Hem Vinvärlden Livets Goda provar kommande marsnyhet från Glenmorangie – Bacalta

Livets Goda provar kommande marsnyhet från Glenmorangie – Bacalta

av Livets Goda

– Under många år har jag längtat efter att få skapa en whisky som är slutlagrad på Madeirafat. Att förverkliga drömmen har både tagit tid och engagemang, då varje steg i den långa mognadsprocessen var skräddarsytt likt Heute Couture. Konnässörer kommer känna igen värmen från våra soltorkade fat i Glenmorangie Bacaltas doft av solmogna aprikoser, vit choklad och mineraltoner. De komplexa smakerna av mintkola, torkad frukt, honungskaka, mandel, dadel, blandat med marsipan, vitpeppar och honungsmelon ger en rik sirapssöt avslutning. Glenmorangie Bacalta är en explosion av solsken i ett glas, säger Dr Bill Lumsden. Livets Goda provar Glenmorangie Bacalta (art.nr 11406, 919 kr, 46%, lansering 17:e mars) Glenmorangie har en förmåga att alltid göra eleganta whiskies och Bacalta är verkligen inget undantag. Aromen från glaset är lika förförande som smaken. Mandelmassa, aprikos, honung, vit choklad, citrus, apelsin, tofféekola, sirap, polkagris-lakrits-sötma, liten bärighet och honungsmelon integreras i gomseglet då vi avnjuter buteljen. Bettet är silkigt är vi konstaterar att denna nyhet är lika elegant, balanserad och god som vi blivit så bortskämda med när det gäller Glenmorangie. En klassisk och tydlig whisky med framträdande toner från maderiafaten. 92 poäng Mognadsprocess Glenmorangie har länge varit kända för sin expertis inom sin hantering av fat. 1987 uppfann destilleriet en process som kallas extra mognad, och som nu är ett vedertaget begrepp i branschen. Whisky har först mognat på bourbonfat och sedan flyttats till vinfat där det får mogna ytterligare för att få ett extra lager av smak. För Glenmorangie Bacalta har den extra mognaden planerats i varje steg med fat skapade specifikt för Bacaltas mognadsprocess. Faten var kryddade med amerikanska ekstavar, kraftigt rostade för att säkerställa de finaste smakerna. Faten fylldes med specialbeställt vin från Malmsey, Madeira, och de fick torkas av solens värme i två år. Därefter tömdes faten och transporterades till Skottland, där de fylldes med Glenmorangies whisky som mognat på gamla bourbonfat.

RELATERAD LÄSNING