Hem Vinvärlden Livets Goda redaktionen provar drycker av alla dess slag

Livets Goda redaktionen provar drycker av alla dess slag

av Livets Goda

I artikeln här presenterar vi drycker som Livets Goda redaktionen provat senaste tiden. Vissa drycker finns tillgängliga på några av Systembolagets hyllor, andra ligger på beställningssortimentet.

CHAMPAGNE

2008 Laurent-Perrier Millésimé Brut
Champagne / Frankrike / Laurent-Perrier / 750 / 75308 / 589 / 93 LGP
Druvor från 10 olika Grand Cru-byar ligger till grund för nollåttan och där chardonnayn hämtas från lägen i Côte des Blancs. Och det märks, inte minst Chouillybasen sticker ut med sin fina modelleriga framtoning och där den gula frukten får uppbackning av pigga citrustoner, ostronskal och en delikat myntaörtighet samt rödbärig transparens som man ofta finner i husets champagner. Maxad fräschör där det brödigt jästiga inte släpps fram. I gommen är det rakt av renhet och finess i husets lättare stil men som likväl är fullpackad med smakintryck. Det närmast svävar fram och bubblorna, små men många, förstärker det fräscha intrycket tillsammans med en snygg syra och citrus- och stenfrukt i samspel.
Bibendum AB

2012 Cuvée Charlemagne Les Coulmets Grand Cru
Champagne / Frankrike / Champagne Guy Charlemagne / 750 / 70242 / 579 / 91 LGP

Bra skärpa med inslag från mandlar, saffran och maritima vindar med en stenfruktig och skalstram struktur med djup. Det finns fräschör och läckert avslut.
Triplus Vinhandel AB

2010 Beurton-Vincent Cuvée Brut Millésime
Champagne / Frankrike / Beurton-Vincent / 750 / 71174 / 388 / 90 LGP
Sju år på sin jästfällning och ett halvår i flaska har denna 2010:a lagrats och det är en Champagne med lika delar av de tre klassiska druvorna. Från högra stranden av Marnedalen får vi här en antydan till mognad och utveckling där briochen kikar fram följt av ostronskal, stenfrukter och danska delikatessen kransekage. Lite ylle och gulfruktighet på det, fin smeksam mousse, nötighet och viss dosagekänsla ger ett väldigt behagligt vin som känns klockrent här och nu även om det finns utrymme för ytterligare lagring.
Chastel Beverage KB

Beurton-Vincent Cuvée Brut Rosé
Champagne / Frankrike / Beurton-Vincent / 750 / 74068 / 325 / 90 LGP
En Champagnerosé som sticker ut och där det ingår hela 18 procent rött vin i blenden. Pinot noir dominerar, uppbackad av pinot meunier och blott en mindre mängd chardonnay. Modellerig doft med fin jordgubbskryddighet, mynta och citroner där en livlig och ungdomlig mousse lirar fint med den rödsyrliga bärnyansen. Fin kryddrikedom i vinöst utförande där en viss sälta kan anas. En Champagne man får jobba lite med och som tveklöst gör sig bäst till mat.
Chastel Beverage KB

Pol Cochet Brut Symbiose Organic
Champagne / Frankrike / Pol Cochet / 750 / 7521 / 329 / 88 LGP
Mognadsnyanser i såväl utseende som i bouqueten där vi kan skönja allt från lite bokna äpplen, till rostade mandlar, rödbäriga nyanser och en svag oxidativ känsla. Bageri och blommighet adderar till doftintrycken. Om mognadsnyanserna kikade fram i nosen så är det desto mer energi i gommen där saftiga persikor hintas, nötiga toner likaså och citrusfrukter. Skalstram känsla med kryddigt fäste ger den fräscha gula frukten extra schvung och nog kikar det fram ett och annat rött bär däremellan. Livlig men sansad mousse lirar fint med den diskreta dosagen och ger oss en charmigt rustik Champagne som ropar rätt högt på mat!
Independent Wine Company AB

Beurton-Vincent Cuvée Brut Réserve
Champagne / Frankrike / Beurton-Vincent / 750 / 72289 / 297 / 88 LGP
26 månader på jästfällningen ser husets Brut Réserve som domineras av blå druvor med en femtedel uppbackning av chardonnay. Öppnar upp med vita blommor och lite gröna mosiga äpplen samt ett stänk ljusa röda bär och mandelmassa i doften. Viss fyllighet i gommen där snygg bornyr kittlar skönt, syran agerar ryggrad och döljer dosagen som ändå märks. En lättsam och fräsch aperitif med viss brödighet och citrus i eftersmaken.
Chastel Beverage KB

2011 Gatinois Grand Cru Brut
Champagne / Frankrike / Gatinois / 750 / 77485 / 520 / 87 LGP
Följer husstilen med bokna äpplen och gul, syrlig citrus med ganska mjuk mousse. Adderas gör ostronskal, brioche och halm med tydlig dosage, men samtidigt torrt avslut.
Triplus Vinhandel AB

Gatinois Grand Cru Brut Tradition
Champagne / Frankrike / Gatinois / 750 / 72590 / 359 / 86 LGP
Inbjudande med bokna höstäpplen, brioche, syrliga citrus, krydda och fin mineralisk matta. God, robust men något lättsam och kort.
Triplus Vinhandel AB

Guy Charlemagne Grand Cru Réserve Brut
Champagne / Frankrike / Champagne Guy Charlemagne / 750 / 76574 / 369 / 85 LGP
Fin frukt som tyvärr maskeras lite av sötman, men den har sina förtjänster.
Triplus Vinhandel AB

MOUSSERANDE

2011 Concerto, Paul Chollet, Crémant de Bourgogne
Bourgogne / Frankrike / Paul Chollet / 750 / 78903 / 196 / 89 LGP
Den här sticker onekligen ut i stil och delvis beror det på druvren chardonnay från Côte de Beaune och Hautes Côtes men också att vinet ser viss ekfatskontakt samt lagras i hela tre år på sin jästfällning. 2011:an har en skön trädgårdston med mynta i spetsen,  kryddnejlika som backup och så kikar apelsiniga och försiktiga tropiska toner också fram. Rikedomen till trots i doftintryckeyt så är det grönt äpple i den saliverande smaken som sätter ner foten och bjuder på fräschör och kryddighet.
Chastel Beverage KB

Paul Chollet Crémant de Bourgogne Oeil de Perdrix
Bourgogne / Frankrike / Paul Chollet / 750 / 76074 / 161 / 88 LGP
Kanske egentligen mer en blanc noir än rosé men i och med att druvorna skördas sent så får de ett svagt rosaskimrande utseende, därav namnet Oeil de Perdrix. Här är det ren pinot noir från lägen i Côtes de Beaune, Côtes de Nuits och Hautes Côtes och det är en ytterst anständig Crémant vi har i glaset. Ren frukt, mineralisk bas och fin mousse i transparent rödbärig stil. Fint kryddigt fäste som får oss att tänka pinot noir. Måhända något kort i avslutet men det kompenserar vinet med en fin dos personlighet. Diskret sötma.
Chastel Beverage KB

Paul Chollet Crémant de Bourgogne Brut Zéro
Bourgogne / Frankrike / Paul Chollet / 750 / 75063 / 164 / 88 LGP
Firma Chollet hämtar chardonnay och pinot noir från vingårdar i samma områden som till sin Oeil de Perdrix. Pinot noir dominerar i vinet som visar upp utvecklade nyanser där ändå chardonnay får säga sitt. Inte minst yllenyansen tillskriver vi den gröna druvan. Gula äpplen och citrusfrukter, inte minst grape, är även med i matchen och den livliga bornyren, stenfrukterna och det mineraliska fästet ger ett vin med karaktär och syrlig och torr stringens. Du som gillar mognadsnyanser lär uppskatta denna knastertorra Brut Zéro som vilat 18 månader på sin jästfällning.
Chastel Beverage KB

Gratien & Meyer Crémant de Loire
Loire / Frankrike / Gratien & Meyer / 750 / 77726 / 119 / 85 LGP
Brödjästig med stenfrukter i en torr och ganska god stil.
Henkell Freixenet Sweden AB

ROSÉ

2017 Peplo High Elevation Rosé
Peloponnesos / Grekland / Domaine Skouras / 750 / 70720 / 225 / 91 LGP
Van vid den mer lätta Provencestilen? Kalibrera om inför Peplo! Här är det fullt blås från start men det görs så stilfullt att man bara rycks med och älskar uttrycket. Initialt så är det närmast parfymerat i sin doft med vita blommor i spetsen men sedan tar de fruktiga och bäriga nyanserna tag i det hela och visar upp persika, cantaloupe och asiatiska frukter som rambutan och litchie. Som en godisbutik men med frukter då men på ett ytterst sansat sätt. Det är bra tryck i smaken också och fruktdrivet leder vägen men ändå så finns det stramhet och det är onekligen tack vare tanninstrukturen som dock är fint inlindad. Det är rent, långt, snyggt och bara så lätt att uppskatta för sin personlighet.
O.Wines and Spirits AB

VITT VIN

2018 50° Riesling Trocken
Rheingau / Tyskland / G H von Mumm / 750 / 5824 / 97 / 89 LGP
Ett vin som tydligt visar respektive årgångs karaktär och som blivit bland de mest pålitliga riesling i sitt segment på Systembolaget. 2018 flörtar friskt med sinnena och det bjuds honungsindränkt limefrukt med stenfrukter och diskret tropik i bakgrunden. Det är saftigt, torrt och skalstramt med viss täthet i smaken som uppvisar snyggt ren frukt.
Henkell Freixenet Sweden AB

2018 Skouras Moscofilero
Peloponnesos / Grekland / Domaine Skouras / 750 / 74443 / 169 / 89 LGP
Som ofta är fallet med druvan så är vinet närmast vattenklart och ser inte mycket ut för världen. Men skenet bedrar för första sniffen berättar omedelbums en historia om en aromatisk druva i diskret utförande och där det fångas upp allt från blommiga örter, fläder, ananas och litchie. Syran är somrigt fräsig, fruktuttrycket svalt tack vare den högre höjden och så noteras ett skönt kryddigt drag med örtiga inslag där salvia går i bräschen. Fräscht är bara förnamnet och det här dricker vi gärna stora klunkar av. Vill du tona ner det aromatiska än mer så lagra två-tre år.
O.Wines and Spirits AB

2018 Mont-Redon Côtes-du-Rhône Réserve Blanc
Côtes du Rhône / Frankrike / Château Mont-Redon / 750 / 2813 / 115 / 88 LGP

Redan i förra årgången skruvade vinmakaren Pierre Fabre på formeln till denna Réserve och höjde dosen av den högklassiga och aromatiska viognier och vi gillade det skarpt. 2018 fortsätter i samma spår och bjuder på ett härligt flörtigt uttryck i doften med just aprikos, cantaloupe men även kryddiga anslag, citrus och blommig örtagård finns med i bilden. Renheten och fräschören är smakens signum och det är just dessa egenskaper som gör det så personligt för viognier är ingen druva som gömmer sig längst bak i raden. Skalstramhet, citruszest och persikor finns även med bland intrycken.
Ward Wines AB

2018 Grand Minéral
Jura / Frankrike / Domaine Maire & Fils / 750 / 72743 / 109 / 85 LGP
Saffran, blöt stenmineralitet och citrus med gula, tropiska vindar och viss bitterhet. Finns vissa förtjänster.
Giertz Vinimport AB

RÖTT VIN

2018 Dolcetto d’Alba Sarrocco
Piemonte / Italien / Giacosa Fratelli / 750 / 71709 / 89 / 88 LGP
En dolcetto i den rättframma stilen med tydliga druvmarkörer i form av blåbär, hallon och örtagård i ungdomligt blommig stil. Kärnkärv gomkänsla med syrliga körsbär, lakrits och cederörtighet i något stjälkig stil och torrt avslut. Mår bra av att ligga till sig något.
Fields Wine Company AB

2015 Megas Oenos
Peloponnesos / Grekland / Domaine Skouras / 750 / 72182 / 249 / 92 LGP
Vinet som startade det hela för Skouras är en blend mellan agiorgitiko och cabernet sauvignon där den senare står för en femtedel och ger vinet struktur och djup. Gamla rankor, de äldsta närmar sig 70 år, lågt skördeuttag och lagring 18 månader på ek ger ett vin med täthet och återigen den där maritima känslan och BDX-känslan. Tobak, fuktiga nyanser, blommiga örter och körsbär med en hint av cassis lindas in i solvärme med rik frukt och silkiga, något torra men ändå tanniner med tryck. Fräscht var återigen ledordet och denna lär må bra av ytterligare några år.
O.Wines and Spirits AB

2013 Brunello di Montalcino Val di Suga
Toscana / Italien / Tenimenti Angelini / 750 / 42302 / 259 kr / 92 LGP
Ny årgång av detta vin som vanligtvis brukar imponera på oss, och så blir även fallet med 2013. Mer transparent med kraftfull elegans och renhet där vi njuter av läckra och balanserade vindar av rödsyrlig körsbärsfrukt, tobak, lavendel, örter och ceder i en betydligt svalare stil än förra årgången. Inlindade men närvarande tanniner indikerar dessutom god lagringspotential om du vill lägga in vinet i samlingen. Mycket Brunello di Montalcino för slanten här!
Oenoforos AB

2018 Meinklang Pinot Noir
Burgenland / Österrike / Meinklang / 750 / 75093 / 129 / 90 LGP
Onekligen biodynamiska igenkänningsmarkörer här med vitpeppriga toner och blommighet samtidigt som det bjuds kryddiga körsbär och fin ’pinosity’. Syrlig gomkänsla med en touch av citrusfrukter som kompletterar det rödbäriga och det finns även en hint av stjälkighet som fräschar upp. Kryddigt fäste och avslut.
Fields Wine Company AB

2017 La Vignée Pinot Noir
Bourgogne / Frankrike / Bouchard Père & Fils / 750 / 5421 / 139 / 90 LGP
Alltså, vi gillar verkligen La Vignée i 2017! Det ännu ungdomliga doftspektrumet inleder något försiktigt med järniga nyanser men det tar inte särskilt många minuter innan det vecklas ut fint och bjuder på blommiga inslag, saftiga körsbär, lingon och sandelträ i klassisk pinot-anda. Smaken är finstämd, överraskande stram och där syrliga skogsbär samt körsbär förstärker fräschören. En hint av kryddighet, blott runt en femtedel av vinet ligger i fat, försiktiga tanniner och viss täthet och längd gör detta till ett riktigt bra Bourgogneköp. Servera det lätt kylt, runt 14 C, så förstärker du friskheten.
Prime Wine Sweden AB

2016 Sainte George
Nemea / Grekland / Domaine Skouras / 750 / 72130 / 165 / 89 LGP
Bordeauxkänslan är stark i denna initialt men snabbt fattar vi att det är något annat för det smyger sig på en maritim känsla vi inte kan associera med den franska regionen och dessutom finns det en halv örtagård och pinjeskog med i bilden. Läder, körsbär och tobak i medelhavsutförande är ändå rätt läckert och de aningen torra tanninerna, visserligen fruktuppbackade, formligen skriker efter träkolsgrillat lamm. Sa vi 100 procent agiorgitiko? Nemea for the win!
O.Wines and Spirits AB

2017 Portia Roble
Ribera Del Duero / Spanien / Bodegas Portia / 750 / 71256 / 119 / 88 LGP
Till skillnad från föregående årgång så har Portia Roble fått lite stramare tyglar, torrare krydda, mer edge, transparens och större elegans i en svalare form, vilket vinet mår ypperligt av. Maritima vindar samspelar med tobak, en örtig pepprighet, ceder, mörka hallon och ljusa björnbär. Frukten ligger kvar fint och mynnar ut i ett gott och långt efterspel.
Bibendum AB

Inspiration: Rosmarin- & vitlöksspäckad kotlettrad >>

2017 Alamos Malbec
Mendoza / Argentina / Bodega Catena Zapata / 750 / 6670 / 99 / 88 LGP
Generöst men likväl stramt på en och samma gång. Det är lite av Catenas signum idag och denna malbec visar verkligen husets höga nivå. Björnbär sällskapar med mörka körsbär, kryddiga toner backar upp och faten är välintegrerade, precis som tanninerna i smaken och den bussiga skogsbärsfrukten som backas upp av en fräsch syra och ett läckert inslag av lakrits. Längden i eftersmaken imponerar dessutom.
Vinunic AB

2015 Barolo Zengarello
Piemonte / Italien / The Company of Urban wines And Other Liquids Sweden AB / 750 / 73059 / 175 / 88 LGP

Jodå, lite sådär ungdomligt busigt initialt där klassiska attribut som tjära, torkade rosenblad, körsbär, tobak och nypon kikar fram i den lätt solmogna doften. I gommen en robust framtoning med visst inslag från faten, ganska stöddiga och torra tanniner men där friskhet och viss fyllighet ger vinet, tillsammans med den rödbäriga fruktigheten, sin balans. Fin längd dessutom. Barolo Zengarello mår bra av ytterligare lagring då det ännu är i sin ungdom men dricker du idag så lufta gärna någon timme i karaff. Som de tanninvänner vi är så konstaterar vi att det här inte alls var dumt och att det definitivt har en hel del förtjänster!
The Company of Urban wines And Other Liquids Sweden AB

2018 Casteloro Rosso Veneto
Venetien / Italien / Fields Wine Company AB / 1000 / 76971 / 95 /
85 LGP
Lavendelkryddig och tobaksfuktig doft med hintar av lakrits och lakrits i småcharmig och ursprungstypisk stil där smeksam rödbärig frukt slår följe med snälla tanniner och nertonad sötma i smaken som bjuder på viss längd i avslutet.
Fields Wine Company AB

CIDER

2017 Claim by Brännland Cider
Sverige / Brännland Cider AB / 375 / 73799 / 149 / 95 LGP
Claim har närapå släktskap med ett utsökt Alsacevin i ett vegetalt vårblommande landskap utan att tappa ciderursprunget eller Brännland´s starka identitet. Här luftas det vackra äppelspektrat och den speciella vinden av tofféefudge som man hittar i doftspelet i flera av Brännlands eminentaste cider. Just äppeldrivet överlag bär en större ton av gröna äpplen och samspelet mellan syrlighet, beska och sötma är fantastiskt välspelande, balanserat och finlemmat integrerade med varandra. En silkig tanninstruktur förstärker det vinösa och ytterst elegant känslan i det sublimt, torrt mousserande. Claim är en skapelse som sommelierer på våra stjärnkrogar (också…) kommer finna stort nöje i att matcha till vissa rätter på menyn. Brännland Cider är så mycket mer än bara cider…
Brännland Cider AB

ÖL 

Rodenbach Alexander
Belgien / Rodenbach / 750 / 11736 / 99 / 95 LGP

Första intrycket bjuder den fina skumkronan på som tillsammans med en bronsskimrande bärnstensröd sätter nivån. Bouqueten visar upp essensen av syrliga aromatiska körsbär, ett stänk bittermandel och en lätt oxidativ ton som är vansinnigt enkel att falla pladask för. Lite stenkällare och farin kompletterar den komplexa nosen. Smaken smeker medhårs men med en subtil och mångfacetterad precision där diskret sötma, syrlig körsbärskärna och saliverande saftighet sitter perfekt samman. Plus i kanten för att hela bygget snörper ihop fint i avslutet.
TOMP AB

Kona Hanalei India Pale Ale
USA / Kona Brewing Co / 355 / 82696 / 22,90 / 91 LGP
Kona Brewing Co har bryggt en behaglig IPA där humlen framhäver det tropiska istället för att locka fram barrskogen. Dessutom har man tillsatt passionsfrukt, guava och apelsin vilket får det fruktiga att accelerera än mer men på ett mycket stilfullt vis. För det är en torr öl med stor fräschör och sköna toner av passion och apelsinskal i lättare skrud som känns helt rätt just nu.
Brewery International Sweden AB

Receptinspiration: Poké bowl >>

Red Stripe
Jamaica / Desnoes & Geddes / 330 / 1531 / 13,90 / 88 LGP
Jäst och rostade malttoner i en ganska fyllig stil med rondör, blommighet, torkade örter, fräschör och citrusvindar från Karibien, med ett torrt och behagligt avslut. En god törstsläckare.
GL Brands AB

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING