mustig sås

av Livets Goda

Livets Goda om Vivaldi Valpolicella ”ai Colli” 2016 (74871, 89 kr)
Från Valpolicella finner vi ofta viner – speciellt i denna låga prisklass – med en påtaglig fruktsötma från ”solkokt” som tenderar att bli för söta och ”kladdiga” och drar år Ripasso/Amarone hållet. Men här har vi ett vin med tacksamt återhållsam sötma och fräschör i den mörka körsbärsfrukten. Vegetala örter, tanniner och en lagomlätt krydda liksom en strimma mineraler som ger bra stringens och ryggrad. Det här är sålunda en ren och elegant Valpolicella med skönt syrlig sträng i gom och bra fruktlängd i avslutet. Ett vin som fungerar lika bra som ”snackvin”, som i kombination med ostar och charkuterier, eller som i fallet här, tillsammans med en läcker pastarätt.

I kombinationen här så lockar maten fram en sötma och kryddighet i vinet, som på ett alldeles utomordentligt vis omfamnar anrättningen och skänker den fräschör i retur. Fortfarande hålls matchningen lättsam, trots de mustiga smakerna från maten. Vidare framträder fruktigheten i vinet och framförallt de transparenta körsbärstonerna. Vi får här en balanserad och god symbios mellan Italien och Sverige, där komponenterna stöttar och kryddar varandra med smaker, samtidigt som rätten är väldigt tacksam att laga. Inte konstigare än så!

Vinet finner ni på Systembolaget här.

Trälåda
Vid beställning av 3 flaskor (267 kr) levereras vinet i en trälåda så längre lagret räcker. Vinet går naturligtvis även att beställa styckvis. 

Receptet (för 4 personer)
400 g färsk papardelle

300 g kantareller (eller mer, det är ju så gott)
2-3 st portabellosvampar
1 st zucchini
2 vitlöksklyftor, hackad
2 kvistar rosmarin
2 tsk chiliflakes

3 dl grädde
1 tsk koncentrerad oxfond

Samt salt, peppar, smör och olivolja

GÖR SÅ HÄR
Kantareller
Rensa och ansa svampen ordentligt. Fräs den i en klick smör ca 5-6 minuter. Önskar du den knaperstekt så kör du på ett par minuter till. Prova dig fram. Smaka av med salt och peppar.

Portabello och zucchini + mustig sås
Skala svampen och hacka den i ca 1 cm stora tärningar, gör samma med zucchinin. Börja med att steka svampen tillsammans med chili flakes och rosmarinkvistarna i rikligt med smör på hög värme ca 5 min. Lägg ner vitlöken och zucchini och stek ytterligare ca 5 min under omrörning. Smaka av med salt.

Häll av svampen och zucchini och häll i grädden och oxfonden i samma stekpanna. Koka ihop ett par minuter och ställ sedan åt sidan.

Pasta pappardelle
Koka pastan enligt anvisningarna, häll av och ringla över lite olivolja. Smaka av med salt.

Servering
Servera med pastan i botten, sedan portabello- och zucchiniröran. Fortsätt med såsen och toppa med kantarellerna och ett varv med nymalen svartpeppar. Voila!

 

RELATERAD LÄSNING