Hem Vinvärlden Livets Goda redaktionen provar dryck av alla dess slag

Livets Goda redaktionen provar dryck av alla dess slag

av Livets Goda

(Årgång Namn / område / Land / Producent / Volym / Art.nr / Pris / LGP)

CHAMPAGNE

2012 Pol Roger Blanc de Blancs
Champagne / Frankrike / Pol Roger / 750 ml / Nr 88285 / 669 kr / 94 Lgp

Vilken tolva alltså! Här är det stort djup med blommiga nyanser, skolkrita och en sensuell, närmast vinös känsla. Topp-Chablis kommer på tal. Smaken vill ju inte vara sämre utan levererar ungdomligt syrlig stringens med tät frukt och mineralisk bas. Öppnar du redan nu så dekantera för största upplevelsen. Stor framtid.
Ward Wines

 Mer läsning om 2012:an från Pol Roger finner du >>> HÄR.

2012 Louis Roederer Brut Vintage
Champagne / Frankrike / Louis Roederer / 750 ml / Nr 76510 / 599 kr / 94 Lgp

Gott om citrusfrukter; allt från grape till apelsinblom och citrusskal. Skolkritan kikar fram, det gröna äpplet och även en förnimmelse av röda bär och fänkål.  I gommen en rik mousse med små fina bubblor, diskret dosage och markerad citruspigg syra. De mogna röda bären kikar fram, likaså en mandelkubb och mineralitet i form av skolkrita leder vägen i den syrastinna smaken. Här finns koncentration och allt är väldigt precist om än ungdomligt.
Vinunic

2008 Henriot Brut Millésimé
Champagne / Frankrike / Champagne Henriot / 750 ml / Nr 99065 / 599 kr / 92 LGP

Lika delar chardonnay och pinot noir, ett vin med tilltagen koncentration och djup frukt. Persika och röda äpplen med toner av brioche och rostade mandlar.
Prime Wine Sweden AB

2013 Deutz Brut Vintage
Champagne / Frankrike / Deutz / 750 ml / Nr 90644 / 599 kr / 92 LGP

Purungt med ultrafrisk syra, läckert med den djupa koncentrationen av gula päron, limeskal, mjölkchoklad och saltade mandlar. Lagra!
Swedish Brand AB

2013 Taittinger Brut Millésime
Champagne / Frankrike / Taittinger / 750 ml / Nr 7871 / 545 kr / 92 LGP

Nötig stil med inslag av såväl röda bär som röda och gröna äpplen. Citrusfrukt och ett stänk rökighet kompletterar. Smaken är ungdomligt pigg med röda bokna äpplen, fin tät mousse, inarbetad dosage och viss brödighet. En årgångschampagne med intensitet och skärpa. Hög njutningsfaktor!
We & Wine

AR Lenoble Cuvée Intense Brut
Champagne / Frankrike / AR Lenoble / 750 ml / Nr 77256 / 309 kr / 90 LGP

Generös, relativt ungdomligt doftspektrum med mandarin, apelsinskal och mandel i personlig stil. Saftig, saliverande smak med nötiga toner, viss brioche och gott om allehanda citrusfrukter. Basvinet från 2014 i denna fina Intense.
Valid Wines

CHAMPAGNE ROSÈ

2013 Louis Roederer Vintage Rosé
Champagne / Frankrike / Louis Roederer / 750 / 77226 / 599 / 93 LGP

2012:an har charmat oss vid flertalet tillfällen och den nya årgången är en snygg uppföljare i lättare stil men med distinkt syra och saliverande gröna inslag. Vi hittar allt från citrussyrlighet till rabarber och smultron samt ett stänk timjan i en elegant skrud med bra skärpa, diskret dosage och klingande rent avslut. Väldigt lätt att ta till sig.
VinUnic AB

2009 Pol Roger Rosé
Champagne / Frankrike / Pol Roger / 750 / 77071 / 570 / 92 LGP

Här bjuds en relativt utvecklad Champagne med tämligen komplexa nyanser av röda bär, röd citrus, mandelmassa, modellera och en touch av brioche. I gommen en fin tät mousse som balanseras av en solvarm bärighet, relativt mörka bär, vegetala nyanser, mandelmassa och blodgrape. God nu men kommer hålla i flera år.
Ward Wines AB

Eric Rodez Ambonnay Rosé Grand Cru Brut
Champagne / Frankrike / Eric Rodez / 750 ml / Nr 77465 / 499 kr / 92 LGP

En rosé som sticker ut och kräver din uppmärksamhet men som blott blir allt mer intressant med luft. Bouqueten inleder med spontanjästa nyanser, blodgrape, en oxiderad traditionell känsla som inte är helt olik Selosse, jordgubbskompott och örter. I gommen en syra som får oss att tänka belgisk geuze, röda bioäpplen, jordgubbar, grapebeka och ett svagt oxidativt drag. Inget man bara sippar på men till mat så når den högt.
TM Kvalitetsviner

Gosset Grand Rosé Brut
Champagne / Frankrike / Gosset / Nr 7405 / 499 kr / 92 LGP

Komplex rosa champagne med steniga toner, rödsyrliga bärinslag samt örtiga undertoner. I gommen skön intensitet med smultron och körsbär, tät mousse och en känsla av såväl kraft som lätthet på en och samma gång. Torrt, rent och långt avslut.
Divine AB

MOUSSERANDE

2010 Contratto Blanc de Blancs Brut
Italien / Contratto / 750 / 77809 / 419 / 93 LGP
100% chardonnay från 20-25-åriga rankor ger här en mycket komplex smakprofil. Fin kryddstuns och elegant i sin vackert vinösa stil. Syran är rofull och det råder en försiktig nötighet och örthint i inslagen. Läcker sak!
Enjoy Wine & Spirits AB

Gianluca Bisol bevisar att prosecco kan vara av hög klass

2017 Bisol Rive di Campea
Valdobbiadene / Italien / Bisol Desiderio & Figli Azienda Agricola / 750 / 70946 / 179 / 91 LGP

För den som ännu inte upptäckt att Prosecco kan bjuda på mer än klistrig sötma och läskbubblor i fjantigt utformade flaskor så är det nog på tiden att beställa hem Gianlucas 2017 Rive di Campea. Ett enskilt vingårdsläge som visar upp en skönt återhållsam aromatik med vita blommor, apelsinskal, mandel och citrus i en skön mix. Smaken har struktur som ett vin ska ha, syra men också vinstilens avrundade torrhet, det vill säga en mindre mängd restsocker. Täthet och drickglädje i ett.
Lively Wines AB

2012 Ferrari Perlé
Trento / Italien / Ferrari / 750 / Nr 76293 / 199 kr / 92 LGP

Oj vad bra! Vissa mognadstoner i form av nougat och tobak men även ganska klassiska italienska tecken i form av mandel och grape kikar fram. Strukturen är silkig men tät med tydlig brödighet, inslag av mandel och med uppiggande syra och ett rent avslut. Bra silkig känsla, fräsch, tobak, nougat, Den som gillar Comtes de Taittinger-stilen lär digga denna.
Vinunic

Hambledon Premiere Cuvee
Britagne / England / Hambledon / 750 ml / Nr 90398 / 549 kr / 92 LGP

Flörtigt bubbel som närmast uppvisar tropiska toner även om det kanske är den gula frukten med persika i spetsen som snackar mest. Blommigt, personligt och med täthet i såväl smak som bornyr. En riktigt bra engelsman med örtiga drag i det relativt långa avslutet.
Quaffable Wines

2013 Graham Beck Blanc de Blancs
Robertson / Sydafrika / Graham Beck / 750 ml / Nr 6505 / 199 kr / 89 LGP

Vi provar denna tillsammans med vinmakaren Pieter Ferreira och sedan även på redaktionen och slås återigen över hur bra och stabil den är i sin stenfruktiga, citruspigga stil med fin mousse och örtiga anslag. Dessutom riktigt matvänlig.
Enjoy Wine & Spirits

Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

Nyetimber Classic Cuvee Brut
Britagne / England / Nyetimber / 750 ml / Nr 96018 / 395 kr / 87 LGP

Något enkelspårig stil med solmogen gul frukt, citrus och saftiga päron. Ännu ungdomlig bornyr med viss dosage och lite maritima inslag samt stenfrukt.
Swedish Brand

Graham Beck Brut
Robertson / Sydafrika / Graham Beck / 750 ml / Nr 7639 / 159 kr / 87 LGP

Inleder med solmognad och röda äpplen innan rabarber, blodapelsin och krusbär kikar fram. Gott om pinotkänsla i smaken som även uppvisar bastuved; allt i en lättare stil med viss beska och sötma.
Enjoy Wine & Spirits

ROSÈ
2017 Fistful of Love Spätburgunder Rosé
EU / Wine Mechanics AB / 750 / 78022 / 180 / 88 LGP
Fistful of Love bjuds det en hel del igenkänningsmarkörer när det kommer till bra tysk rosé. Det är saftigt i sin framtoning men inte utan djup och såväl körsbären som smultronen kikar fram uppbackade av ett skönt grönt inslag. Toppa det hela med en diskret blombukett. Smaken drivs av saftigheten och fräschören och pinosityn får verkligen vara med. Trots en slank karaktär så finns det viss kropp och eftersmaken är klingande ren och fäster fint.
Wine Mechanics AB

RÖTT VIN

2012 Masi Mazzano
Valpolicella / Italien / Masi Agricola / 750 / 95223 / 899 / 95 LGP
Bouqueten inleder något försiktigt med dova och svala toner av mörka plommon, svarta körsbär och ett stänk röda bioäpplen. Lovande start och med luft i glaset så vaknar även tobaksnyanserna till liv, örtbuketten och de kryddiga, diskreta trätonerna med ett stänk mörk choklad i spetsen. Mest imponerade blir vi nog ändå på den struktur som Mazzano visar upp i 2012; det är omfamnande med djupt hos ett stort vin och tanninstrukturen är ovanligt tät och stringent för amarone. Koncentrerat ja, men likväl transparent och den lilla fruktsötman skänker extra balans, flätar samman de olika komponenterna. Ännu ung och tro oss, det här vinet har en stor framtid där 10-15 års lagring enkom innebär utökad komplexitet, men är du nyfiken på att dricka en av de största amaronervinerna redan idag så ge den en rejäl stund på karaffen och servera lätt kylt.
Vinunic AB

2010 Two Centuries Cabernet Sauvignon
Western Cape / Sydafrika / Nederburg Wines / 750 / 72199 / 349 / 94 LGP

30 månader på fat från franska Radoux har gett ett vin i modern men ack så snyggt genomförd stil. Viol och stendamm möter en örtkryddigt mörk frukt och får även uppbackning av tobakstoner i den komplexa bouqueten. Smaken förenar två världar, det pampiga och det eleganta och allt sitter så delikat samman. Frukten har lugnat ner sig även om den är högst närvarande och så finns det en lavendelblommighet som är bara bedårande. Boom!
Bibendum AB

Vill du läsa om fler viner från Nederburg Wines? Se artikeln där Livets Goda tar tempen på Sydafrikanska Nederburg Wines >>

2016 Tinto de la Casa
Mendoza / Argentina / Matias Riccitelli / 750 / 77002 / 249 / 93 LGP
Malbec från två olika lägen och som Matías samjäst. Hälften frukt från vingårdarna i Las Compuertas på 1100 meter s höjd, hälften från Gualtallary 1400 meter över havet. Olika jordmån och altitud bidrar till komplexiteten. Naturlig jäst, hälften hela klasar vid fermenteringen och sedan ett år i små franska fat. Här går vi aningen, men bara aningen, åter till ursprunget som vi känner mer igen men med tid i glaset så kikar en annan malbec fram igen. Animaliskt, mörkbärigt och med stort blommigt djup gör detta vin stort intryck på oss. Harmonin imponerar, strukturen likaså och det är aldrig baktungt eller bärsött utan här handlar det om kryddig precision i galet snyggt framförande. Här fylls det på i den egna källaren, var så säkra!
The Wine and Spirits Collective Sweden AB

2016 Ridge Pinot Noir
Western Cape / Sydafrika / Storm Wines / 750 / 2016 / 369 / 93 LGP
Påminner en del om Vrede i stilen men har mörkare frukt och en annan växtlägeskänsla med mer stenrökiga toner. Kanske den mest sensuella redan idag med sinnlig frukt och smeksamma tanniner. Ljuvlig.
Lively Wines Sweden AB

2012 Shiraz
Western Cape / Sydafrika / Luddite Wines / 750 / 79473 / 346 kr / 92 LGP
Solmogen shiraz med mörkare bärfrukt, charkbutik och skönt kryddiga toner med lagerblad och pepparkvarn i fronttruppen. Gomfyllande men alert smakintryck där tanninerna smeker och lindas in fint i frukten. Faten finns med i bilden men då endast en fjärdedel är nya så håller sig det rostade i bakgrunden. Och kommer integereras än mer med ytterligare ett-två års lagring.
Handpicked Wines Sweden AB

2011 Chateau Musar
Bekaa / Libanon / Gaston Hochar / 750 / 7463 / 339 / 92 LGP
Cedertoner med tobak, tillsammans med russin, dadlar och fikon, som efterhand tonar ner sig och vinet sätter sig snyggt i glaset och pusslet faller på plats och den rustika inledningen övergår till en mer växtlig näring. Vissa smårökiga inslag med en sval känsla som i sin tur ger känslan av just höga höjder. Vi konstaterar att vi gillar det och att det är ett bra vin i en bra årgång. Bra intensitet, fokuserat och koncentrerat, men samtidigt de berömda andningshålen i vinet som gör att det luftas. Det här är riktigt gott och det har en sötma som skriker efter mat. Dekantera!
Arvid Nordquist Vin och Sprithandel

Nyfiken på att läsa mer om Chateau Musar?

Läs om vårt vertikalprovning: Chateau Musar 2004 – 1954 >>

2014 Parafada, Barolo
Piemonte / Italien / Azienda Vinicola Palladino SRL / 750 / 71169 / 439 / 92 LGP

Här är djupet större i bouqueten och blommigheten mer uttalad med fina violnyanser som backas upp av lakrits, tjärat rep, lavendel och karamelliserade körsbär. Kryddighet från faten bidrar till den expressiva näsan. I gommen ett vin med överraskande stor kropp för årgången, djup och nebbioloypiska tanniner även om de är något nedtonade. Aningen robust men på ett charmigt vis, bra tryck i plommon- och körsbärsfrukten och syran adderar till det fräscha helhetsintrycket. Behöver ett par år för faten att sätta sig. En Barolo som passar dig som inte kan bestämma sig för om du är sugen på barrique- eller bottilagrad nebbiolo. Här samsas nämligen bägge.
Bornicon & Salming

2017 The Butcher Pinot Noir
Burgenland / Österrike / Schwarz / 750 / 70521 / 159 / 91 LGP
Vinet provas blint och det tar inte många sekunder innan chefredaktören utbrister i ett ’det här måste vara en tysk pinot noir’ för att snabbt tillägga: ’fast bara för det så lurar Niklas oss med någon alpvariant från Schweiz eller Österrike!’. Det finns vissa likheter mellan 2016 och 2017 och det är hur väl Michael Schwarz fångat upp de mineraliska tonerna i sin pinot, trots årgångarnas olika karaktär. Körsbären är med precis som så ofta är fallet i Burgenland-pinot men den aningen rikare bärfrukten får även sällskap av vildhallon och så kikar violblommigheten fram och adderar till den ungdomliga charmen. Fuktig tobak, lätt kryddig ek, ett stänk pyrazinrökighet och så då smaken som är sådär skönt saftig utan att sakna djupet. Syran är ungdomligt pigg och allt avslutas med en vitpepprighet som kopplar ett grepp om gommen och skänker vinet extra karaktär. 2017 lär falla många i smaken och än vassare blir den när den med lite tid på flaska. Ännu lär det finnas 2016 kvar på hyllorna så passa på att köpa även denna och jämföra årgångarna!
Lively Wines Sweden AB

2014 Barolo Seralunga d’Alba
Piemonte / Italien / Azienda Vinicola Palladino SRL / 750 / 79076 / 379 / 91 LGP
Här möts två världar när klassiska nebbioloattribut såsom nypon och tobak möter inslag av mindre fat som skänker en viss kryddighet till vinet. Återigen har vi en fin 2014 i glaset och årgången bjuder på svala, dansanta och tidigt njutbara Barolo och Palladino har verkligen lyckats fint med sin Seralunga d’Alba. Höstkänslan är stark i bouqueten där nyanser av skog, fuktig tobak, läder, plommon och nypon lindas in i en småkryddig fatton. Smaken är härligt tillgänglig med för druvan ovanligt silkiga tanniner, bra sug i frukten och känslan av undervegetation, tobak och lakrits kompleterar fint. Inga vresiga toner utan fin sval frukt är intrycket i den långa eftersmaken. God nu, lär växa något med två-tre års lagring.
Bornicon & Salming

2017 Wine Mechanics Syrah
EU / Wine Mechanics AB / 750 / 33244 / 300 / 90 LGP
Den här gillar vi verkligen och det gissas ganska omgående på att det är en syrah i glaset och att den sannolikt har ursprung Rhône. Det är skönt inställsamt men ingalunda utan djup och så levereras det klassisk druvtypicitet i form av baconfett, järniga toner och vildhallon som samsas med lätt karamelliserade körsbär. Faten finns med i bilden men har ingen dominerande roll. I gommen kikar en fin solmognad fram även om det aldrig är något bärsött vin utan stramheten finns, tanninerna är silkiga och de kryddiga tonerna skänker karaktär. Aningen klent mittparti möjligtvis men det tar sig riktigt bra i avslutet och pepprigheten fäster fint i eftersmaken.
Wine Mechanics AB

2016 Casas Patronales Old Vines Series Cabernet Sauvignon
Maule / Chile / Casas Patronales / 750 / 71331 / 99 / 89 LGP

Här har man valt ut de äldsta cabernet-rankorna man äger, snittåldern klockar in på 60 år, och just cabernet sauvignon har länge varit en oerhört viktig druva för regionen. Vinet visar upp en charmerande sida av Chile. Generös bouquet i en omfamnande men ändå stramare chilensk stil där de gamla rankornas influens är tydlig. Svarta vinbär och mynta tar täten, får sällskap av tobak, lakrits, gräs och en örtbukett. En diskret fatkryddighet kompletterar. I gommen en skönt slösaktig mörk fruktighet, örtiga anslag och en markerad men silkig tanninstruktur. Syran ger den nödvändiga fräschören och allt avslutas i ett lätt eldigt men balanserat slut som lämnar en god eftersmak. Ett vin som imponerar stort i prissegmentet och som dessutom lär vinna på ett par års lagring även om det är gott redan idag.
Independent Wine Company AB

VITT VIN

Mer läsning om Riccitelli >>> HÄR.

2017 Blanco de la Casa
Mendoza / Argentina / Matias Riccitelli / 750 / 75197 / 249 / 93 LGP
Tre druvor, tre altituder. Sauvignon blanc från Gualtallary och 1400 meters höjd, semillon från gamla rankor i La Consulta och 1000 meters höjd och en femtedel chardonnay från hela 1700 meters höjd i La Carrera. Jäser i betongägg med sin naturliga jäst och lagras även i äggen uppåt åtta månader. Alltså, den här vill man sitta med. Länge, för vinet bara växer och växer i glaset och intrycken likaså. Men vinets ledord, det som får gör att det sticker ut, är dess underbara renhet och fräschör samtidigt som det finns ett grepp som inte släpper och en precision som får det att andas klass. Här möts försiktiga toner av nedtonad sauvignon blanc med fetma från chardonnay och semillon. Papaya, örter och citrus och även ett lätt rödbärigt inslag. Täthet, balans och djup i smaken adderar till intrycket av ett vin med stor personlighet.
The Wine and Spirits Collective Sweden AB 

2017 Ingenuity
Western Cape / Sydafrika / Nederburg Wines / 750 / 79912 / 210 / 91 LGP
En minst sagt udda blend där åtta druvor ingår och sauvignon blanc tar täten med drygt hälften. I druvbuketten hittar vi dessutom alvarinho, gewurztraminer och chenin blanc för att nämna några. Här är det gott om juvenila intryck initialt med en gul frukt, blommighet och en lätt kryddighet. Smaken är skönt småfet men ändå med syra och krämig struktur. Generös solmogen frukt, täthet och längd. Sommar i en flaska är ett uttryck som ligger nära till hands.
Bibendum AB

2016 Saboteur White
Western Cape / Sydafrika / Luddite Wines / 750 / 78553 / 219 / 91 LGP
Chenin blanc, sauvignon blanc och viognier ingår i mixen där andelen av den mellersta druvan uppgår till hela 23 procent (endast nio i 2017). Men Niels vill inte att vinet ska smaka av sauvignon blanc så han fatjäser den och kör även en mer aktiv battonage av den, omrörning av jästfällningen i faten så att intrycket dämpas. Och han lyckas strålande för det är chenin blanc som står för de dominerande intrycken medans de två kompletterande bidrar med diskret krämighet, örtighet, blommighet och vit persika.
Handpicked Wines Sweden AB

2017 Gimme Gimme Gimme Riesling
EU / Wine Mechanics AB / 750 / 33243 / 230 / 90 LGP

Vi gillar slutresultatet skarpt i denna, även om det behöver lite tid i glaset för att vakna till liv. Gimme Gimme Gimme inleder nämligen lite blygt men det tar inte särskilt många minuter innan vi kan skönja Pfalz lite mer tropiska frukt varvat med stenfrukter, färsk örtbukett och limepigga inslag. Fruktdrivet är även det i fokus smakmässigt men det blir aldrig yppigt utan stramheten leder vägen samtidigt som syran skänker fin ryggrad. Viss fetma kan skönjas, kanske är det den malolaktiska omvandlingen som bjuder på den, och det passar fint in i helheten som återigen styrs av renhet och bra djup. Tysklandsvänner lär inte bli besvikna.
Wine Mechanics AB

2016 Black Stallion Chardonnay
Kalifornien / USA / Black Stallion Estate Winery / 750 / 75360 / 199 / 90 LGP

Allt man vill ha i en välgjord jänkarchardonnay finner vi i denna 2016 som är ett snäpp vassare än husets förra årgång. Jäsning i fat följs av sju månader på vinets fällning i faten, de flesta är franska, och det har gett ett vin med kryddiga nyanser som backar upp den rika frukten där det bockas av allt från vit persika till passion och ananas. Det smörnötiga hänger fint med och adderar till det generösa intrycket. Lika skön är smaken som visar upp solmogen tropisk frukt med krämig struktur och balanserande syra och fräschör. Kryddsnärten i avslutet sätter pricken över i:et och vi konstaterar att när überklassisk Napa chardonnay står på önskelistan så gör Black Stallion jobbet med bravur.
Ward Wines AB

2017 50° Riesling Trocken
Rheingau / Tyskland / G H von Mumm / 750 / 5824 / 95 / 89 LGP
Ny årgång av denna riesling och graden av ”imponering kontra pris” fortsätter sin resa. Vi får försiktiga petroleumhintar och bra syra som sig bör. Fräscha inslag av äpple, citrus, päron bekläs med en smygande charmerande tropisk vind och fina honungstoner ger en strimma sötma och det torra mineraliska greppet sätter sig fint i gommen. Det blir en skön fusion á la distinkta Tyskland i samkväm med semesterstrosande tropikerna. Längden i avslutet är bra och nyanserat och vi konstaterar nöjt att detta vin fortsätter att befästa uttrycket ”god och elegant vardagsriesling” – für alle!
Henkell & Co Sverige AB

2017 The Anchorman Chenin Blanc
Western Cape / Sydafrika / Nederburg Wines / 750 / 76659 / 169 / 89 LGP
En väldigt bra och typisk chenin blanc med gul frukt, modellera, apelsin och kryddighet. Här finns dessutom visst djup i såväl doft som smak där den senare uppvisar fin täthet och positivt insmickrande gomkänsla med lite tropiska inslag. Uppfriskande syra ger vinet det lilla extra.
Bibendum AB

2018 The Winemasters Sauvignon Blanc
Western Cape / Sydafrika / Nederburg Wines / 750 / 74769 / 94 / 87 LGP
Har du provat något från 2018 än? Om inte så är detta ett skolexempel på druvan och svarvat i en ganska sval, torr och återhållsam stil. Örtigt, krusbärigt men också med en viss tropisk känsla i form av passionsfrukt så att den sydafrikanska känslan inte försvinner.
Bibendum AB

SÖTT VIN

2017 Moscato d’Asti
Piemonte / Italien / Azienda Vinicola Palladino SRL / 750 / 76716 / 149 / 89 LGP
En charmör av rang, välgjord Moscato d’Asti, och Palladinos hör definitivt till den kategorin. Här doftar det sydländsk sommar med yppiga toner av vit persika, färsk aprikos och jasminblommighet. Men det blir aldrig tungt utan fräschören är dess signum och samma sak gäller smakmässigt där kittlande och livlig syra tar sötman i hand och vandrar i mål tillsammans. Lätt, blott fem procent styrka men ett bombardemang av smaker. För dig som saknar sommaren!
Bornicon & Salming

ÖL

Krusovice Imperial
Tjeckien / Heineken Ceská Republica / 330 / 89310 / 15,90 / 90 LGP
(Finns även på burk 500 ml / nr 1528 / 16,90 + 1 kr pant)
Hur ska en riktigt god pilsner från Tjeckien uppträda, om den ska hålla sig till klassisk stil? Ja ungefär som Krusovice gör. Det här är en stilstudie på en ljus lager som är såväl fyllig och fruktig, med en snygg sötma som balanseras upp av den försiktiga beskan tills optimal balans råder. Vidare är moussen perfekt och ett snyggt instick av sälta gör sig påmint. Slutresultatet är en välbryggd, smakrik och törstsläckande öl som vi gärna och ofta intar i de flesta sammanhang.
Spendrups Bryggeri AB

Receptinspiration till Krusovice? Se vårt recept här: Rökt makrill på tunnbröd med honungscréme >>>

WHISKY

Aberlour Casg Annamh
Skottland / Storbritannien / Aberlour / 700 / 83300 / 549 / 93 LGP
Mörk, kryddig och balanserat örtig med strama nyanser. Vi finner även läder, skinnsoffa, tobak, äppelfrukt och körsbär i en riktigt skönsjungande symfoni. Mjuk struktur med vinös känsla och lättsam peat i bakgrunden. God, rik, generös och samtidigt stram med edge.
(Lanseras 25:e februari)
Pernod Ricard Sweden AB

Old Pulteney 18 YO
Skottland / Storbritannien / Pulteney Distillery / 700 / 11629 / 1199 / 94 LGP

En växande intensiv start med ett taktfast kryddbett glider sedermera in i en silkigt, transparent seglats med torrt tobak-lakrits-däcktjära-färgad sötma i ett apelsin- och citrusfruktigt landskap. Lätt brända kakao/chokladtoner ger en mörkt, läckert lyster i detta och i avslut blänker tobaksbladen som fått ligga under en av läderkuddarna på denna gamla soffan, till. Snyggt hur sötman så balanserat envetet håller sig kvar från början till slut och lika snyggt är hur det inledande kryddskottet återfår sin kraft i avslutet och whiskyn lämnar oss med ett skönt ”krull” i gommen. En riktigt bra 18-åring som befinner sig ”at it´s peak” i livet.
Berntson Brands AB

anCnoc 18 YO
Skottland / Storbritannien / The Knockdhu Distillery / 700 / 85981 / 899 / 93 LGP
Här får vi både fylligt djup och kryddig edge. Körsbär och nötig toffée med vissa smörkaramelliserade toner ges tillsammans med maritimt vegetal sälta, pyrande höstlöv, cigarrtobak, läderfåtölj och ceder en säregen doftidentitet. I gom utvecklas dessa egenskaper mycket snyggt tillsammans med inslagen av torkade kryddor, söta russin, choklad och i avslutet framträder subtila toner av tjärade rep. Sötman går igenom hela vägen från A-Ö med ömsint finkänslighet och balansen mellan mjukt och stramt kryddigt är spegelvänt och skapar en minnesgod elegans i den generösa längden.
Berntson Brands AB

Du har väl inte missat Whisky & Bourbons Specialutgåva: Jura & Bushmills

Du som är Premiummedlem laddar ner utgåvan >>> HÄR

Är du ännu inte Premiummedlem? 
Läs mer om Premium, vad som ingår och hur du går tillväga för att skaffa dig Premium >>> HÄR

Old Pulteney 15 YO
Skottland / Storbritannien / Pulteney Distillery / 700 / 85254 / 849 / 93 LGP
Snyggt samspel mellan faten här som låter varandras bästa egenskaper få sola sig i glansen. Elegant, rikt smakomfång och en kraft som är transparent pondusfylld och samtidigt silkigt strukturerad vilket skapar närapå en vinös elegans genom hela resan. Frukten bär ett torrt anslag och är komplext byggd i grunden. Men tobak och lakritshintad violblomma kramas fint med tofféen i sötman och avslutet stramar ömsint ihop pjäsen och leder oss in till lädersoffan och humidoren för den avslutande cigarren. Elegant, sinnligt och en ytterst god whisky.
Berntson Brands AB

Glenmorangie Allta
Skottland / Storbritannien / Glenmorangie / 700 / 40390 / 919 / 92 LGP
(Lanserades 8:e mars) Päron krydda, mandarin, apelsin och lakrits framträder bakom vindarna från det florala växtriket. Sötman som ligger och lurar är påtaglig men balanserad, och ges en fin kontrast till bettet från faten av ljus karaktär. Resultatet blir en kontrastrik och stram whisky som suger tag fint i gommen, med addering av lättsam sälta och toffée. Mot det långa avslutet växer en liten cognacskänsla fram och det hela klingar av piggt och gott. En kul, annorlunda och god whisky som sticker ut ur Glenmorangies ordinarie ”sortiment”.
Moët Hennessy Sverige AB

Old Pulteney 12 YO
Skottland / Storbritannien / Pulteney Distillery / 700 / 10465 / 349 / 91 LGP
En 12-åring som vuxit till sig och fått mer pondus och kryddigt bett under de senaste åren men dansstegen är fortfarande fjäderlätta och luftiga och en god smak har inte fått mindre prioritet. ”Tolvan” går inte på kraft, humöret är mer följsamt för att inte säga skönt trivsamt och skonsamt. Faten har en bra karaktär och uppträder sensitivt. Viss maritim sälta med tobaks och lakrits präglar fruktigheten som har en lättsam sötma i sig och en viss citrusvind ger ett fräscht anslag. I avslutet ligger en läderbeklädd humidor och ruvar. Som sagt, fin utveckling på den här.
Berntson Brands AB

Receptinspiration till Old Pulteney 12 YO? Se våra goda tryfflar här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING