Hem Vinvärlden Livets Goda tipsar: Château Mont-Redon 2011

Livets Goda tipsar: Château Mont-Redon 2011

av Livets Goda

Livets Goda om 2011 Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape
Vinet är charmigt i doftavstampet med sina toner av mörk, murrigt deffad frukt och baconhintade animaliska vindar där örter, vitpeppar och lagerblad ger en bra rund krydda. 
Den murriga mörkfrukten känns även bra och fräsch i gom där vinbär, björnbär, plommon och körsbär sätter sig fint tillsammans med den adderande kryddsnärten, sältan och lakritsen. Fortsätter vi att agera smakdoktorer så tycker vi också skönja diskreta inslag av jordgubbar och vildhallon.  
Hela vinet känns överlag harmoniskt i sitt runda, tillgängliga ”motstånd”. Ja, vi vill nog påstå att det är ett ”småfarligt” vin som slinker ner väldigt lätt. Finns heller ingen mening att låta det vila mer i källaren även om vinet har potential för ytterligare några år, det här ska med fördel inhandlas och intagas idag, gärna aningen svalt och nyöppnat. 

Ett ”folkvänligt” vin med kvalitet och en av de bättre ”nöffbuteljerna” som vi provat av denna producent, so far – pleased to meet you!

91 poäng / Livets Goda   

2011 Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape
Art.nr 2811, 255 kr
Finns även på magnum 1500 ml, 509 kr och halvflaska 375 ml, 137 kr
Châteauneuf-du-Pape, Frankrike   

Vinet finns på hyllan på 369 Systembolag runtom i landet, hitta din närmsta butik här >> 

Serveringstips 
Matmässigt längtar vi här efter lamm med vitlök och örter, även stekt nötkött och vilt blir till bra vänner till det här vinet. 

Kort om producenten Château Mont-Redon
Vinodling på Mont-Redon går tillbaka till romartiden. Vinrankorna var från början planterade i botten av kullen för att skyddas mot mistralvinden. Namnet Mont-Redon kommer av detta som på Latin är montem retundum ”runt kullen”. 1344 var ”Mourredon” en del av påvens mark och officiellt erkänd som en vingård. Familjerna Abeille och Fabre äger idag egendomen som nu är 174 hektar i Châteaunef-du-Pape varav 100 hektar är uppodlade med vinstockar. Familjen strävar efter renhet i frukten och står bergfast vid den typ av elegant Châteauneuf-du-Pape som blivit Mont-Redons varumärke. Mer information och historia om Mont Redon kan ni läsa om här.

Vinifikation och druvblend
Druvorna skördas för hand, avstjälkas och därefter krossas de. Vinet genomgår en lång jäsning 3-4 veckor. När den malolaktiska jäsningen är över, överförs 50 % av vinet till små burgundiska ekfat. Där får vinet vila i mellan 10-14 månader. Därefter blandas vinet och buteljeras. Efter buteljering lagras flaskorna i 6 månader i källaren innan vinet är färdigt för försäljning. Druvblenden består av cinsault, counoise, grenache, mourvèdre, muscardin, syrah och vaccarèse.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING