Livets Goda provar den nya årgången av Brännlands Pernilla Perle

Niklas Jörgensen 28 Jun, 2018
Övrigt Det trillar in ett par purfärska buteljeringar av Pernilla Perle på redaktionen, Brännlands halvtorra cider som är skapad av den del som blir över när man extraherat musten vid frysningen till iscidern. En cider vi i tidigare årgång upplevt som oerhört vinös. Juni-buteljeringen får oss inte att rucka på den uppfattningen.

Brännlands grundare, Andreas Sundgren Graniti, berättar att 2017 var en särskilt utmanande årgång för svenska äppelodlare, inte minst på grund av den frost som kom sent under våren. Hagel dessutom. Och en svalare växtsäsong - vi minns många av oss 2017 som ett kallare år där sommaren aldrig riktigt ville ta fart - har gett äpplen som inte uppnått den där optimala fenoliska mognaden. Vilket borgar för cider med skärpa i syran och det är precis vad vi får i nybuteljerade Pernilla Perle.

Livets Goda om Pernilla Perle (8%, buteljerad juni 2018)

2017-års skörd har gett en cider med bronsfärgad, ljust bärnstensskimrande nyanser. Doften skiljer sig från 2016 då det här är ett renare äppeluttryck, mindre honungskänsla och mer citrusnyanser som backar upp. En svag kryddig nyans kikar fram, likaså vita blommor, halm och färska aprikoser. I och med att det är mindre av bakade äpplen och honung så är den mer torra vinösa känslan mer accentuerad. Likaså i smaken där det inte är samma kraft men mer känslan som riesling kan ge, ni vet, den där elektriska syran, här kombinerad med en försiktig bornyr. Dessutom är sötman nedtonad (vi pratar 41 väl dolda gram per liter), äppelintrycken renare och det vilar ett närmast stenigt drag över avslutet som stramar åt fint. Här finns struktur, ryggrad och skärpa från start till mål och mest av allt så finns det en beundransvärd renhet och fräschör.

Redaktionens samlade intryck: 92 LGP

Det blir bara allt mer tydligt att Brännlands hittat sin stil och dessutom blir allt mer varm i kläderna. Och att det råder årgångsvariation bland äpplen kan väl ingen tveka om, inget druvmonopol där inte.

20,000 flaskor är buteljerade. Pris: 99 kr för 75 cl. Alkoholen klockar in på 8% och även om den smakar bra nu så gör lite flaskvila cidern gott. Med andra ord, spar några till vintern och någon till nästa sommar.

Länk till Pernilla på Systembolaget finner du här.

 
Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 

Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet