Livets Goda provar 2016 Amon-Ra & Anaperenna tillsammans med Ben Glaetzer

Niklas Jörgensen 19 Sep, 2018
Vin Han är lyrisk över årgången och när 2016 beskrivs så trillar det visst ur en och annan svordom. Men så är han också australiensare, Ben Glaetzer, och down under är 'foul language' en så pass inkorporerad del i språket och inte alls lika värdeladdat som här hemma. Åtminstone är det vad han tutar i oss. Men Ben är ursäktad för när han häller sin 2016 Amon-Ra är det lätt att ett 'Bloody hell this is good' slinker ur en...

Minns ni kampanjen som Australiens turistbyrå lanserade för dryga decenniet sedan och som orsakade en hel del rabalder i England? So where the bloody hell are you-kampanjen var kanske inte den mest välgenomtänkta men nog fick den uppmärksamhet även om den inte gav den önskade effekten med mer turister till landet. Likväl satte den allt i perspektiv, hur olika vi uppfattar just svordomar och i konservativa England kunde man ju inte säga bloody för det hade adlig anspelning och det gick ju inte i dagens moderna samhälle.

Men nu är vin något man har en oerhört avslappnad attityd till i Australien. Det är kul, inte pretentiöst och inmålat i en massa hänvisningar a la unik terroir och så vidare. Fast saknas gör det inte: lägen, jordmåner, klimat och druvor som förklarar varför det blir så bra down under. Och Ben Glaetzer har ett avslappnat förhållande till sina viner, trots att toppvinet Amon-Ra har byggt en ytterst trogen fanbase sedan första årgången i början av millenniet och trots att det är slutsålt allokeringsmässigt innan druvorna ens är skördade. Att Ben är en sympatisk kille som vill att alla ska vara med visar han bland annat genom att inte höja priset på Amon-Ra utan det är samma prislapp sedan starten från hans sida.

Amon-Ra och 2016 är speciellt, så pass att Ben senare kommer släppa ytterligare ett vin från läget i Ebenezer i Barossa. Det blir bara ett par fat men årgången var så extraordinär att han vill visa på detta genom att komplettera Amon-Ra med en särskilt utvald buteljering från topprankorna. Med tanke på hur bra Amon-Ra är i 2016 så är det onekligen ett vin vi på Livets Goda längtar efter att få prova.

På fredag den 21 september är det dags för 2016 Amon-Ra på Systembolaget och vi provade vinet tillsammans med Ben Glaetzer när han gästade redaktionens vinbar. Vårt intryck?

2016 Amon-Ra, Barossa Valley (artikel 95668, 499 kr)

Extra av allt är onekligen ett uttryck som dyker upp i skallen när man provar Bens viner men det blir aldrig på bekostnad av elegans och som vinmakaren själv säger: "Man ska inte kunna ställa en sked i vinet". 2016 är som alltid en druvren shiraz och öppnar upp strålande med sotig, mörk frukt, orientaliskt kryddiga inslag, piptobak, söt lakrits, stenkross men även ett stänk purfärska hallon och svarta vinbär. Bredaxlat på ett alldeles underbart charmerande vis samtidigt som den ungdomliga generositeten får sällskap av en mer komplex ansats. Ben nämner att han alltid jäser musten kallt, max 18-20 C, för att accentuera fräschheten. Syran är alltid naturlig, inget tillsätts och tanninerna är massiva men snyggt inbäddade i frukten, något som visar sig fint i 2016. Omfamnande frukt, täthet, osande stenar, mörka bär och lakritsrot får sällskap av kryddor, viol och integrerade fat. Längden är fenomenal, balansen på plats och här finns massor av hämta för den tålmodige. Den som inte vill glömma bort sin 2016 i 15-20 år kan däremot dricka den nu med stort välbehag.

Livets Goda-redaktionens intryck: 95 LGP

2016 Anaperenna, Barossa Valley (artikel 95670, 379 kr)

Format i en stil som påminner om Amon-Ra men här samsas shiraz och cabernet sauvignon vilket ger vinet en annan struktur. Inleder ärketypiskt australiensiskt men aldrig parodiskt utan mynta- och eucalyptustouchen är snyggt integrerad i bouqueten som även uppvisar nyanser av svarta vinbär, björnbär. kryddiga inslag och ett skönt grönt drag. I gommen en initial momentan sälta innan en rund intensitet tar vid. Vinet "andas" fint och strukturen talar cabernet sauvignon-språk där tanninerna är märkbara men mogna. Trots en tät frukt så är det aldrig sött utan torrheten skänker drickglädje och allt avslutas i en lång, mörkbärig stil med ett stänk fat och mynta. Byggt för att klara många år - öppnar du idag så är vinet värt en timme i karaffen först.

Livets Goda-redaktionens intryck: 93 LGP

För den som omfamnar den rika men finessrika stilen Amon-Ra och Anaperenna representerar lär älska 2016. De som istället söker lättviktare, transparenta viner med ljusare frukt letar med fördel upp Bens andra projekt Heartland i Langhorne Creek. Särskilt dennes Foreign Correspondent som är baserad på dolcetto och lagrein är oerhört charmerande. Glaetzer är onekligen en man full av överraskningar!

Amon-Ra kostar 499 kronor och släpps i begränsad mängd 21 september. Du finner vinet >>>HÄR.  Anaperenna i samma årgång följer det limiterade mönstret, kostar 379 kronor och släpps samma datum. Vinet finner du >>> HÄR.

Följ oss gärna på Instagram
@Livetsgoda_magazine

 


Braksuccé för Poppels crowdfunding med teckningsgrad på 250%

Whisky och Bourbon Från 5 maj till 7 juni genomförde Poppels Bryggeri en…
14 Jun, 2019

Fira World Cucumber Day

Whisky och Bourbon Idag, den 14 juni firas World Cucumber Day. För att…
14 Jun, 2019

Insnöad på gin

Whisky och Bourbon Det råder en tydlig gintrend i Sverige. Antalet lokala destillerier…
13 Jun, 2019

Bolagets billigaste Barolo överraskar positivt!

Vin Barolo och billigt korrelerar av naturliga skäl sällan och när…
11 Jun, 2019

Grönstedts skapar nya mat- och dryckesupplevelser inför sommaren tillsammans med svenskarna

Whisky och Bourbon Halloumi var trendigast att lägga på grillen förra sommaren, och…
5 Jun, 2019

Henric Herbertsson från SK Mat & Människor vann Nordiska Mästerskapen i matlagning

Mat och Restaurang I lördags den 1 juni avgjordes Nordiska Mästerskapen i matlagning…
3 Jun, 2019

Symington Family Estates tillkännager 2017 som årgång för Vintage Port

Vin Skörden 2017 var rekordtidig med endast en tredjedel av volymen…
3 Jun, 2019

Högsta kvalitet från Europa: Label Rouge är den mest välkontrollerade kvalitetsmärkningen för kött

Mat och Restaurang Varifrån kommer köttet och hur är uppfödningsförhållandena för fåglarna –…
3 Jun, 2019
Artikelarkivet