Livets Goda provar 20 år gammal Rhum Agricole som lanseras 6 juli på Systembolaget

Niklas Jörgensen 6 Jul, 2018
Övrigt 180 flaskor trillade det in idag av tjugoåringen J. Bally Millésime 1998; en så kallad Rhum Vieux Agricole från västindiska Martinique. I och med att ön är ett departement i Frankrike så har dess rom fått ursprungsskydd genom det franska appellation origine-systemet och det är lätt att förstå varför man vill skydda en produkt som denna.

J. Bally Millésime 1998 är gjord på färsk sockerrörsjuice och är inte någon restprodukt, det vill säga melass. Destillerat i kolonnpannor för att sedan lagras i många år på fat. Destilleriet J. Bally, J:et står för Jaques som tog över 1917, finns inte egentligen inte längre utan stängde 1989, men det anrika namnet lever ändå vidare och de mest exklusiva buteljeringarna destilleras och lagras vid Distillerie Simon på Martinique.

Martinique skiljer sig en del från annan västindisk rom men sin ofta markerat torra stil, kraft och tydliga ekkaraktär. Denna 1998:a är definitivt inget undantag och bör passa romdrickaren som ogärna vill ha för markerad sötma i sin dryck.

1998 Millésime, J. Bally, Martinique, Frankrike

I glaset en ljust bärnstensfärgad rhum agricole, med lite bronsaktiga instick. Bouqueten är skönt krallig med rökiga nyanser, båtvarv, tobak, fuktigt läder, ett stänk arrak, mörk choklad och lite marsipan. Lätt blommiga toner ovan på det i form av apelsinblom. I gommen berättar drycken sitt ursprung med besked; den här är torr och med inslag av trälagringen som skänker en speciell orientalisk kryddighet till det hela. Mörk lätt bitter choklad kikar fram, cigarr, lite tjärat rep, torkade örter samt kanel och grape. Torrt avslut med kvardröjande skönt murrig smakprofil.

Det omedelbara intrycket är att vi inte har att göra med en rhum agricole som ska charma brallorna av oss omedelbums utan den här kräver mer av din uppmärksamhet, att du tar dig tid, lyssnar och smakar. För 1998:an växer rejält i glaset och varje gång du doftar är intrycken nya.

Redaktionens intryck: 93 LGP

1998:an landar på 649 kr för 70 cl och har en alkoholhalt om 43%. Länk till de butiker som har den i sortimentet finner du här. Du kan även beställa den till önskad butik utan kostnad.


Bushmills Single Malt 21 YO - en vinnare

Whisky och Bourbon Premium Det geologiska fenomenet Giant’s Causeway, listat av Unesco som ett…
17 Oct, 2019

Ny Small Batch – Kramfors Edition

Whisky och Bourbon Nu gäller det att planera in en vinterresa till Systembolaget…
17 Oct, 2019

Onsdagsinspiration: Ossobuco alla milanese

Mat och Restaurang Premium Långkokens säsong är här och varför inte inleda hösten med…
10 Oct, 2019

Livets Goda uppdaterar om Snus VM – blir det en folksport?

Whisky och Bourbon Snus VM är i full gång och juryn har setts…
15 Oct, 2019

Belleruche - en Côtes-du-Rhône som levererar år ut och in!

Vin Södra Rhônedalen är inne i ett sanslöst flow med nu…
15 Oct, 2019
Artikelarkivet