Hem Vinvärlden Livets Goda provar mousserande drycker inför jul och nyår

Livets Goda provar mousserande drycker inför jul och nyår

av Livets Goda

Julafton och nyårsafton drar ihop sig, och naturligtvis har Livets Goda inför detta provat en mängd viner av mousserande sort och i artikeln här presenterar vi några riktigt bra mousserande viner från olika ursprung.

Alla provade mousserande drycker och champagner kommer ni finna i Livets Godas Champagnespecial som utkommer inom kort, något att hålla utkik efter!

Mousserande viner

England

Nyetimber Classic Cuvee Brut
Britagne / England / Nyetimber / 750 ml / Nr 96018 / 395 kr / 87 Lgp
Något enkelspårig stil med solmogen gul frukt, citrus och saftiga päron. Ännu ungdomlig bornyr med viss dosage och lite maritima inslag samt stenfrukt.

Hambledon Premiere Cuvee
Britagne / England / Hambledon / 750 ml / Nr 90398 / 549 kr / 92 Lgp
Flörtigt bubbel som närmast uppvisar tropiska toner även om det kanske är den gula frukten med persika i spetsen som snackar mest. Blommigt, personligt och med täthet i såväl smak som bornyr. En riktigt bra engelsman med örtiga drag i det relativt långa avslutet.

Frankrike

2015 Cremant de Limoux Brut
Limoux / Frankrike / Gérard Bertrand / 750 ml / Nr 77132 / 159 kr / 90 Lgp
Chardonnay, chenin blanc och pinot noir i denna cremant som precis som champagne får sin andra jäsning i flaska. Faktum är att Limoux var först i världen med tekniken. Uttrycksfull stil med solmogna inslag av modellera, gul frukt, mynta, lakrits och ett stänk citrusskal. I gommen en fin torr smak med viss täthet, smeksam mousse och ett lätt stenrökigt avslut.

2010 Trilogie Crémant d’Alsace
Crémant / Frankrike / Fernand Engel / 750 ml / Nr 77715 / 269 kr / 90 Lgp
Här bjuds det en hel del mognadstoner där fet gul frukt lindas in i honung och fatkryddighet. Faten tar täten även i smaken som uppvisar fint djup med vinösa undertoner, saftiga fruktinslag och mognad men med vitalitet. Har onekligen sin alldeles egna stil.

Italien

Ferrari Brut
Trento / Italien / Ferrari / 750 ml / Nr 7721 / 165 kr / 89 Lgp
Ett vin som vi noterar växer med tid i glaset och då utvecklar tonerna av krutrök, omogen grape och lite smörnötiga toner. Smakmässigt fortsätter det i liknande drag där även citrustonerna accentueras och det tillkommer en liten bitterhet i finishen. Ett aptitretande vin med fin mousse och torrhet.

2010 Contratto Blanc de Blancs Brut
Piemonte / Italien / Contratto / 750 ml / Nr 77809 / 419 kr / 93 LGP
100% chardonnay från 20-25-åriga rankor ger här en mycket komplex smakprofil. Fin kryddstuns och elegant i sin vackert vinösa stil. Syran är rofull och det råder en försiktig nötighet och örthint i inslagen. Läcker sak!

Gianluca Bisol bevisar att prosecco kan vara av hög klass

Jeio Brut Prosecco Superiore DOCG
Prosecco / Italien / Bisol 1542 / 750 ml / Nr 77902 / 139 kr / 90 Lgp
En prosecco med karaktär, elegans, ursprung och klass. I den expressiva och strukturellt generöst, sirligt juicy stilen finns en ljuvlig krispighet, en flirtig men samtidigt förlägen sötma i frukten som får oss att fundera på inslag som vit- och gråpäron, litchie, gula frukter, florala undertoner, apelsin/grapeskal och citrus. Ett sting ges av en pepparliknande krydda och ett mineraliskt munspel ger ett utsökt gommotstånd med långt crescendo med stringens och diskant.

Bottega Gold Brut
Prosecco / Italien / Bottega Spa / 750 ml / Nr 78277 / 212 / 91 LGP
I doften tonar det upp fina och väl balanserade inslag av örtig tropisk frukt med inslag av kiwi, mandarin, päron, vita blommor, citrus och röda bär. Dessa inslag rider vidare in i gom där en lätt mineralisk struktur ger anrättningen en elegant och djupodlande fräschör. Det är en mycket snygg och komplext sammansatt prosecco vi ställts inför, konstaterar vi ödmjukt. Att ta till billiga klyschor som ”allt som glimmar är inte guld” kanske inte ses med blida ögon i sammanhanget. Men Bottega Gold är det definitivt. Proseccoguld…

Nya Zeeland

Clos Henri Blanc de Noir
Marlborough / Nya Zeeland / Clos Henri / 750 ml / Nr 90319 / 249 kr / 87 Lgp
Tropiska frukter och vaniljkola med uns salvia och honung, inslag som mynnar ut i kort och klumpig eftersmak. Saknar måhända riktig spänst.

Spanien

Clos Amador Brut Delicat
Cava / Spanien / Clos Amador / 750 ml / Nr 77991 / 94 kr / 87 Lgp
Uttrycksfull cava med charmiga pinjeskogsinslag, småtropiska undertoner och mandel. Örtig och fruktdriven smak i halvtorr stil med fin balans och lättgillat utförande.

Sydafrika

2013 Graham Beck Blanc de Blancs
Robertson / Sydafrika / Graham Beck / 750 ml / Nr 6505 / 199 kr / 89 Lgp
Vi provar denna tillsammans med vinmakaren Pieter Ferreira och sedan även på redaktionen och slås återigen över hur bra och stabil den är i sin stenfruktiga, citruspigga stil med fin mousse och örtiga anslag. Dessutom riktigt matvänlig.


Graham Becks vingårdar i Robertson

Pongrácz Brut
Cap Classique / Sydafrika / Bergkelder / 750 ml / Nr 7628 / 129 kr / 88 Lgp
Här möts pinot noir och chardonnay, med en liten högre andel av den blå druvan. En klassisk bouquet med brödighet, gula frukter, solmogen citrus men även lite gröna äppleskal. I gommen ett mousserande med visst djup, fin, riklig mousse, brödighet och med inslag av persika, päron och syren. En försiktig dosage matchar syran väl och frukten är solmoget generös.

Tyskland

2010 Weingut Friedrich Becker Cuvée Salome
Pfalz / Tyskland / Friedrich Becker / (750 ml) Nr 90406 / 249 kr / 89 Lgp
Tropiska frukter som mango och honungsmelon samsas med oväntat frisk syra och fruktpastiller. Spänstig mousse piggar upp. Gillar!

USA

Michelle Brut
Washington / USA / Ste Michelle / 750 ml / Nr 7933 / 139 kr / 87 Lgp
Yppig stil med en del tropiska toner, saftiga päron men också visst citrus/lime och jästighet, I gommen en initialt mer markerad dosage som följs av en silkig smak med pigg frukt, vissa mognadstoner och ett fint syrligt avslut. Modern stil.

Ge bort en prenumeration på Livets Goda i julklapp
En prenumeration på Livets Goda kostar 375 kr/ år och omfattar 9 utgåvor.
Teckna en prenumeration i julklapp till någon som du tycker om >>
image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING