Hem Vinvärlden Livets Goda Redaktionen provar dryck!

Livets Goda Redaktionen provar dryck!

av Livets Goda

Bland de provade dryckerna från redaktionen så finner ni säsongsenligt en hel del champagne av gott slag för den nyfikne, likväl som rött/vitt vin, en del whisky och såklart en paruppsättning från Lustau. Dessa drycker finner ni naturligtvis också i Vinoteket (Nytt på Systembolaget – 2018-12-03)

CHAMPAGNE

1999 Le Clos Saint-Hilaire
Champagne / Frankrike / Billecart-Salmon / 750 / Privatimport / 3 299 / 97 LGP
100 procent pinot noir, ett läge; Mareuil-sur-Aÿ, en vinifikation, 100% barriques; slutsnackat.
Smörnötigt vinös med mogen, mineraliskt koncentrerad pinotfrukt och samtidigt vacker diskant som ger transparens och fräschör i de eleganta inslagen av gula äpplen, röda bär, nässlor och krusbärsblad. Det vilar även en dov, sublim maritim melodi i detta stycke som etsar sig fast och kommer hålla så länge tills vi börjar kalla det vacker nostalgi.
Lively Wines Sweden AB

Vill du fördjupa dig om Billecart-Salmon? Läs gärna; En morgon med Antoine från Champagne Billecart-Salmon >> 


2007 Comtes de Champagne Blanc de Blancs
Champagne / Frankrike / Taittinger / 750 / 90301 / 1200 / 96 LGP
Denna årgång nosar inte på årgångstopp-placering i sin egen lista men har en skön ”crowd pleaser” karaktär som är värt rätt många poäng. En barhäng Comtes helt enkelt med dignitet, charm och pondus. Lätt smörnötighet finns i den småblommiga citrusfrukten. Brödiga toner smyger fram snyggt, sötman håller torr elegans, havet visar sig sansat i form av ostronskalhintar, ekfaten bidrar med krydda och det mineraliska basspelet ger sedvanlig struktur och fräsch framtoning. En outrovert och ytterst trivsam årgång.
We & Wine AB

2006 Cuvée Louis Blanc de Blancs
Champagne / Frankrike / Billecart-Salmon / 750 / lanseras 14:e februari / 1 299 / 96 LGP
100% chardonnay från de tre byarna Avize, Cramant och Mesnil-sur-Oger möts upp för en gemensam byfest där honungsnektar, mogna gula äpplen, päron ostronskal, örter, krusbärsblad och krydda med stort K dukas upp på festborden som är stadigt placerade på kalkrik och terroirstinn mineralitet. Cuvéen är fyllig med stram precision, kraftfull med bra gomfäste och elegant i sitt uttryck.
Lively Wines Sweden AB

2006 Cuvée Nicolas François
Champagne / Frankrike / Billecart-Salmon / 750 / privatimport / 1 399 / 96 LGP
Här spelar 60% pinot noir (20% fatlagrat) och 40% chardonnay lika vackert och djupt som soloduellen i ”Hotel California” med Eagles. Det ena avlöser det andra utan att tappa den gemensamma och vältajmade tråden: sansad smörnötig hinna smekt av gul frukt, brioche, kanderad citrus, honung, stenfrukter, krydda och ett mineraliskt trumspel som håller grundtakten och där basen ger ett luftigt mousse. Välstrukturerad kraft med intensitet, djup samt mognad med spänst.
Lively Wines Sweden AB

2007 Vintage Brut
Champagne / Frankrike / Billecart-Salmon / 750 / 94816 / 699 / 94 LGP
85% pinot noir (varav 30% fatlagrat) och 15% chardonnay lirar här ihop som enäggstvillingar. Vackert brödiga toner smeker gommen tillsammans med gulfrukt, ostronskal, syrliga äpplen och apelsinzest. Tanninerna är silkiga och fyllda av frukt i mineraliskt djup och strukturen är som en perfekt highway och bjuder på såväl skarpa kurvor samt eleganta raksträckor.
Lively Wines Sweden AB

Billecart-Salmon Brut Rosé
Champagne / Frankrike / Billecart-Salmon / 750 /  7758 / 559 / 93 LGP
Baserad på årgången 2014 samt en liten del 2013 med en druvblend fördelat 50% chardonnay, 30% pinot meunier och 20% pinot noir som alla jobbar i harmoni med varandra och skapar en mycket förföriskt vinös roséhistoria. Snygg balans mellan körsbär-, smultron- och jordgubbar som fått ett stänk viol och salmiak över sig och där allt fostrats förtjänstfullt i ett kryddigt mineraliskt landskap. Inslagen av juicy citrusfrukt visar sig längre in i resan och ger fin syrlighet och vi börjar även fånga upp en viss blommighet och brioche. Champagnens komplexitet växer ut i glaset och vi konstaterar i det långa avslutet att denna champagne besitter charm, kraft och substans.
Lively Wines Sweden AB

NV Brut Sous Bois
Champagne / Frankrike / Billecart-Salmon / 750 / 77645 / 549 / 93 LGP
Denna cuvée är helt vinifierad på barriques och baseras på årgång 2012 till 80% och resten då från 2011. Snyggt strukturerad och fylligt välbalanserad, jobbet med faten och bevarad fräschör i frukten i denna är utsökt. Fruktvis spelas huvudrollerna av gula/gröna äpplen och citrus. Men sedan har vi birollerna i form av nöt, rosblomma, krusbärsbuske, körsbär samt viss tropisk fruktslöja som skapar den för denna champagne nödvändiga helheten. Faten ger ett elegant avrundat och kryddigt ungdomligt djup i avslutet där intensitet och edge samtidigt bevaras av den mineraliska bastuban. Snyggt!
Lively Wines Sweden AB

Billecart-Salmon Brut Réserve NV
Champagne / Frankrike / Billecart-Salmon / 750 / 7454 / 399 / 91 LGP
Denna buteljering baseras på årgång 2017 av pinot meunier, 2013 av pinot noir och årgång 2012 av chardonnay. Procentfördelningen i druvblenden lyder 40/30/30 och det hela sitter ihop ytterst väl och skapar en elegant, frisk och rent fruktdriven cuvée i klassisk stil från den lerstenigt mineraliska skolan med såväl djup som rikedom. Brioche, florala blommiga toner och en distinkt nyans av gröngula äpplen och citrus möter upp först och fylls sedan på i en elegant legering från toner av päron, aprikos, ostronskal, lätt honung innan en lättsam rödbärig nyans tonar upp vid horisonten. Avslutet klingar ut långsamt men sobert vibrerande.
Lively Wines Sweden AB

2012 Palmer & Co Vintage Brut
Champagne / Frankrike / Palmer & Co / 750 / 7867 / 369 / 90 LGP
En väldigt stark leverans av denna champagne i årgången med fin syra och elegant mousse. Mogen gul chardonnayfrukt med citrus och vissa toner av brioch jobbar elegant tillsammans. Det mineraliska basspelet har en komplex och underfundig struktur med både fetma och torr krutrökig nyans. In mot avslutet uppstår ett skönt spel mellan tobak och äpplen. Som sagt, riktigt bra!
Oenoforos AB

Pommery Apanage Blanc de Blancs
Champagne / Frankrike / Pommery / 750 / 75319 / 399 / 90 LGP
Champagnehuset Pommery har de senare åren successivt höjt kvalitén i vinerna. Denna nyhet är ett bra statement på just det. Lätt smörhintad nötighet med vissa brödiga inslag lyser upp fint i nosspelet. Chardonnayfrukten är rakt igenom från start till mål tydlig och bär vissa körsbärsröda inslag som ger den äppelsnitsade citrusfrukten en snygg mognad och sötma. Samtidigt lirar en väl avvägd honungsslöjad exotisk frukt i det här. Det mineraliska basspelet håller allt distinkt och fräscht med sval elegans i bubblet och i det snygga avslutet kryper en varsam kryddighet fram och ger en fin liten skruvlinje i det vinösa som växer fram allt mer och som är ett snyggt litet skådespel att beakta.
Domaine Wines Sweden AB

Nyfiken mer mer? Cuvée Louise från Pommery imponerar i 2004-årgången >>


RÖTT VIN

2014 La Grola IGT
Venetien / Italien / Allegrini / 750 / 42334 / 179 / 91 LGP
Vinet skänks i Bordeaux-glas och inleder lätt funky med läder och svaga stjälkiga nyanser. En snabbluftning av vinet i våra glas får det dock att öppna upp och fram kikar svarta vinbär, mörka körsbär som får sällskap av peppriga undertoner, snygg grönska, fuktig tobak och kryddig , fint inarbetad ek. I gommen ett vin som fortsätter i den mörkare skolan med svarta körsbär och vinbär, örtiga inslag, fat, tobak och läder. Likväl är syran med hela vägen och tillsammans med tanninerna lotsar de bärfrukten fint framåt. Det är ganska finessrik på ett närmast robust vis, om man kan säga så utan att bli för motsägelsefull, och avslutat är lätt körsbärskärvt samtidigt som det är skönt kvardröjande med ett diskret enbärsdrag.
Iconic Wines AB

2014 Clarendelle Rouge
Bordeaux / Frankrike / Clarence Dillon Wines / 750 / 3147 / 159 / 90 LGP
Superb Bordeauxleverans till ”kosta gratis” prisnivå. Grundkomponenter som fat, jordmån och frukt får alla sina 15 minuter i rampljuset här. Vinet låter heller inte sina mest framträdande ursprungsegenskaper som cassis, ceder, tobak, stall och hästsadel skena iväg till annan hage. Det här är som ett föl som följer sin vackra moder troget, stabilt, balanserat och harmoniskt. 2014 Clarendelle är en ridlektion i klassisk, tidlös stil från världens största kvalitetsvinregion. Det är bara att sadla på!
Fine Brands Sweden AB

Mer läsning: Ur arkivet: 10 årgångar Clarendelle Rouge, 2005 – 2014 >>


2015 Masi Campofiorin
Venetien / Italien / Masi / 750 / 5123 / 125 / 90 LGP
Ursprunget växer fram och skapar en legering av modernt och klassiskt i samma andetag och det är nästan som att uppleva en vacker remix av en gammal favoritlåt som växt från 4 minuter till en 10 minuters orgie av allt det man vill ha av det gamla men i större omfattning. Man bevarar, förstärker och förlänger på samma gång. Trots det expressiva och förtätade temperamentet vinet besitter i sitt basspel så finns en elegant syra och transparens genom det mörka och mineralfostrade fruktsnåret av tobaks- och läderslöjade mogna befästa körsbär, plommon och björnbär. Sötman här är också utsökt balanserad, generös men naturlig och med silkigt strama tannintyglar. Sedan det småkomplexa där det vegetala, det vill säga örtkryddan i vinet, har blommiga inslag och ger strukturen i vinet en graciös och feminin grace. Den bästa årgången av Campofiorin vi klivit in i.
VinUnic AB

2015 Montes Alpha Cabernet Sauvignon
Colchauga / Chile / Montes Alpha / 750 / 78686 / 149 / 87 LGP
En klar och ursprungstydlig svartvinbärsfrukt med körsbärshäng sätter tonen och sällskapar med inslag av mynta, rostade kaffebönor, tobak, ceder och Valrhona-choklad. Det blåser örtsjälkiga och solmogna vindar i frukten, fräscha och ungdomliga sådana ska påpekas! Ett vin som spontant känns väldigt matvänligt.
Quaffable Wines Sweden AB

Vill du läsa fler decembernyheter? Livets Goda provar de fasta decembernyheterna med lansering den första december >>


VITT VIN

2017 Picpoul de Pinet
Languedoc-Roussillon / Frankrike / Gérard Bertrand / 750 / 79175 / 109 / 89 LGP
Doften bjuder på bästa tänkbara fruktcocktail som innehåller allt från tropisk frukt, honungsmelon och persika till lite kryddiga mandarinskal som topping. En blomsteräng pustar förbi, likaså ett stänk citrusfrukter och intrycket är sådär härligt solvarmt utan att det går ut över fräschören. I gommen sätter initialt syrlighet takten med växande viskös känsla med läckert kryddiga fruktinslag där främst aprikos, melon, citrus men även ett stänk äpple kan förnimmas. Här finns en diskret sötma som balanserar upp och trots att charmfaktorn är hög så bjuds det även på struktur i detta raka, rena och fräscha vin.
Ward Wines AB

2016 Petite Faiblesse Sauvignon Blanc
Sydväst / Frankrike / L´Herre / 750 / 5392 / 85 / 87 LGP
Fläder och sparris med tropisk frukt och sötma. Smårökig med fin fyllighet och inslag av honung, äpple och päron. Rak, god, fräsch och driven.
Valid Wines Sweden AB

GLÖGG

Lilla Hyttnäs Ekologiska Starkvinsglögg
Norge / Arcus AS / 750 / 71269 / 99 / 94 LGP


Starten inleder traditionsenligt och rent med inslag från russin, kardemumma och kryddnejlika. Vissa te- och vinbärs drag hintar också försiktigt i bakgrunden och ger en liten vink om vad som väntar i gom.

Och sedan, ja, Lilla Hyttnäs har en smakbild som är smått genialisk. Ungfruktstupparna vinbär, körsbär, jordgubbe visar mot alla odds upp ett fantastiskt moget samspel med de gamla gubbarna i laget, det vill säga de klassiska spelarna: kardemumma, mandel, russin och kryddnejlika. På topp ligger generationsbryggan apelsinifierad citrusfrukt och ruvar.
Det blir ett möte a´la Då & Nu med vinösa förtecken där slanka och silkiga tanniner ger en ytterst elegant struktur och där sötman är exakt balanserad i sin proportion.

Det är rakt igenom en alldeles lysande glögg som gör denna tidnings chefredaktör smått lyrisk faktiskt. Den ger vindar om svunna tider men visar även en väg framåt. Hur snyggt är inte det?

Årets glögg, utan tvekan!


STARKVIN / SHERRY

Palo Cortado Península Solera Reserva
Jerez / Spanien / Lustau / 750 / 8233 / 249 / 92 LGP
Ett vin som kräver din uppmärksamhet med sina salta havsvindar, torkade tobakstoner, pomerans, hasselnötskräm och fina kryddighet. Torkad frukt och härlig gammal sherrybodega ovanpå det. Komplext, traditionellt men lik förbaskat så fräscht och tidlöst. Smaken kopplar på med initial sälta, torkade nyanser, tobak och nötter i en mörkmurrig nyans men där ingefärstoner och apelsinskal piggar upp. Syran känns stenfruktig och om det fanns en antydan till sötmaförväntan i doften så är smaken precis det du inte trodde! Torrt, intensivt, balanserat och med ett långt fint gammelträigt avslut.
Moestue Grape Selections AB

Los Arcos Amontillado Solera Reserva
Jerez / Spanien / Lustau / 375 / 8227 / 104 / 90 LGP
Ett snitt på åtta års fatlagring skänker vinet en begynnande komplexitet och större djup i såväl näsa som gom. De salta havsvindarna omfamnar omedelbart doftintrycket som även visar upp fint träiga toner, tobak, hasselnötter, torkade örter och stenkällare. Ett och annat rött äpple kikar även förbi. I gom torrt och nästan saftigt i sin struktur, läskande och saliverande samtidigt som det finns utvecklade toner i form av torkade frukter, tobak, fänkålsfrön, sågverk och omogna citrusfrukter. En karaktärsfull amontillado med kvardröjande eftersmak och imponerande fräschör.
Moestue Grape Selections AB

ÖL

Brooklyn Defender IPA
USA / Brooklyn Brewery / 355 / 84000 / 23,90 / 91 LGP
Doften är generös, omfamnande, med sina tropiska fruktkorg där allt från ananas, mango persika och där tallskogen med en örtig touch lirar i bakgrunden och toppas med fin maltighet och lite kaksmulor. I gommen en krämig känsla, fruktdriven och en momentan sötmakänsla. Den senare tas snabbt om hand av humleinslagen (amarillo, cascade, centennial och simcoe) som snörper ihop avslutet men aldrig låter det generösa i smaken försvinna. Lite karamelliga inslag kompletterar. En god, välbryggd West Coast IPA som passar dig som gärna dricker ölstilen men tycker att styrkan ibland kan vara något för hög.
Carlsberg Sverige AB

Kozel Dark
Tjeckien / Pilsner Urquell / 500 / 88736 / 16,80 / 88 LGP
En lättsamt strukturerad öl med smaker av karamell, mörk choklad och krämiga kaffetoner, tillsammans med en brödighet, pepparkryddighet och skön edge i syran som skapar fräschör i sötman. En distinkt slank och god öl!
Asahi Brands Europe a.s.

WHISKY

Bunnahabhain 12 Years Un-chillfiltered
Storbitannien / Skottland / Bunnahabhain / 700 / 10059 / 499 / 94 LGP
Det här är ursnyggt, elegant och samtidigt fylligt med muskler på rätta ställena. Ja, det är en komplex och väldigt sober Islaywhisky. Fyllig med fint jobbande 46,3% i spritens styrka, inslagen av karamelliserade körsbär i harmoni med brunt mogna äpplen och päron som leder oss in i en perfekt avvägd höstmelankolisk toffée/choklad/honungs beklädd sötma där en strimma citrusfrukt ger en viss syrlig hinna och där nästa skjuts i whiskyn bjuder på lakritssälta, piptobak, tampar, läderfåtölj och känslan av mogna fat och cederträ. Strukturen är silkigt mjuk och elegant men det finns ett småkaxigt bett liksom en kryddighet i det hela som påvisar temperament i whiskyn och som håller oss alerta och gommarna i rullning. Vilken stilig 12-åring destilleriet buteljerat, respekt!
Bibendum AB

The Balvenie Peat Week (2003 Vintage)
Skottland / Storbritannien / William Grant & Sons / 700 / 40351-01 / 799 / 94 LGP
Arombilden är högklassigt och en nästan krämigt fyllig struktur fyller smaksinnena med stenig tjära, torv och peat, tillsammans med en lätt sälta, lakrits och ljung/kåda från skogens skafferi. Vidare integreras en mörkdov sötma med honung, citrus och florala inslag med kolatoffée. Fatkryddan skänker ytterligare dimension likosm inslagen av ceder, läder och skinnfåtölj som också kryper sig också på och hintar om lite ålder i flaskan. Som väntat är finishen lång i full kraft och det hela avslutas snyggt, torrt och uppstramat. Kvalité!
Nigab AB

High Coast Dálvve Sherry Influence
Sverige / Box Destilleri / 700 / 11848 / 499 / 93 LGP
Nosen är kryddig och fathållen med balans och ytterst inbjudande till sin stil. Smakresan fortsätter med smårökiga inslag, lierade med lakrits, karamelliserad honungstoffée, toner av örter och cigarrtobak med vindar av tändsticksplån. Sötman är mycket läcker och hålls i balans av samspelet med de kryddiga faten och den torrt sjungande melodin i avslutet.
Det är en elegant och pondusfylld whisky från ett svenskt destilleri som inte tappat tråden eller fokus i whiskyn.
Box Destilleri AB

Black Bottle
Skottland / Storbritannien / Gordon & Company / 700 / 86129 / 279 / 91 LGP
Black Bottle är en komplex, elegant och nyanserad blended som kombinerar lustfylld lättsamhet med kvalitet och struktur. Den borde även tilltala den mest inbitna single malt konnässören och där inkluderar vi även oss själva. Jösses vad gott, sa vi det?   
Bibendum AB

Sir Edward´s
Skottland / Storbritannien / Glen Turner Company Ltd /700 / 76558 / 239 / 86 LGP
Vi bjuds på en maltig sötma i balans tillsammans med honung, päron och persika, samt en återhållsam peatyness. Whiskyn är len, rund, mjuk och snäll med en elegant rökighet och inslag av körsbär, tjära och lakritspastiller. I smakreferenserna fylls det vidare på med en lätt blommighet, krydda från ljusa fat och örtighet, innan ett medellångt och torrt avslut tar vid. Summerat är detta en strukturerad blended med edge, som definitivt har sina förtjänster – kvalitativt och välgjort från grunden.
Moestue Grape Selections AB

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING