1

Livets Goda-redaktionen provar dryck!

CHAMPAGNE

Guldkula Premier Cru
Champagne / Frankrike / Chanoine Frères / 750 / 73077 / 299 / 90 LGP
Trots att chardonnayn inte spelar förstafiol här så gör den sig tydligt och snabbt tillkänna i doften med nougatnötiga och brödiga toner, skolkrita samt ett fint lime- och citrussyrligt instick. Med temperering så tar däremot de blommiga nyanserna vid och ett stänk röda äpplen indikerar att det här nog är en matvänlig champagne, något som smaken bekräftar. För här bjuds det skalstram stenfrukt, fin fyllighet och en torr känsla med limesyrligt fäste i en pigg och fräsch stil som klingar av rent i eftersmaken. En försiktig rostad ton kompletterar. Kanske man kunde önskat mer längd men det kompenseras å andra sidan av det i övrigt så positiva intrycket.
Vinoliv Import AB

Gremillet Cuvée Prestige
Champagne / Frankrike / Champagne J-M Gremillet / 750 / 72831 / 379 / 90 LGP
Vi följer en flaska över två dagar och imponeras över vad vinet har att erbjuda och hur väl det utvecklas. Initialt märks pinotdominansen då de röda transparenta bärinslagen kikar fram tillsammans med vegetala instick där myntan är främsta kännetecken. Ostronskal kompletterar och med luft kikar även en fin ton av mandel och gula äpplen fram. Gomkänslan bjuder på rondör, kryddsnärt och en skön syrlighet som bidrar till det nyanserade smakintrycket. Viss täthet noteras och efterspelet är behagligt torrt och svalt och med en ren citruskryddighet som gör champagnen särdeles matvänlig. Att Gremillets visar ett större djup andra dagen vi provar är dessutom ett tecken på lagringsduglighet för den som gärna lagrar sin champagne.
The Company of Urban wines & Other Liquids Sweden

Pommery Brut Royal Rosé
Champagne / Frankrike / Pommery / 750 / 72322 / 439 kr / 89 LGP
Smultron, hallon, vinbär mineraler och ostronskal samsas i denna ljusa rosé med röda äpplen och lite krydda. Champagnen har en fin fruktrondör men är samtidigt torr och stram. En god och stabil rosé från huset.
Domaine Wines Sweden AB

RÖTT VIN

2016 Duemani
Toscana / Italien / Duemani / 750 / 78555 / 1 117 kr / 97 LGP
100% cabernet franc och ursprungstypisk maritim kraft i sitt elegantaste essä. Här örtar det snyggt av lakrits och lavendel, frukten är färgade av plommon, mörka körsbär, vinbär och stenig blodcitrus som ger en fräsch, rödfruktlysten kraft. Tobak, ceder och vissa kaffetoner ger ett suggestivt ”muller” och kompar det mineraliska basspelet ssom mynnar ut i transparent intensitet i tanninerna. Vi har ett ytterst elegant och sugande distinkt vin. Alldeles lysande!
Chastel Beverage KB

2016 Suisassi Syrah
Toscana / Italien / Duemani / 750 / 70717 / 1117 kr / 97 LGP
En makalöst fint, mjukt kryddad syrah, lustfylld och svidande elegant med rondör i skarpt läge. De vegetala vindarna ekar ursprung med lavendel, lakrits och tobak i maritima vindar. Frukten är i botten mörk grundat i inslagen av körsbär, vinbär och plommon, men har en rödcharmig nyans med en syrligt sötad sträng som avger viss blodcitrus. Längden är stor och överlag är det ett väl sammanhållet vin med silkig förförelse i tanninstrukturen. Stort vin!
Chastel Beverage KB

2015 Duemani
Toscana / Italien / Duemani / 750 / Privatimport / 1 117 / 96 LGP
Robust med finess och elegans. Läcker fruktsötma med syrlig sträng i den körsbär, fikon (ej trötta sådana) och björnbärs hintade bärspelet och med ett svepande kryddigt anslag. Örtvindarna bär lätt lakrits och mörk tobakshint, vinet sviker inte i de maritima vindarna. Tanninstrukturen är fruktrik och ack så inbjudande och följsam. Vinet är således sammanfattat mjuk i sin kraft, charmig i sitt intensiva lugn, mogen frukt med driv och i momentet supertrevlig… och förföriskt gott.
Chastel Beverage KB

2016 Altrovino
Toscana / Italien / Duemani / 750 / 70048 / 397 / 94 LGP
Merlot och cabernet franc fördelat 50/50 i ett vin med mörkhyad frukt färgat av körsbär, plommon och vinbär. Vegetala inslagen är där men tillbakahållna och frukten lirar med den mineraliska jordmånen och det vilar en fin maritim sälta och inslag i det vegetala av lavendel, tobak och lakrits. Sötman bär en syrlig, rödfruktig fräschör, kryddan sitter exakt i passform, tanninerna smeker med en silkig attityd och det är ett briljant vin med långt frukthäng i avslutet.
Chastel Beverage KB

2017 Cifra
Toscana / Italien / Duemani / 750 / 76571 / 349 / 93 LGP
100% cabernet franc och enbart concretes i vinifieringen. Visar på vad årgång i mångt och mycket handlar om på den toscanska kusten. Charmigt fruktdrivet, öppen hållning och stringent rondör i strukturen. Ge och ta-årgång kallar vi det. Ursprunget sitter där med sin maritima sälta, örttonerna av lakrits och lavendel blommar i det vegetala. Det råder en mjukt edgie tanninhållning med integrerad krydda och frukten är mörk och färgad av körsbär, vinbär och mörk tobak och i det hela ligger en finlemmad sötma. Vissa cedertoner ligger även och ruvar och stramar åt lite snyggt. Ett vin i högform, elegant tillgänglig och samtidigt bra källarpotential.
Chastel Beverage KB

2015 Perpetual
Priorat / Torres / 750 / 72687 / 599 / 94 LGP
Stor, nyanserad doft med antydan till begynnande mognad även om det är den svala björnbärskänslan, den fina kryddigheten och lakritsen som ännu styr showen. Smakmässigt en uppvisning i hur man på bästa vis balanserar i gränslandet mellan tradition och modern vinmakning och där elegansen och smeksamma tanniner tillsammans med syran imponerar stort.
The Wine & Spirits Collective Sweden

2015 Altrovino
Toscana / Italien / Duemani / 750 / Privatimport / 397 / 93 LGP
Har tagit en snabb utveckling i frukten som uppträder mycket moget men fräscht i inslagen av sälta, lakrits, lavendel, mörka körsbär, plommon, björnbär. Maritima vindar, mjuk skärpa och föredömligt god. Ren och elegant i den lätt robusta stilen, rikt torrt avslut, stenig i det minerala.
Chastel Beverage KB

2012 Clarendelle Rouge
Bordeaux / Frankrike / Clarence Dillon Wines / 750 / 3147 / 189 / 92+ LGP
Mörk solmogen moccafierad plommon och körsbärs frukt med riklig kryddspänst och fruktsötma tar emot oss i den omedelbara inledningen efter öppnandet av buteljen. Eller rättare sagt, exploderar alldeles underbart. Så sakteliga smyger det efterhand fram toner av cassis, ceder, tobak och alla de klassiska attribut vi så ofta associerar med ett riktigt bra Bordeauxvin och det mineraliska underlaget i vinet börjar jobba på allvar och centrifugerar vinets inledande kraft och leder in pjäsen åt det eleganta och finstämda spåret där en silkigt sandig tanninelegans kliver in och ger vinet dess konturer och skärpa i linjerna. Syran i frukten som funnits där dolt inledningsvis visar sig också mer offentligt och allt formar sig under resans gång till en samspelt och sammansvetsad stark melodi som biter sig fast och kommer att spelas länge och väl in i framtiden. Ja, Clarendelle Rouge 2015 är ett litet masterpiece i prisklassen!
Fine Brands AB

2016 Quercia al Poggio
Toscana / Italien / Quercia al Poggio / 750 / 2376 / 139 / 91+ LGP
Ursprungstypiskt, rent och klassiskt från Chianti med djup, generositet, kraft och finess. Ja, det är ett mycket imponerande vin med lavendel, svala maritima vindar, läcker krydda, lakrits, körsbär, vinbär, sälta och tobak. Tanninerna är silkiga men med fin edge och summerat så charmar detta distinkta och samtidigt saftiga vin oss med sin läckra struktur. En riktigt god Chianti Classico för inga pengar i en strålande årgång.
Valid Wines Sweden AB

2015 Marqués de Murrieta Reserva
Rioja / Spanien / Marques de Murrieta / 750 / 2612 / 175 / 91 LGP
Ett vin att älska och för oss som hade Rioja som referensmallen när vi startade vår vinösa bana, ja vi väcker gammal kärlek som aldrig rostat till nytt liv. Reservan förenar två världar, det som gjorde varenda svensk knäsvag för Rioja för tre decennier sedan möter här det moderna anslaget som de små faten ger från sig. Direkt från start så är det generösa nyanser av svarta vinbär, körsbär och lakrits tillsammans med snyggt integrerade och kryddiga fattoner. I bakgrunden lirar det mineraliska som i Rioja Alta gärna drar åt ett jordigt intryck.
I gommen bjuds vi ett elegant vin med maritim sälta, kryddhylla, fuktig tobak och silkiga tanniner som stöttas upp av röd transparent frukt. Det är charmigt, generöst och oerhört lättgillat och bäst av allt är just mixen mellan tradition och nytänk. Kort och gott, ett riktigt bra vin med maxad ursprungskänsla!
Ward Wines AB

2015 Chianti Castelsina Riserva
Toscana / Italien / Cantina Senesi Aretini / 750 / 73413 / 109 / 90 LGP
Vi drar korken och häller upp denna 2015 som omedelbart sänder ut ursprungstydliga nyanser av maritima örtvindar, syrliga körsbär, järnighet och tobak. Känslan är den av ett svalare uttryck jämfört med 2011:an, mer klassiskt och med tid i glaset får vi också pustar av lavendel, rosmarinblommighet och lite mineral som får oss att tänka fuktig jord. Massor av Chianti i smaken är det också med det där lite järniga som sangiovese kan ge ifrån sig uppbackat av lite kärva körsbär, röda vinbär och örtbukett. Saftig känsla men ändå med struktur som indikerar lagringsförmåga, något som också de närvarande tanninerna skvallrar om. Djupet växer med rejäl luftning och viol, lakritsrot och mörkare frukt tillkommer i gomkänslan. Detta är ett ytterst anständigt vin i en väldigt bra årgång och egentligen är det alldeles för billigt men varför klaga? Köp några för njutning nu och till sommarens grill, köp några som du gömmer undan två-tre år.
Fields Wine Company AB

VITT VIN

2016 Chassagne-Montrachet Joseph Drouhin
Bourgogne / Frankrike / Joseph Drouhin / 5648 / 559 / 92 LGP
Kryddigt med fina persikonyanser, tydlig citrus och stilig ekbehandling. Mineraliskt. Bra fäste i gommen, stenfrukter, våta stenar och kryddigt avslut. Viss täthet och längd.
Provinum Vinhandel AB

2015 Marin Bianco
Piemonte / Italien / Fontanafredda / 750 / 2287 / 139 / 90 LGP
Årgång 2015 av vinet har en naturligt slank precision, skärpa och stramt fyllig kropp där rieslingdruvan skjuter mineraliska skott rakt in i hjärtat på vinet och där den lokala druvan nascetta kliver in med feminin grace och skänker den honungsbeklädda citrus, persiko- och nektar hintade frukten en örtvegetal blommighet. Syra och sötma blir som Ying och Yang och det råder en maritimt, fräscht tropisk sinnesstämning i vinet. Marin Bianco både charmar, förför och fordrar; du ger, vi tar, vår respekt du har.
Enjoy Wine & Spirits AB

2018 Leif Mannerström Sauvignon Blanc
Frankrike / The Company of Urban wines And Other Liquids Sweden AB / 750 / 70248 / 99 / 87 LGP
Sauvignon blanc tydlig med toner av fläder, krusbärsblad, citrus, äpple och örter tillsammans med blommiga inslag. Krispig frukt med viss rondör och ett piggt citrusinslag. Gör ingen vän av druvan besviken.
The Company of Urban wines And Other Liquids Sweden AB

ROM

Diplomático Single Vintage 2005
Destilerias Unidas / Venezuela / 700 / 86715 / 1 269 / 99 LGP
Fruktiga inslag av sultanrussin och körsbär, superbt avvägd sötma med försiktigt bränt karamelliserade toner, kaffe, mörk choklad och vaniljlakrits. Det mineraliska jag tidigare nämnt ger hela paketet tillsammans med inslag av cederhumidor, avantgardeutslitet läder, tobak och finlemmad krydda, en stor elegans och finess och stramar åt utan att för en sekund tappa den förföriskt fylliga och ”kramgoa” känslan. Denna rom bjuder på extremt kärleksfull precision. Punkt.
Handpicked Wines Sweden AB

WHISKY

Kilchoman Loch Gorm 2019
Storbritannien / Skottland / Kilchoman / 700 / 40544 / 799 / 96 LGP
Den kommande utgåvan av denna whisky är den bästa i serien so far. Komplexiteten i bollandet av örtblommig citrus, körsbär, tjärapastiller, kanderad sötma med choklad, honung och sötlakrits – är mycket rent och elegant i utförandet. Avslutet är silkigt, rikt med torr tobak och läder och leder oss slutligen ner i känslan av en stenig fatkällare i Bordeauxland. Förbaskat läckert!
Enjoy Wine & Spirits AB

Larceny Kentucky Straight Bourbon
Kentucky / USA / Heaven Hill / 700 / 82810 / 549 / 94 LGP
En robust fathållning och bourbontypisk nos. I gom kryddigt bett i små vegetala inslag, tjärapastiller och lätt mörka karamelliserade toner i den eleganta sötman. Fruktigheten visar sig i form av vissa hintar av mogna äpplen och någonstans därinne lite röda körsbär. Överlag rak, fyllig hållning med snyggt stram slipsknut i avslut. Skön resa.
TOMP Beer Wine & Spirits AB

Old Pulteney Huddart Single Malt Whisky
Skottland / Storbritannien / Inver House Distillers / 40511 / 700 / 499 / 92 LGP
Fina tobaksinslag och vegetalt spetsad humidor i näsa. De ljusa bourbonfaten hanterar fruktigheten i gom varsamt och tillåter den att framträda med en snyggt legerad fudge och honungssötma med viss maritim lakritssälta i basspelet. Ett spirituellt kryddspel ger inte bara ett trivsamt bett utan även strukturen en torr nyans som förtjänstfullt drar åt sötman i avslutet.
”Huddart” blir aldrig tung i strukturen utan besitter en mer transparent fyllighet, dessutom en i vårt tycke rätt elegant sådan. God sak och ett uppfriskande tillskott i core-rangen.
TOMP Beer Wine & Spirits AB

SPRIT

Cointreau Blood Orange
Frankrike / Remy Cointreau Europe / 500 / 85901 / 264 / 90 LGP
Tydlig blodapelsin tillsammans med lagerblad, kryddnejlika och apelsinskal med syrligt avtryck. Även om mellanspelet är naturligt söt, så är avslutet torrt och fint. Ett riktigt fint tillskott som vi går igång på och här kan den fantasifulle hitta på många goda drinkkombinationer, eller servera rent i ett glas med isbitar! Gott och lyckat!
Nigab AB

Peaky Blinders Irish Whiskey
Irland / Sadlers Brewing Co / 700 / 85022 / 319 / 88 LGP

Mjuk och inbjudande framtoning med krydda, vanilj, körsbär, citrus, äpple, citrus och honung. Stabil, balanserad och god whiskey utan att imponera, men utan att på något sätt och vis göra bort sig. Snyggt!
Brewery International Sweden AB

In Flames Ikon No 13
Sverige / Götene Vin & Spritfabrik AB / 500 / 81323 / 399 / 90 LGP

Tydlig gin med mycket enbär och citrus tillsammans med kryddnejlika och apelsin. Ginen bjuder på en naturlig fetma som ger aveckänsla. En klassisk, elegant och god gin med fina förtjänster. Bra balans mellan alkohol och smak. En riktigt god gin!
Brands For Fans Sweden AB

Whitley Neill Blood Orange Gin
Storbritannien / Halewood International / 700 / 81292 / 347
/ 91 LGP
Tydliga toner av färska mandariner och clementiner med läcker sötma, röda bär, markerad krydda och rik kraft. Påminner om en Cointreau med mer punsch och mer power. Läckert avslut som blir torrt men som behåller all frukt. En häftig gin med väldigt god smak. Häll rent i ett glas med massa isbitar.
Brewery International Sweden AB

Whitley Neill Rhubarb & Ginger Gin
Storbritannien / Halewood International / 700 / 81717 / 347
/ 90 LGP
Vanilj, kryddnejlika, rabarber, rosmarin och en lätt hetta från ingefäran, tillsammans med smörkola, trä, viol och blommig med en feminin twist. Adderas gör även jasminte, tallbarr och vindar från skogen. Parfymerat och annorlunda, men väldigt gott. Avslutet är torrt med rik kryddhetta.
Brewery International Sweden AB

Whitley Neill Dry Gin
Storbritannien / Halewood International / 700 / 84310 / 347 / 91 LGP

Tydlig gin med enbär, vinbär, lavendel och mycket citron. Fyllig viskoskänsla med stram torrhet och fräschör, samt rik krydda och en hint av vanilj. Detta är en elegant och riktigt god gin med skönt och långt avslut. Twistat, annorlunda och gott.
Brewery International Sweden AB

ÖL

Fuller´s ESB
England / Storbritannien / Fuller Smith & Turner / 330 / 11405 / 20,40 / 91 LGP
Extra Special Bitter, det är ESB det. Ölet kom till efter att bryggeriets populära Winter Bitter fick nytt namn och blev en permanent tappning i serien. En ESB är alltid den mest alkoholstarka bittern, 5,9% i denna, men inte nödvändigtvis den med störst humlebeska. Fuller’s ESB har ett större djup i såväl doft som smak med kryddiga inslag, kavring och aprikoser samtidigt som det finns ett grönt inslag som får oss att tänka gräsmatta. Fin rondör med bra smakdjup, en hint av fruktsötma som fångar upp beskan fint och så de karamelliga nyanserna med ett stänk tobak i finalen. En riktigt god ESB!
Arvid Nordquist Vin och Sprithandel

Fuller´s London Pride
England / Storbritannien / Fuller Smith & Turner / 330 / 1642 / 17:40 / 90 LGP
En engelsk ikon vid det här laget och som vi nog alla sänkt ett par av vid Londonbesöken! Men London Pride är precis lika god hemma och allt för underskattad i sin klassiska matvänliga stil. Här hittar du lött brödiga nyanser, tänk kavring, och som backas upp av aprikoser, karamell och diskreta apelsintoner. Ingen tungviktare i gommen utan istället en behaglig maltig smak med försiktig beska i bakgrunden, brödiga nyanser, torkad aprikos och en smeksam mousse.
Arvid Nordquist Vin och Sprithandel

Fuller´s India Pale Ale
England / Storbritannien / Fuller Smith & Turner / 330 / 1518 / 19:40 / 90 LGP
IPA kan lätt bli för intensivt ibland, särskilt om man vill dricka mer än en. Fuller’s version här till de som du gärna intager i plural för det är en nertonad stil med mer elegans och mindre tallskog. Visst finns det ett och annat barrträd i doften men det är mer bryggeriets fina karamellaktiga maltton som tar täten med choklad, bröd och kaffeböna i bakgrunden. I smaken så finner vi en syrlig stringens med små fina bubblor, bra fruktdriv och harmonisk humlebeska. Torr men tack vare den rika fruktigheten så är det en IPA precis lika god på egen hand som till din husman.
Arvid Nordquist Vin och Sprithandel

Fuller´s London Porter
England / Storbritannien / Fuller Smith & Turner / 500 / 1634 / 23:30 + 1 kr pant / 89 LGP
Überklassisk engelsk porter som är lätt att gilla med sin chokladiga stil där även nymalda kaffebönor, lakritsrot och lite sotiga drag dyker upp. I gommen en krämig porter med diskret bitterhet, mörk choklad, lakritspipa och en pyrande lägereld. Förtjänstfullt torr och precis lagom i sin fyllighet samtidigt som den uppvisar uppfriskande syra.
Arvid Nordquist Vin och Sprithandel

Breznak
Tjeckien / Drinks Union / 330 / 1611 / 11,90 / 89 LGP
Březňák är en böhmisk pilsner som varit med sedan 1753 och den håller den tjeckiska fanan högt med en skönt brödig doft, aprikosaktiga inslag och en apelsinzestig touch. En relativt fyllig pilsner i den torra skolan med behaglig krydda, knäckebrödiga nyanser, små fina bubblor och en smygande efterbeska som förhöjer känslan av en ytterst stabil pilsner. Det är helt enkelt en välgjord och god tjeck som finner sina förtjänster både här och där. Gott!
GL Brands AB

Ichnusa Anima Sarda
Italien / Heineken Italia / 330 / 1407 / 14,90 / 87 LGP
Öl från Sardinien ser man inte varje dag! Här är det en törstsläckare av rang som sarderna bjuder på med citrus och blommiga nyanser i såväl doft som smak och i en lätt stil med fint frukt- och maltdriv. Diskret beska smyger sig på i finalen.
GL Brands AB

CIDER

Stassen Cidre Cuvée Rosé
Belgien / Cidrerie Stassen / 750 / 82091 / 59,90 / 93 LGP
Superseriös belgisk cider på ett äpple med rödaktigt kött. Här blir vi lyriska och noterar syrliga äpplen, halmiga inslag, lätt oxidativa toner i doften och en halvtorr, klingande ren smakbild med de finaste saftiga äpplena och ett långt avslut. Stiligt och karaktärsfullt. Det är en lysande cider som definitivt visar att Normandie inte är långt borta och att denna del av Europa kan det där med cider. Förutom renheten så faller vi för den vinösa strukturen och att det är en cider som lär samspela strålande med mat, gärna kryddig sådan.
GL Brands AB

Bulmers Zesty Blood Orange
Storbritannien / England / Heineken UK / 500 / 83429 / 26,90 / 92 LGP
Visst får vi mycket av solmogen blodapelsin i doften; det pendlar mellan dessa, ett stänk blodgrape och även om äpplebasen är nedtonad så är den med i bakgrunden. Snacka om att den här snackar med belöningssystemet i hjärnan! Smaken då? Jodå, blodapelsinspåret plockas upp omgående men nu kommer stenfrukten mer med i bilden och gör sin röst hörd. Sötman är balanserad och upplevs främst i mittpaletten för i det rena avslutet snörper det samman snyggt med en delikat syrlig skalbeska, eller mer som det vita från apelsinskalet. Vilket gör att du sitter där fånleendes och för en sekund faktiskt trodde det var sommar. Så jo, Bulmers nya funkar även i väntan på varmare årstider.
Brewery International Sweden AB