Hem Mat & Restaurang Livets Goda Vinet & Maten inspirerar med champagne och Dim sum med kalvtartar, koriander och bläckfiskringar

Livets Goda Vinet & Maten inspirerar med champagne och Dim sum med kalvtartar, koriander och bläckfiskringar

av Livets Goda

Henriot Brut Souverain
Champagne / Frankrike / Henriot / Nr 81466 / 399 kr / 90 LGP
En ung och småsöt cuvée med mogen frukt färgad av smörignötiga toner tillsammans med gula äpplen, honungsdraperad citron och vindar av röda bär. Chardonnay visar tydligt vägen i strukturen som även bjuder på en stenig mineralitet och livlig mousse med fräschör, innan vi kliver in i ett torrt avslut med en silkig touch och bibehållet frukthäng. Det här är en ren och balanserad champagne som är god och publikvänlig i största allmänhet och som bjuder på mycket i alla aspekter, utom möjligtvis priset då som är väldigt blygsamt.

I vår receptmatchning så visar Henriot även att man kan stå upp bra. Med dumplings och chilin så svalkar champagnen anrättningen, samtidigt som den lierar sig med kryddan och förstärker upplevelsen med sin egen fruktighet, vilket skapar en combo där det händer mycket i gommen! Likväl finner champagnen sin röda tråd med bläckfisken till den lite fetare majonnäsen, där cuvéen blir fylligare och kryddigare till sin struktur, fortfarande med bibehållen fräschör. Här växer champagnen några snäpp och visar upp en större repertoar i sällskap med rätten, vilket är precis det som vi är ute efter under dessa sessioner vid spisen. En lika kul som god kombination!

Här hittar du Henriot Brut Souverain på Systembolaget

 

RECEPTET:

Dim sum med kalvtartar, koriander och bläckfiskringar

För 4 personer

BLÄCKFISKRINGAR
2 st bläckfisktuber
2 dl self rising mjöl
2 msk rose harissa

GYOZA (DIM SUM)

16 st Gyoza-degplattor (tina i kylskåp över natten)
200 g fint hackad kalvinnerfilé av högsta kvalité
1 dl hackad koriander
1 msk fint hackad röd chilli
1-2 msk olivolja

TILLBEHÖR
Limeaioli till bläckfiskringarna
Chillisås till Gyoza-knytena

Olivolja
Salt & svartpeppar

BLÄCKFISKRINGAR
Skär tuberna till smala ringar och blanda dom i en skål med harissa och lite salt. Låt marinera en stund medan du gör i ordning mjölet i en annan skål. Vänd ner bläckfiskringarna i mjölet och massera in det ordentligt. Det här kan ta en stund och inte som när du friterar i ägg/mjöl-blandning. Mjölet ska liksom fastna på ringarna. När det är klart så friterar du dom i het rapsolja (180 grader) några minuter tills de fått en fin färg. Ta ur dom och salta direkt. Låt svalna.

GYOZA DIM SUM
Blanda ordentligt kött, koriander, chilli och olivolja i en skål. Tänk råbiff. Smaka av med salt. Pensla kanten på halva degbiten med vatten och placera knappt en matsked fyllning i mitten på en degplatta. Vik ihop kanterna och pressa ner fyllningen. Gör ett fint mönster med fingrarna. Upprepa tills du har så många du behöver. Ånga dom sedan i bambuuångare ca 5 minuter.

 

SERVERING
Servera bläckfiskringarna till en limeaioli och Gyoza-knytena till en sweet chili-sås. Finns färdigt att köpa eller sök enkelt på internet efter bra recept.

 

Nyfiken på mer läsning och inspiration kring vin & mat i kombination?

Ladda ner Livets Godas Vinet&Maten Höst 2017 helt utan kostnad här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING