Hem Mat & Restaurang Livets Goda & Restaurangen: Portal Restaurant, Stockholm

Livets Goda & Restaurangen: Portal Restaurant, Stockholm

av Livets Goda

S:t Eriksplan 1, Stockholm www.portalrestaurant.se Öppet måndag – lördag: 17.00 – 00.00 söndag: 17.00 – 23.30 Priser middag Förrätt: 110 – 185 kr Varmrätt: 195 – 265 kr Efterrätt: 95 – 115 kr Pris vin per flaska: 690 – 3 750 kr Antal viner på vinlistan: ca 170 Köksmästare: Klas Lindberg Sommelier: Totte Steneby Portal Restaurant Helhetspoäng Urval 93 LGP Ambition 93 LGP Prisbild 93 LGP Helhet 92 LGP TOTAL 93 LGP

MAT

På kort tid har man etablerat en mötesplats för de som bor i kvarteret, en uppstickare med ett koncept som förmodligen är här för att stanna. Stora välvda fönster vetter ut mot gatan, innanför, i den vackert belysta lokalen råder ett nästintill romantiskt skimmer. Hit kommer vi för att uppleva stämning, gastronomisk helhet och rolig restaurangupplevelse. Portal har avskalad interiör som går i ljusa färger, med sitt schackrutiga golv och sina naturliga materialval såsom i möbler av trä, textilier och växter bidrar de till den varma och ombonade känslan som infinner sig. Det är tätt mellan borden med små bordsytor där vår servicegivare omständligt försöker få plats med alla attiraljer. Vi anar köksteamet i bakgrunden och längs bardisken sitter de gäster som inte bokat bord. Det är högt i tak, så pass att det ryms en inglasad vinkällare på övervåningen där flaskorna radar upp sig, det ger oss en föraning om hög dryckesambition i huset. Krögare Klas Lindberg, som titulerar sig Årets Kock 2012, har lagt stor möda på sin restaurang. Interiören är fantastiskt trivsam, stämningen infinner sig oavsett om matsalen är fullsatt eller, som när vi anländer, är fylld till hälften. Ljudnivån är skickligt dämpad, vi noterar knappt något slammer från det närliggande köket. Istället råder behagligt sorl, vi konverserar otvunget trots att övriga gäster sitter nära. Sittiden är aningen snålt tilltagen, skall vi hinna med allt vi önskar gäller det att ligga i. Å andra sidan är vår servicegivare rapp, till sin hjälp har han flinka kockar som levererar tallrikar i trevligt tempo. Vår rekommendation är att inte ladda på med alltför många rätter, rejäla portioner och alla goda smaker gör att mättnaden sätter in efter förrätt och varmrätt. Småplock till champagnen är trevligt och vi får anstränga oss för att mäkta med det goda brödet från Lundbergs bageri. ”Bites” av friterad piggvar med löjrom är smarrigt, likaså är salladsblad med svedjanost, öringrom, kantareller och krasseblommor en fullträff smakmässigt men knepig att äta med fingrarna. ”Lowe stew” betyder färskpotatis med Kalixlöjrom, gräslök, äggkräm och smulor av lättsaltade lantchips, en vacker komposition serverad i gjutjärnspanna. Kungskrabban från Nordnorge är urplockad ur sitt skal, köttet bakas med silverlökskompott och åter lagt i skalet, serverad med sås av smält smör, vitlök och persilja, god men något menlös i smakerna. Urbenad vaktel ger oss traditionella vibbar, fågeln är fylld med kycklingfärs, vid sidan ligger rotselleripuré och vårlök, sojasky med sesamfrön lyfter smakerna. Vakteln är en riktig hösträtt som blir kvällens favoritprestation. Vegetariskt på menyn är svartrot, både friterad och stuvad med bönor, krasse, varm getost och mandel. Vi avslutar med färska hallon, fyllda med lemoncurd och kolasås, hallonsorbet och anis, en raffig kombo av både sött och syrligt. Sött i miniatyr är crème cannelé med vanilj och citron, ett traditionellt bakverk från Bordeaux, om än upplever vi det överdrivet sött. Klas Lindberg tonar ner menyspråket till gott och igenkännande, han ger oss en rejäl dos av kvalitet, på kort tid har han åstadkommit gjuten restaurangmåltid som med marginella brister når förväntad höjd.

DRYCK

Vi älskar restauranger som tar dryckerna på fullaste allvar, som lockar med de mest fantastiska buteljer av goda viner, sådant som vi inte kan uppleva på vart och vartannat ställe runt om i Stockholm. Som dessutom låter oss dricka allt det goda utan att bli ruinerade. Portal gör det bra, så pass att vi lockas till ett glas, men ännu hellre en flaska, i baren oavsett dag i veckan. Innehållet i vinkällaren har på kort tid fyllts med bredd av buteljer, många från udda ursprung och producenter. Att årgångarna letar sig tillbaka i tiden är ett plus, vi lockas till gott i glaset av viner med tiotalet år på nacken. Riesling från Pfalz och Rheingau har spridning bland årgångarna, röda viner med finfin mognad från Bourgogne och lagrad Brunello di Montalcino passar de rikliga höstsmakerna i menyn. Ett knippe godbitar från Kalifornien kryddar innehållet likaså urvalet viner från Österrike och spridda år och stilar av champagne. Allra helst väljer vi ur källarlistan, där finns viner som passar maten. Bland glasvinerna presteras gott om än kan den trimmas ytterligare. Vi upplever inga höjdarkombinationer å andra sidan serveras fullgod kvalitet utan att det kittlar till nämnvärt. 9 svenska öl med trevlig spridning bland stilar lockar för de som önskar annat i glaset. Servicearbetet är flinkt och rutinerat, om än ges inte förutsättningarna att röra sig runt bordet. Det är så trångt mellan gästerna att servicegivarna mer eller mindre tvingas ”lägga sig” över bordet för att utföra sina sysslor. Vinrekommendationerna är initierade, man kan sin sak och presentationerna genomförs på kvarterskrogsmässigt vis, precis lagom mycket av det goda. Vi uppskattar serviceteamets flexibilitet, man arbetar avslappnad men raskt, med säker hand hanteras önskemål och kunskapen kring mat och dryck upplevs hög. Portal är en modern kvarterskrog, vi får känslan av en fransk bistro där man förmedlar säkerhet i alla aspekter, från mat och dryck till serviceprestation och stämning.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING