Hem Mat & Restaurang Livets Goda & Restaurangen: Agnes, Stockholm

Livets Goda & Restaurangen: Agnes, Stockholm

av Livets Goda

Norra Agnegatan 43
Stockholm
www.restaurangagnes.com

Öppet:
tisdag – fredag 11.00 – 00.00
lördag – söndag 17.00 – 00.00

Priser middag:
Förrätt: 70 – 150 kr
Varmrätt: 195 – 295 kr
Efterrätt: 75 – 95 kr

Pris vin per flaska: 410 – 2 865 kr
Antal viner på vinlistan: ca 200
Köksmästare: Michael Björkman
Sommelier: Emelie Svensson

Urval 93 LGP
Ambition 94 LGP
Prisbild 94 LGP
Helhet 93 LGP
TOTAL 94 LGP

MAT

Omsorgsfullt tillåts enkelheten avspegla sig i prestationen, vi guidas genom den långa menyn men får utrymme att tycka till själva. Variationen av rätter levereras i strid ström och man lyckas med konststycket att maximera på relativt kort tid. Förträffligt enligt oss, då många rätter går att dela vilket gör att vi botaniserar friskt bland enstaka råvaror och tillagade kombinationer. Man landar i världens ingredienser och kontinentala smaker, långt från nordisk kökskonst, snarare i trygga kreationer som smakar franskt, italienskt och för all del spanskt. På Agnes har man vett att låta oss njuta den bästa skinkan, oavsett ursprung, likaså purfärska ostron och fenomenalt lagrade ostar. Under benämningen ”lite mindre” är spännvidden imponerande, från boquerones och sojabrynta haricots verts till ibericokroketter och leverpastej med senap. Ett tips är att låta köket välja, flödet av smaker, rätter och råvaror blir till fenomenalt gott. Underbar hjorttartar med friterad jordärtskocka och syltade kantareller har en syra som lyfter rätten. New style sashimi innebär råräka och pilgrimsmussla, i presentationen får vi lära oss att man hettar upp sesamolja som ripplas över fisken, den lilla tillagningen ger extra smak. Rätten bjuder sublima nyanser som passar fint bland övrigt. Betydligt fetare är friterad kronärtskocka med aioli, om än lyckas man behålla den fina smaken av skockan. Hummerravioli, jordärtskocka och tryffel imponerar minst, framförallt för avsaknaden av hummersmak men också den lite mjöliga texturen. Vi rekommenderar fläsksida i asiatisk barbeque med thaisallad vid sidan. Makalöst gott i sötsyrlig tappning med aningen hetta i eftersmaken. Lamm, både bräss och tunga blir till mustigt med potatispuré och spetskål, en combo som hör den kyliga höstkvällen till. Raskt levereras ankhjärta med karamelliserad lök och grönpeppar, i ärlighetens namn är vi så mätta att vi inte gör rätten rättvisa. Goda smaker, ibland spretiga om än med säkerhet i texturer och kombinationer fyller menyn. Att dela mellan sig uppskattas, det skapar samtal kring bordet och vi får mängder av intryck. Önskas större portionsstorlekar finns regelrätta varmrätter och är vi fler bjuds vi på rejäla doningar under rubriken ”att dela på”. Vårt tips är att välja med omsorg, det sparas inte på krutet när det gäller fett, om än utan överdrifter. Någon smalmat bjuds vi inte på, det finns några riktigt mastiga serveringar som bör kombineras med lättare rätter för att mäktas med.

Agnes är matmässig gemenskap, menyn är inkluderande med något för alla och otaliga möjligheter att kombinera små och stora rätter. Stundom saknas den riktiga spetsen i smakkombinationerna, men helheten sitter och vi uppskattar kökets flexibilitet.

DRYCK

Då och då upplever vi passion, intresse, ambition och generositet. Sommelierarbetet på Agnes kan tillskrivas allt detta och lite till, framförallt för sin ärliga ambition att låta oss uppleva det lilla extra. Frikostigt och på eget bevåg öppnas buteljer av sådant vi sällan serveras på glas. Finns intresset hos gästen är man villig att låta oss dricka det extraordinära, även servicearbetet präglas av flexibilitet. I det fasta sortimentet serveras 20 olika viner glasvis, ett roterande innehåll då inköpen av varje vin är begränsade. Utöver dessa botaniserar man friskt bland buteljer, fantastiska viner öppnas när minsta vink ges. Vi serveras 2010 Georg Breuer Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling. Sedan 2013 Domaine Martelet de Cherisey Puligny-Montrachet Premier Cru La Garenne och mogen 2008 Domaine Jean-Jacques Confuron Côte de Nuits-Villages Les Vignottes. Smakar det så kostar det, om än modest måste sägas. Inga överpriser utan hyfsad prissättning som lockar till uppgradering av kvalitet. De dryga 200 referenserna på listan är fördelade bland Europas vinländer, med fåtal nedslag i övrigt från vinvärlden. Nya bekantskaper, framförallt ur den naturliga vinfloran, vurmar man för, småskaliga producenter vars viner passar mycket bra till krogens breda meny. Urvalet bland de naturliga vinerna uppvisar kompetens med en selektion av det bästa. Finessen här är att man blandar naturligt med övrigt – producenter, lägen och ursprung som speglar en annan sida av vinvärlden. Välkända egendomar och vingårdar som bjuder på förväntad höjd och som reflekterar krogens egna preferenser. Bland några ursprung finns bredd och djup, såsom Bourgogne där vi kan njuta viner från norr till söder. Likaså märks förkärlek till Rhône, södra Frankrike och Piemonte, regioner vars viner vi med glädje fördjupar oss i. Likt menyn finns något för alla, fåtalet viner från Jura, Savoie och Toscana erbjuder drickglädje från riktigt bra producenter. I en nyöppnad krog rymmer källaren övervägande unga viner men man nosar bland moget, även om det sträcker sig från år 2005 och senare. 20-talet champagne från de stora husen till de allra minsta och en separat lista för magnumbuteljer med franskt och italienskt fokus bidrar till krogens höga dryckesambition. På Agnes sitter rutinerna, framförallt för att servicegivarna är skolade. De rutinerade krögarna har lockat till sig kompetens, vilket skapar en säker prestation, där vi tryggt lutar oss tillbaka och låter oss vägledas. Kvarterskrogskänslan lägger sig som en skön filt över oss, ambitiöst men anspråkslöst med stämning som infinner sig oavsett kväll i veckan.

Ett urval från Agnes vinlista

2014 Tête de Cru
BOURGOGNE / FRANKRIKE / CHÂTEAU FUISSÉ
Prisvänligt vin i riktigt trevlig tappning, framförallt för den fina balansen mellan fat, frukt och strama syror. Blandningen av tallbarr, lime, gula plommon och bivax mynnar ut i örtig eftersmak. Ett bra alternativ till många olika rätter, från kryddigt och smakrikt till friskt med grönt bland ingredienserna.

2013 Mount Harlan Pinot Noir Mills Vineyard
KALIFORNIEN / USA / CALERA WINE COMPANY
Vi uppskattar vinerna från denna producent, på Agnes dricker vi därför fantastisk pinot noir i gynnsamt prisläge. Finstämt av hösthallon, solvarma jordgubbar och färska örter med söt tobak och mylla i mjuk helhet. Syran är inbäddad i intensiv koncentration.

Egly-Ouriet Grand Cru Brut Tradition NV
CHAMPAGNE / FRANKRIKE / EGLY-OURIET
Favoritchampagne som bjuder på mycket av allt, om än med tydliga mineraltoner och pigg syra. Mixen av pinot noir och chardonnay blir till röda äpplen, rostade mandlar, limeskal och massor av krita i efterdyningarna. Kan lagras!

2011 Côte Rôtie La Barbarine
RHÔNE / FRANKRIKE / DOMAINE YVES ET MATHILDE GANGLOFF
Visserligen fortfarande ungt, men det här är ett perfekt vin till krogens mustigare rätter. Underbar mörk bärighet med blå plommon, parfymerat, färska blommor och en rejäl portion kryddighet blir till sammansatt helhet. Addera läder, lagerblad och tobak så är upplevelsen komplett.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING