Hem Vinvärlden Livets Goda tar tempen på Sydafrikanska Nederburg Wines

Livets Goda tar tempen på Sydafrikanska Nederburg Wines

av Livets Goda

Den fullständiga artikel om Nederburg kan ni läsa i aktuella Livets Goda #129 >>

Vita Viner

2005 Private Bin D253, 91 LGP (auktionsvin)
En lite udda kombo där 83 procent sauvignon blanc möter 17 procent chardonnay från Durbanville. Färgen indikerar ålder med sina gyllene nyanser och bouqueten fortsätter på samma linje även om det är oerhört fräscht i sin tropiska framtoning med en touch tobak, örtighet och honung. Smaken har skön viskös känsla med fetma, stenfrukter, livlig syra och viss beska i det extraktrika slutet. Imponerande.

2009 Two Centuries, Coastal Region, 92 LGP (privat samling)
Många av dagens mindre producenter ratar sauvignon blanc för att den är för mainstream och populär vilket är synd för rätt hanterad så är den strålande. Något som blir tydligt i premiumvinet från Nederburg. Druvmarkörerna är där men på ett nedtonat vis, det tropiska hänger på och pyrazinkänslan som är så typisk för druvan gör sig riktigt fint här. Trots snart tio års ålder så finns inga krämpor här utan det är intensivt, kryddigt och med ett saftig och syrligt långt avslut. Strålande!

2011 Limited Edition Sauvignon Blanc, 91 LGP (privat samling)
Sydafrikas kanske främsta distrikt för sauvignon blanc har dessutom det coolaste namnet – Darling. Påverkan från kusten skänker druvorna den extra fräschören och syran tack vare skillnader mellan natt och dagstemperatur. Och stilen här är annorlunda med mer vita blommor, modellera och en diskret frukt som inte blir yppig alls. Även i gommen ett fint syrligt vin med stringens och intensitet tillsammans med en läcker stenfrukt och blott en touch tropiskt.

2015 Auction Reserve D234, 93 LGP (auktionsvin)
Återigen visar Nederburg vilken klass man har i vintillverkningen och att Darling är sauvignon blanc-druvans centrum i landet. Ungdomlig doft med en helskön lavendelblommighet, gul frukt, svag vaxighet och bara en känsla av finess. I gommen exploderar det i välbehag, intensitet och med precis syra. 1,200 flaskor och en sann ‘treat’. Har flera år i sig.

2017 Ingenuity, Western Cape, 91 LGP (artikel 79912 BS, 210 kr)
En minst sagt udda blend där åtta druvor ingår och sauvignon blanc tar täten med drygt hälften. I druvbuketten hittar vi dessutom alvarinho, gewurztraminer och chenin blanc för att nämna några. Här är det gott om juvenila intryck initialt med en gul frukt, blommighet och en lätt kryddighet. Smaken är skönt småfet men ändå med syra och krämig struktur. Generös solmogen frukt, täthet och längd. Sommar i en flaska är ett uttryck som ligger nära till hands.

2018 The Winemasters Sauvignon Blanc, 87 LGP (artikel 74769 BS, 94 kr)
Har du provat något från 2018 än? Om inte så är detta ett skolexempel på druvan och svarvat i en ganska sval, torr och återhållsam stil. Örtigt, krusbärigt men också med en viss tropisk känsla i form av passionsfrukt så att den sydafrikanska känslan inte försvinner.

2017 The Anchorman Chenin Blanc, 89 LGP (artikel 76659 BS, 169 kr)
En väldigt bra och typisk chenin blanc med gul frukt, modellera, apelsin och kryddighet. Här finns dessutom visst djup i såväl doft som smak där den senare uppvisar fin täthet och positivt insmickrande gomkänsla med lite tropiska inslag. Uppfriskande syra ger vinet det lilla extra.

Söta viner

När unge Günter Brözel anlände till Nederburg i mitten av 50-talet så gjorde han det med en tanke om att en dag kunna producera ett sött vin i stil med de från hemlandet Tyskland. Mot sig hade han inte bara klimatet men även dåvarande vinlag som inte tillät att sötman översteg en viss sockerhalt i bordsviner. Men han gav aldrig upp och fick tillstånd att prova sig fram vilket inte var det enklaste då botrytis inte är lika självklart i Sydafrika som i Europa under skördetid. Men han lyckades och till och med så pass att ett av Günters botrytiserade viner vann ett pris i Ungern och slog betydligt mer renommerade namn. Ändå tog inte försäljningen fart och det är först de senaste två decennierna som Nederburgs initiativ till dessertviner fått ett genomslag i landet. Och helt plötsligt så är husets Edelkeur och Eminence bland landets mer eftertraktade viner, särskilt de som blott släpps på auktion.

2006 Edelkeur, Paarl, 94 LGP (artikel 76935 BS, 375 ml, 447 kr)
Namnet anspelar på att druvorna ska ha angripits av botrytis och i nollsexan är resultatet oerhört lyckat med honung, saffranskaka, äppelpaj och kryddhylla i en skön mix. Smaken har en viskös, krämig känsla samtidigt som syran är alert som få och bäddar in sockret storstilat i upplevelsen. Täthet, längd och maxad personlighet. Ett av vinvärldens stora söta med massor av år i sig.

2001 Private Bin Eminence, 93 LGP (auktionsvin)
Nivån på Nederburgs söta toppviner är svårslagen och i nollettan så är det ännu vitaliteten som står i centrum. Aprikos, kamomill, honung och tobak ger en skön nos och smaken är smeksamt söt med äpplig syra. Tidlöst.

1988 Private Bin Eminence, 96 LGP (auktionsvin)
Ett vin baserat på muscat och här är det bara att kapitulera och njuta för trettio år är uppenbarligen ingenting för denna som uppvisar stor komplexitet med intryck som färsk aprikos, fuktig piptobak, kokos, mintkyssar och torkade frukter. I gommen en explosion av intryck samtidigt som finessen tar förarsätet. Nästan oljigt i sin struktur med balanserande och livgivande syra, aprikossötma, tobak och kryddigt långt avslut. En upplevelse man vill återvända till.

2017 The Winemasters Noble Late Harvest, 90 LGP (artikel 2741, 375 ml, 89 kr)
En bolagsklassiker som levererar över sitt pris och som dessutom åldrar graciöst, något som inte minst en 2013 (90 LGP) och en 2006 (92 LGP) av samma vin demonstrerar. Men i 2017 så finns också stor potential och året ser ut att bli ett av de stora i landet. Här tar äpplena och aprikosen täten men backas upp av honungsblommighet, litchies och ett stänk ananas. Smaken har en läckert ungdomlig fräsighet, inte minst syran, och det är svårt att värja sig redan idag fast man vet att det här blir bara bättre. Frukten är ännu dominant och sötman lite ungdomligt vild men likväl så snörper det ihop i slutet trots rikedomen. Respekt!

Röda viner

I beställningssortimentet kan du just nu köpa fyra olika årgångar av Nederburgs Two Centuries, en cabernet sauvignon ur toppsegmentet och som är något av ett signum för husets rika och generösa stil i snygg kostym. Druvorna hämtas från ett läge i Simonsberg, Paarl och har uppnått en ålder på mer än trettio år.

2010 Two Centuries Cabernet Sauvignon, Paarl, 94 LGP (artikel 72199 BS, 349 kr)
30 månader på fat från franska Radoux har gett ett vin i modern men ack så snyggt genomförd stil. Viol och stendamm möter en örtkryddigt mörk frukt och får även uppbackning av tobakstoner i den komplexa bouqueten. Smaken förenar två världar, det pampiga och det eleganta och allt sitter så delikat samman. Frukten har lugnat ner sig även om den är högst närvarande och så finns det en lavendelblommighet som är bara bedårande. Boom!

2011 Two Centuries Cabernet Sauvignon, Paarl, 92 LGP (artikel 71604 BS, 349 kr)
Väldigt annorlunda i sitt uttryck vilket påvisar att Sydafrika lever med årgångsvariation, precis som vi vill ha det. Inleder mer jordigt och nyanserna av tobak och buljong förstärker detta. Men med luft kikar även örtblommigheten fram, de mörka bären tränger tillbaka de mer murriga dragen och plötsligt är känslan nästan pepprigt sydfranskt. Smaken är finessrik, utvecklas fint i glaset och de kryddiga inslagen är mer närvarande i elvan. 28 månader i nya fat.

2012 Two Centuries Cabernet Sauvignon, Paarl, 92 LGP (artikel 70909 BS, 349 kr)
I kvartetten Two Centuries så vinner onekligen tolvan flörtkampen med sin yppiga stil där choklad, hallonkräm och kirsch får sällskap av kryddiga fat och lavendel. Smaken är även den mer smeksam och inställsam men det gör inget för ibland vill man faktiskt bli just klappad medhårs. Ger ändå ett torrt intryck i avslutet som ger skärpa och visar tanninerna.

2013 Two Centuries Cabernet Sauvignon, Paarl, 93 LGP (artikel 75616 BS, 349 kr)
Tretton har ett stort djup och det ungdomliga har greppet om vinet trots fem år på nacken. Kirsch möter mandeldroppar på nosen och får sällskap av svarta vinbär, kryddhylla och violinslag. Smaken är skönt juicy men ändå med bra tanninmotstånd och generös solmogen mörk bärfrukt. Långt kvardröjande avslut i charmerande stil. Ett prototyp-exempel på Nederburgs stil!

1974 Nederburg Cabernet Sauvignon, Paarl, 94 LGP (auktionsvin)
Tiden stannade nog lite när 44-åringen var i våra glas för det här har mognat ut alldeles fantastiskt bra och hade närsom gett topp-Bordeaux från 70-talet en seriös match. Inleder nästan italienskt med bittermandeldroppar och körsbär men svänger med luft och bjuder in de svarta vinbären, tobaken och lavendelblommigheten i matchen. Vilken finess! I gommen så smeksamt med sirliga tanniner, transparens och en sammansmält helt underbar smakprofil. Man kunde förr också.

1986 Private Bin R103, Paarl, 93 LGP (auktionsvin)
Även 86:an är i strålande form och här möts 76 procent cabernet sauvignon och 24 procent shiraz i en mix som uppvisar mörka plommon, tobak, stendammsmineralitet, örtbukett och perfekt mognad. Smaken är saftigt elegant med en hel del strävhet kvar men också frukt att backa upp samtidigt som det är mer betoning på örter, grusväg och körsbärskärna. Transparent, personligt och löjligt gott. Har stoppning för några års fortsatt resa.

Private Bin R163 Cabernet Sauvignon, 92 LGP (auktionsvin)
R163 står för klonnumret på druvan och låter kanske inte så sexigt men doft och smak däremot är det inget fel på. Här bjuds det sandelträ, tobak, salami, plommon och torkade blommor men också ett stänk järn. Ännu fruktig i gommen men tanninerna känns ändå som, om man fortsätter lagra, kommer gå segrandes ur här. Blommor, cassis och gurka (!) i avslutet.

2013 Private Bin R163 Cabernet Sauvignon, 94 LGP (auktionsvin)
Andrea visar även upp ett auktionsvin i yngre ålder och att det finns likheter mellan denna och de äldre råder det ingen tvekan om. Samtidigt finns det ett närmast orientaliskt drag över cabben med spiskummin, muskot blandat med mandeldroppar och kirschig frukt. Tät smak, täta tanniner och finessrikt om än ungt avslut. Om 15-20 år så…

2006 Merlot Private Bin R181, 93 LGP (auktionsvin)
Jodå, merlot kan de också och nollsexan upplevs perfekt nu med sin nästan parfymerade nos där en hel del klassiska druvmarkörer noteras. Inte minst lakrits men också en viss grönska och tobak. Smaken överraskar en del med bra tryck i tanninerna, intensitet och kryddiga inslag samtidigt som järnigheten är där utan att vinet upplevs som gammalt.

Ingenuity, 91 LGP (artikel 79911 BS, 299 kr)
Etiketten Ingenuity står för nyfikenhet och blenden mellan sangiovese, barbera och nebbiolo hör onekligen hemma i kategorin. Men det funkar bra och det finns definitivt något italienskt över den med läderinslag, körsbär, plommon, kryddighet och ett stänk tomat. Smaken är charmig i den mer murriga stilen men ändå med friskhet, krydda från faten och följsamma tanniner. Den här lurar du någon som tror de provat allt med.

2016 The Motorcycle Marvel, 89 LGP (artikel 76658 BS, 185 kr)
En hyllning till Günter Brözel som ofta sågs glida runt på sin motorcykel mellan vinfälten. Här blandas Rhônedruvor såsom carignan, shiraz, grenache och mourvèdre. De jäser var för sig innan de blandas och lagras på fat 23 månader. Och nog doftar det rhônigt med blommigheten, baconfettet och lite läderaktiga toner samt kirsch. I gommen en medelfyllig stil med betoning på kryddig frukt och ett något mer robust intryck. Lär göra jobbet strålande till vilträtter.

2015 The Brewmaster Johann Graue, 89 LGP (artikel 72986 BS, 185 kr)
En hyllning till mannen som lade grunden till Nederburgs framgång och blenden sneglar åt Bordeauxhållet till med cabernet sauvignon, petit verdot, merlot, malbec och cabernet franc i blenden. Och visst finns det lite av de klassiska dragen om än i sydafrikansk tappning. Det är snyggt, örtigt och med inslag av valnöt, ceder och tobak samt svarta körsbär. I gommen mer av det gröna samtidigt som det är snyggt svarvat med kryddiga undertoner, generös frukt, humidor och fat. Tanninerna indikerar lagringspotential.

2016 Manor House Cabernet Sauvignon, 89 LGP (artikel 6563, 119 kr)
Charmig cabbe med småblommiga och mörkbäriga inslag men också stjälkig örtighet, söt piptobak och en fatkryddig nyans. Med luftning så blir svartvinbärsinslagen mer tydliga och det florala drar åt viol. Bra djup och inte minst intensiteten bidrar till att förstärka doftintrycken. Smaken fortsätter på det inslagna spåret med gott om tjuskraft samtidigt som tanninerna visar bra grepp och att de hör till en cabernet sauvignon. Avslutet är fint kvardröjande, chokladigt kryddigt och med ett diskret grönt inslag.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING