Hem Vinvärlden Livets Goda tipsar: Bourgogne i snyggt prisläge, 91p!

Livets Goda tipsar: Bourgogne i snyggt prisläge, 91p!

av Livets Goda

Livets Goda om 2015 Rully Premier Cru Les Grésigny
Strukturen i vinet är stramt hållet med fräschör och elegans, samtidigt som det är generöst och rogivande. Småläckra aromatiska vindar med jasmin, lime och diskreta toner av fat leder oss in i en ren och klar citrusfruktighet och äppelhint, tillsammans med en läcker krydda och en mineralisk matta som ger vinet stadga och en silkig viskositet. Avslutet har bra längd där faten lägger ut en väl ansad och smakfull smörnötig hint innan vi får ett avslutande bett med fin rondör. Les Grésigny 2015 är ett riktigt snyggt exempel på ett klassificerat vin från Bourgogne som är prismässigt nåbar för alla och envar. Trevligt!

91 poäng / Livets Goda

2015 Rully Premier Cru Les Grésigny
(Domaine J. F. Protheau)
Nr 5613, (75 cl), 209 kr
Bourgogne, Frankrike

Vinet finns på hyllan i 44 Systembolagsbutiker, men kan naturligtvis smidigt beställas här om vinet inte finns i just din butik.

 

Vinifiering
Druvorna kommer från vingårdsläget Les Grésigny. Genomsnittsåldern på rankorna är 30 år och allt skördas för hand. Efter skörd skickas druvorna direkt till vineriet där de pressas varsamt i pneumatiska pressar. Vinet får sedan jäsa i ekfat, varav 30 % nya. Därefter lagras vinet ytterligare 14 månader, med regelbunden omrörning av jästfällning.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING