Hem Mat & Restaurang Livets Goda tillkännager årets stjärnkrogar samt nominerade till Årets Sommelier

Livets Goda tillkännager årets stjärnkrogar samt nominerade till Årets Sommelier

av Livets Goda

Den 15 maj tillkännager restaurangguiden ”Livets Goda – Sveriges Bästa Restauranger 2020” vilka krogar som tilldelats LG-stjärnor liksom Livets Goda-omnämnande. Samtidigt presenteras även Årets Sommelier och Årets Vinbar! De nominerade till Årets Sommelier finns i detta pressmeddelande. Men det har varit ett speciellt år så här långt med ett visst virus som förändrade allas tillvaro. Självklart har detta även påverkat årets guide.

Coronaviruset covid-19 har skapat restriktioner med stor isolering som följd och har varit och är ett hårt slag för alla branscher, inte minst för restaurangnäringen. Naturligtvis har detta också påverkat arbetet med årets stjärnutnämningar. Livets Godas Niklas Jörgensen har pratat med chefredaktör Anders Enquist om årets resa.

Hur har det gått att bedöma årets krogar?
Det har naturligtvis varit ytterst speciellt då vi ödmjukt får respektera situationen vi befinner oss i med coronaviruset. Men jag måste säga att de restauranger som tidigare tilldelats stjärnor har hållit fanan oerhört högt och det är fantastiskt att se och känna den höga kvaliteten hos dessa restauranger trots dessa tider.

Vad har varit det största problemet med årets bedömningar?
Ja, det har ju främst varit att vi inte kunnat besöka alla de restauranger som vi velat. Vår slutgiltiga bedömningsperiod ligger från februari till inledande maj och som alla kan förstå så har detta gått hand i hand med covid-19 utbrottet. Vi hann med att besöka Daniel Berlin innan Sverige ”stängde”, eller ska vi säga att när det inte längre var välkommet för oss att lämna Stockholm.

Vad innebär detta konkret för årets utnämningar?
Att vi har fokuserat på för guiden aktuella restauranger i Stockholm och besökt dessa.

Så det är enbart restauranger som är Stockholmsbaserade som tilldelas stjärnor i år?
Nej, så är det faktiskt inte. Den 15:e maj redovisar vi utnämningarna av stjärnor och LG omnämnande för Stockholm och den 31 maj kommer guiden ut i digital form. Det blir således en ”Livets Goda Sveriges Bästa Restauranger 2020 – Stockholm”. Den kommer bli lika omfattande som den vi gjort i tryck tidigare. Daniel Berlin är enda undantaget som kommer vara med i ”stockholmseditionen” just på grund av att vi hann med ett besök innan viruset slog till på allvar. Sedan efter sommaren kan vi förhoppningsvis börja besöka de restauranger som är aktuella för stjärnor i södra och övriga Sverige.
Det innebär stjärnutnämningar och ytterligare en digital utgivning i höst med ”Livets Goda Sveriges Bästa Restauranger 2020” då med fokus på södra och övriga Sverige.
Denna är planerad att ges ut under oktober. I november kommer sedan en engelsk utgåva av guiden att ges ut internationellt på digitala läsplattformar med samtliga restauranger som tilldelats stjärnor och utnämningar 2020.

Hur blir det med utnämningen Årets Sommelier då?
Ja, det blir ju naturligtvis också lite ”krokigt” men vi börjar nu med att utnämna ”Årets Sommelier” med fokus i Stockholm och sedan är det nog troligt att vi gör en till utnämning med fokus på sommelierer i övriga Sverige. Som sagt, det är ett annorlunda år.

Viruset har stökat till det kan man säga?
Helt klart! Men vi får liksom alla restauranger anpassa oss och rucka lite på principer.

Det mest positiva med årets utnämningar?
Ja, det är ju att vi har fått tillökning av några till bra restauranger och av dessa en ny klart lysande restaurangstjärna, men vilken, ja, det får vänta till den 15 maj.

Några större besvikelser?
Faktiskt inte. Kanske finns det en eller två restauranger som vi hade väntat mer av trots tiderna, men annars med tanke på allt som varit så måste jag säga att det har sett och känts bra.
Sedan får jag väl tillägga att en besvikelse var att Flickan i Gamla Stan som vi håller mycket högt, stängde igen tidigt inför sommaren på grund av viruset. Huruvida gänget bakom kommer fortsätta med konceptet när allt det här har blåst förbi har vi egentligen inte riktigt fått konkreta svar på. Men vi hoppas verkligen att man återupptar verksamheten, för det är ett briljant och unikt koncept man kört.

Hur har det annars sett ut med råvarorna på restaurangerna?
Förvånansvärt bra faktiskt. Har det krisat hos någon så har uppfinningsrikedomen varit stor. Många har ju också anpassat menyer och öppettider för att kunna hålla högsta kvalitet som någonsin går, vilket har varit smart. ”Less is more” som man säger ibland.

Nominerade till Årets Sommelier
Johan Iller – Operakällaren
Rasmus Klintberg – Aloë
Emelie Svensson – Agnes
Daniela Nylin – AIRA
Robert Terry – At Six


Om ”Livets Goda – Sveriges Bästa Restauranger”
Utdelningen av LG-stjärnor baseras på 100-skalan och vilka poäng restaurangen får i de sex olika bedömningskriterierna som ligger till grund för det samlade betyget. Tre poängintervall avgör om restaurangen ska få en, två eller tre Livets Goda-stjärnor. De tre intervall som gäller är 95-96 poäng som resulterar i en LG-stjärna. 97-98 poäng blir till två LG-stjärnor och slutligen för tre LG-stjärnor så måste restaurangen ha ett snitt från de sex bedömningskriterierna som landar mellan 99-100 poäng.

Om Livets Goda Livets Goda är Sveriges ledande vinmagasin, både som tryckt media och på internet, och firar 20 år 2020. Fokus ligger på högkvalitativa viner och drycker, ofta i kombination med mat, med fördjupande kunskap och förståelse för kvalitet och nyfikenhet att ständigt upptäcka nya drycker som ledord.

Kontakt
Anders Enquist, chefredaktör Livets Goda anders.enquist@livetsgoda.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING