Hem Vinvärlden Livets Goda Maten & Vinet – Pasta bolognese ”chili” till snygg italienare

Livets Goda Maten & Vinet – Pasta bolognese ”chili” till snygg italienare

av Livets Goda

2015 Zenato Alanera Veronese
Veneto / Italien / Zenato / Nr 79311 / 154 kr / 89p
Det här vinet kräver lite tålamod från sin husbonde och behöver en rejäl dekantering för att blomma ut, men när man gjort det så ”sätter sig” vinet och hittar balans och linje. Och det är ett Veneto-vin tacksamt befriat från soltorkad och söt frukt. Fruktsötman har en stramare hållning med tydliga, och tacksamt fruktiga tanniner och jordigt animaliska smaker. Venetosötman integreras vidare med rostade fat, pepparkrydda, viol, örter, plommon, russinhintar, cigarrblad och lakrits, tillsammans med en ung körsbärsfrukt och svarta vinbär som breder ut sig över en mineralisk matta med vegetala instick. Vinet är inte inställsamt utan har intensitet och koncentration. Det bjuder på ett skönt, juicy motstånd utan att bli ”svårdrucket” och ett frukttorrt anslag och syrlig fräschör i både mellanakt och avslut, vilket ger vinet en säregen karaktär med ett skönt temperament.

Det här är en veneto med pondus och vi konstaterar att Zenato gör det här väldigt snyggt. Gott är det också, och bättre blir det i kombination med mat där vinet klarar av mycket smaker.

Här har vi klassisk matkonst där vinet ”hittar hem” utan krusiduller eller konstigheter. Maten lockar fram ännu mer av vinets rödsyrlighet, samtidigt som den generöst mogna, mörkröda frukten sköljer över anrättningen som en glacerande smaktopping. Vi får här en kombination med rika och mustiga smaker, samtidigt som den eleganta fräschören bibehålls och faktum är att matchningen även lockar fram en ”Bolgheri”-struktur hos Zenaton. Ett otroligt gott möte och man kan väl inte annat än att älska Italien för dess produkter – gratzie mille!

Zenato Alanera Veronese hittar du på Systembolaget här >>

Zenato på Systembolaget:
Systembolaget finns idag 16 olika viner från producenten och man har en stark ställning på marknaden. Bland annat så är producentens Valpolicella Superiore det mest sålda Valpolicellavinet över 120 kr, Zenato Ripassa är det mest sålda Ripasso vinet över 150 kr och deras Amarone är Sveriges mest sålda vin över 350 kr.

Receptet – Pasta bolognese ”chili” á la Livets Goda
(För 4 personer)

400 g papardelle (eller annan favoritpasta)

400 g svensk högrev i bit
400 g svensk köttfärs
En halv flaska rött vin
2 liter oxbuljong
2 st gula lökar, grovt hackade
2 st chili, skivade med kärnorna kvar
5 st vitlöksklyftor, grovt hackade
5 st kaffir limeblad
5 st lagerblad
10 st svartpepparkorn 

3 msk tomatpuré
10 st tomater, hackade
1 msk hackad timjan
En nypa socker
25 g smör

Olivolja
Salt & Peppar

GÖR SÅ HÄR
Koka ihop buljong, chili, vin, svartpeppar, lime- och lagerblad under ca 10 minuter. Låt det gärna stormkoka så att smakerna verkligen går in i varandra. Under tiden delar du högrevet i sex bitar. När buljongen kokats ihop efter 10 min lägger du i köttet. Låt det hastigt koka upp så att du kan skumma av. Brässera på låg värme ca två timmar.

Under tiden steker du köttfärsen färdig i en klick smör. Vänta med att salta till senare.

Ta upp högrevet och riv isär det i mindre bitar – gärna med händerna. Blanda ner högrevet i köttfärsen tillsammans med de hackade tomaterna, tomatpurén, timjan och en liten nypa socker. Värm på medelhög värme medan du rör om. Låt småputtra under ca 15 minuter och smaka av med salt och peppar och känn efter om något saknas. Klicka gärna ner 25 g smör och rör om ordentligt.

Servering
Servera rätten som en klassisk pasta bolognese.

 

Nyfiken på mer läsning och inspiration?

Ladda ner Livets Godas Vinet&Maten September gratis här!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING