1

Livets Goda tipsar om två goda viner från Domaine Roux Père & Fils i Bourgogne

Livets Goda om Saint-Aubin Vieilles Vignes 2015
Art.nr 5569, 219 kr, 13% – finns på ca 110 Systembolagsbutiker / finns även på halvflaska, 119 kr

Ett snyggt mineraldrivet vin med väl integrerade och återhållsamma fat men som samtidigt tillåts visa sig och avge den där skönt kryddiga smånötiga smörigheten i frukten som här bär lite tropiskt honungshintade inslag av citrus, ananas och persika. Lätta vegetala instick sitter också där det ska och vi har ett mycket gott och väl balanserat vin med syrlig fräschör i djupet och överlag elegant svansföring. Ett styrkebesked från producenten och för den lilla monetära insatsen du betingas så kan vi inte annat än konstatera att detta är ett litet fynd från området. Dessutom möjligt att inhandla på halvbutelj, bara en sån sak. Inga överraskningar i vinifikationen och slutlagring 12-14 månader i ekfat varav 25 procent nya.

 91 poäng – en liten gobit
>> Beställ här

Livets Goda om Chambolle-Musigny 2014
Art.nr 5347, 459 kr, 13 % – Finns på ca 45 Systembolagsbutiker

Även med detta vin med ursprung i byn Chambolle-Musigny i Côte de Nuits får familjefirman Roux till det mycket väl i årgången. Fina inslag av körsbär, mörka hallon, jordgubbar och färskplockade smultron i frukten. I de vegetala vindarna svävar en lätt lakritsbris och vinet har en bra grund i den burgundiskt, lerkalkigt mineraliska myllan som i detta fall skänker vinet en fint murrig elegans. Överlag är det fräscht, fruktigt och gott och betingar en trivial investering för alla vinälskare, så familjen inte behöver svälta i en månad. Slutlagring i barriques i ca 12-14 månader, varav cirka en tredjedel nya.

91 poäng
>> Beställ här

 

 

Kort om Domaine Roux Père & Fils
Lite i skymundan från det internationella strålkastarljuset har familjefirman Roux utvecklats från en liten äga på 4 hektar till en viktig producent med över 70 hektar vingårdar på mer än 120 så kallade lieux-dits, det vill säga odlingar med namn. I Frankrike och Bourgogne betyder ordet lieu-dit en liten bit mark som någon brytt sig om att ge ett namn. I själva Bourgogne är det oftast en del av en vingård som inte riktigt har samma jordmån och mikroklimat som resten av vingården.