Livets Goda provar 20 år gammal Rhum Agricole som lanseras 6 juli på Systembolaget

Niklas Jörgensen 6 Jul, 2018
Övrigt 180 flaskor trillade det in idag av tjugoåringen J. Bally Millésime 1998; en så kallad Rhum Vieux Agricole från västindiska Martinique. I och med att ön är ett departement i Frankrike så har dess rom fått ursprungsskydd genom det franska appellation origine-systemet och det är lätt att förstå varför man vill skydda en produkt som denna.

J. Bally Millésime 1998 är gjord på färsk sockerrörsjuice och är inte någon restprodukt, det vill säga melass. Destillerat i kolonnpannor för att sedan lagras i många år på fat. Destilleriet J. Bally, J:et står för Jaques som tog över 1917, finns inte egentligen inte längre utan stängde 1989, men det anrika namnet lever ändå vidare och de mest exklusiva buteljeringarna destilleras och lagras vid Distillerie Simon på Martinique.

Martinique skiljer sig en del från annan västindisk rom men sin ofta markerat torra stil, kraft och tydliga ekkaraktär. Denna 1998:a är definitivt inget undantag och bör passa romdrickaren som ogärna vill ha för markerad sötma i sin dryck.

1998 Millésime, J. Bally, Martinique, Frankrike

I glaset en ljust bärnstensfärgad rhum agricole, med lite bronsaktiga instick. Bouqueten är skönt krallig med rökiga nyanser, båtvarv, tobak, fuktigt läder, ett stänk arrak, mörk choklad och lite marsipan. Lätt blommiga toner ovan på det i form av apelsinblom. I gommen berättar drycken sitt ursprung med besked; den här är torr och med inslag av trälagringen som skänker en speciell orientalisk kryddighet till det hela. Mörk lätt bitter choklad kikar fram, cigarr, lite tjärat rep, torkade örter samt kanel och grape. Torrt avslut med kvardröjande skönt murrig smakprofil.

Det omedelbara intrycket är att vi inte har att göra med en rhum agricole som ska charma brallorna av oss omedelbums utan den här kräver mer av din uppmärksamhet, att du tar dig tid, lyssnar och smakar. För 1998:an växer rejält i glaset och varje gång du doftar är intrycken nya.

Redaktionens intryck: 93 LGP

1998:an landar på 649 kr för 70 cl och har en alkoholhalt om 43%. Länk till de butiker som har den i sortimentet finner du här. Du kan även beställa den till önskad butik utan kostnad.


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018

10 platser kvar till choklad- och portvinsprovning med Duane Dove och Fonseca

Vin Vad passar årstiden bättre än att lära sig allt om…
12 Nov, 2018
Artikelarkivet