Livets Goda Topp20 – Sveriges Bästa Restauranger 2019

Livets Goda 10 May, 2019
Mat och Restaurang Mat är minnen. Upplevelser är minnen. Mötet kring middagsbordet är idag viktigare än någonsin. Med Livets Goda Topp20 vill vi värna och påminna om vårt arv lika mycket som att lyfta fram innovationen och morgondagen. Vårt avtryck i Restaurangsverige vill vi inte bara se som en guide utan lika mycket som en svensk gastronomisk tidsdokumentation. Ett historiskt nedslag som om 100 år ska kunna ses som ett självklart läroverk för att lära sig förstå vår svenska mathistoria.



Sveriges ledande vinmagasin, Livets Goda, rangordnar sedan 2014 Sveriges bästa restauranger i skriften Livets Goda Topp20 och nu, efter månader av intensivt resande riket runt, samtal med restaurangerna och provningsintryck, så är det idag dags att presentera de som nominerats 2019. I år är nomineringskandidaterna till Sveriges bästa restauranger 30 till antalet och därutöver utses även Årets Lilla Matbar samt Årets Vinbar. Dessutom utdelas även pris och stipendium till Årets Sommelier.

De 30 nominerade restaurangerna i ”Livets Goda Topp20 – Sveriges Bästa Restauranger 2019” är följande:

28+, Göteborg
Adam & Albin, Stockholm
AG, Stockholm
Agnes, Stockholm
Agrikultur, Stockholm
Aloë, Stockholm
Bhoga, Göteborg
Bloom In The Park, Malmö
Brasserie 1742, Kosta Boda
Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
Djuret, Stockholm
Frantzén, Stockholm
Gastro, Helsingborg
Gastrologik, Stockholm
Hantverket, Stockholm
Hotell Borgholm, Öland/Kalmar
Koka, Göteborg
Lilla Ego, Stockholm
MD Matbaren, Stockholm
Oaxen Krog, Stockholm
Operakällaren, Stockholm
PM & Vänner, Växjö
Postgatan, Kalmar
Rolfs Kök, Stockholm
Sjömagasinet, Göteborg
SK Mat & Människor, Göteborg
Sture, Malmö
Thörnströms Kök, Göteborg
Upper House Dining, Göteborg
Volt, Stockholm

 

20 i topp presenteras 17 maj liksom den vinnande restaurangen i kategorin Årets Lilla Matbar 2019 samt Årets Vinbar 2019.
 
Fäviken Magasinet
Vi vill även ta tillfället i akt att tacka Magnus Nilsson och hans team på Fäviken Magasinet som stänger i år. Restaurangen är fullbokad fram till stängningsdagen därav – tillsammans med Topp20s betydande aktualitetsvärde – har vi valt att ej nominera Fäviken i årets upplaga. Ovärderliga gastronomiupplevelser har vi haft här under åren och er insats för Sverige som matland internationellt är monumentalt och inspirerande. Vi bugar oss djupt! Tack för allt!
 
Restaurang vRÅ
Eminenta Restaurang vRÅ i Göteborg stänger i juni för att öppna upp inom nya väggar i september. Byggnaden är fortfarande Clarion Post Hotel men restaurangen flyttar upp två våningar och man genomgår samtidigt en spännande utveckling. Vi är alltid lyriska över ett besök hos vRÅ men pga. flytten så nomineras inte restaurangen i år utan provas om i höst för att ge läsarna en så korrekt bedömning som möjligt. Vi ser varmt fram emot nya vRÅ.
 
Nominerade till Årets Lilla Matbar 2019:
Sushi Sho, Stockholm
Soyokaze, Stockholm
Flickan, Stockholm
Nominerade till Årets Sommelier 2019 är:
Ellen Franzén, Gastrologik
Maja Hempel, Thörnströms Kök
Erika Eriksson, SK Mat & Människor

 

Vinnaren och mottagaren av Livets Godas sommelierpris på 15 000 kronor presenteras 17 maj.

Filmen ”Nominerade restauranger” ser du här
 
Mer information om Topp20
För mer information kring Topp 20, urvalsprocessen och hur juryn arbetar, läs "inför" snacket med chefredaktör Anders Enquist HÄR
 
Kontakt:
Chefredaktör Anders Enquist
 
Om Livets Goda:
Livets Goda är Sveriges ledande vinmagasin, både som tryckt media och på internet, och firar 20 år 2020. Fokus ligger på högkvalitativa viner och drycker, ofta i kombination med mat, med fördjupande kunskap och förståelse för kvalitet och nyfikenhet att ständigt upptäcka nya drycker som ledord.
 

Följ oss gärna på Instragram: Livetsgoda_magazine

Facebook: facebook.com/livetsgoda/


Vinn en annorlunda resa till whiskyns hemland

Whisky och Bourbon Nu har du och tre vänner chansen att vinna en…
24 May, 2019

Göteborg är en av världens bästa matdestinationer

Mat och Restaurang National Geographic har listat 2019 års bästa matdestinationer i världen.…
24 May, 2019

Åter i lager - Clarendelle Rouge 2015, 92p

Vin För tredje gången på kort tid så har detta smått…
23 May, 2019

Nu öppnar världens minsta McDonald’s

Mat och Restaurang I sin senaste kampanj lyfter McDonald’s fram en av sina…
22 May, 2019

200 vodka–fans från 28 länder samlades i Åhus

Whisky och Bourbon Förra veckan var det en unik samlarträff i Åhus. En…
21 May, 2019

Kiviks Musteri skriver under hållbarhetsmanifest

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri är ett av de 41 företag inom livsmedelsindustrin…
21 May, 2019

Destilleriet i Åhus lanserar världens mest exklusiva akvavit

Whisky och Bourbon I endast några få unika exemplar lanseras nu Åhus Akvavit…
16 May, 2019
Artikelarkivet