Hem Vinvärlden Livets Goda provning för sommelierelever

Livets Goda provning för sommelierelever

av Livets Goda

Cirka 25 elever var samlade i provningssalen i Slakthusområdet på måndagskvällen där tidigare världsmästaren och Livets Goda – medarbetaren Andreas Larsson, presenterade vinerna och interagerade med eleverna. – Vi börjar med Cos d’Estournel 1995, sa Anders Enquist innan han lämnade över till Andreas. – Det sägs ofta att du bör börja med nya årgångar och gå bakåt men jag gör hellre tvärt om, utbrister Andreas och förklarar att de unga vinerna har mer kraft och lätt dödar de mognare vinerna om de kommer efter i provningen. Anders och Andreas har valt att fokusera på Bordeauxblandningar idag. Andreas förklarar att nästan alla världens topp-Cabernet-viner är blandade. Av den enkla anledningen att de rundas av och blir mer harmoniska då. Kvällens första vin består av 60 procent Cabernet Sauvignon och 40 procent Merlot. Andreas beskriver det som modernt stylat med mycket fluffig frukt och efterlyser sedan elevernas kommentarer. – Spottkopp känns ju onödigt, kommer det från bakre delen av salen innan någon annan frågar hur länge just det här vinet kommer att utvecklas. – Vad tror du själv, replikerar Andreas direkt. En av deltagarna beskriver vinet som kryddigt med toner av kött, tryffel och mörka bär och Anders Enquist svarar. – Vad sägs om kärlek! Som förväntat blir det en diskussion kring vilka årgångar som är att föredra i Bordeaux medan vin nummer två och tre hälls upp. Det första är en Château Trotanoy från 1999 och nummer två en Château Hosanna från samma årgång. Båda framställs i Pomerol, en region som utnämnts till årets vinområde av Andreas Larsson. – Båda husen ägs av familjen Moeuix som även har Château Pétrus, ett av världens mest eftertraktade viner, säger Andreas. – Trotanoy är verkligen speciellt för mig, fortsätter han och njuter av doften. I den här är det nästan uteslutande Merlot. För mig är det här ett större vin än Pétrus. Ge mig en grillad kalventrecôte med hemslagen bearnaise så jag kan njuta det i djupa klunkar, fortsätter han och alla skrattar. Därefter följer en diskussion om vinernas priser. Andreas hävdar att skillnaden på ett vin som kostar 800 kronor kontra ett för 8000, mestadels styrs av tillgång och efterfrågan. Det är inte mycket som skiljer dem i produktionskostnad. Nästa vin är Château la Mission Haut-Brion 1999 från Pessac-Léognan. Vinet uppvisar tobak och en rökighet som enligt Andreas är typiskt för regionen. Efter det klassiska vinet följer Far Niente 2002 från Napa Valley i Kalifornien. Andreas berättar att Robert Parker ogillar stilen på vinet för att den är för europeiskt, något han själv gillar skarpt. – I Bordeaux föredrar jag de fläskigare årgångarna men i Napa tycker jag tvärt om att de svalare årgångarna är att föredra, gärna i den här elegantare stilen. Alla är överens om att Bordeauxblenden från Kalifornien bjöd på betydligt mer värme och solmättad sötma än sina europeiska kusiner. De två sista vinerna från chefredaktörens samling är Lascombes 2005 från Margaux i Bordeaux och kaliforniska kultvinet Colgin IX Estate 2007. – Colgin 2007 har fått 100 poäng av Parker, berättar Andreas men uppmanar sedan alla att vara kritiska mot dessa poäng. Idag provar inte Robert Parker alla viner själv utan har sju provare som hjälper till. Det gäller att ha koll på deras smak och Andreas skräder inte orden om en av dem. För Andreas del är det fjärde gången han möter den här sommelierklassen som han undervisar i de franska vindistrikten under utbildningen. För Anders Enquist är det första gången ikväll. – Helt ärligt så gör jag det här för att det är kul, säger han nöjt efter provningen. Det är roligt att träffa dem och ge dem chansen att prova sådana här viner utan att det blir så gravallvarligt. Han avslöjar också att provningen kommer att genomföras varje termin framöver då Livets Goda har ett samarbete med Restaurangakademien. För den som klarar examinationen allra bäst i maj väntar en dessutom en riktigt rolig vinupplevelse tillsammans med Livets Goda. – Vi passar på att bjuda kursettan på vår läsarprovning i maj, avslutar Anders och avslöjar att det då blir ”Best of Bordeaux”. För mer information om Restaurangakademien se www.restaurangakademien.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING