Hem Whisky & Bourbon Loch Lomond Madeira Cask Finish – nyhet i det fasta sortimentet

Loch Lomond Madeira Cask Finish – nyhet i det fasta sortimentet

av Niklas Jörgensen

Den första december lanseras Loch Lomonds Madeira Cask Finish i Systembolagets fasta sortiment och det är en single malt som fyller en lucka i sortimentet i och med dess slutlagring om ett halvår på fat som tidigare innehållit Madeira.

Faten med det förstärkta vinet från atlantön Madeira har inte haft samma genomslagskraft som sherryfaten för lagring av single malt men det handlar främst om att produktionen på Madeira är så försvinnande liten och att de kvarvarande producenterna håller hårt på sina gamla fat.

Loch Lomond Madeira Cask Finish

art.nr. 530, 700 ml, 40%, 299 kr, 89 p
I denna buteljering lagras whiskyn först i amerikansk ek innan slutfinish i Madeirafat. Det oxiderade i madeirafaten lockar fram fina torkade fruktnyanser i whiskyn och dessa lierar sig med knäckiga inslag, mandelmassa, orientaliska kryddor och en vaniljhintad slöja. Smaken smeker, är så där charmant men inte oävet flirtigt och fruktigheten med päron och aprikos i spetsen driver whiskyn framåt samtidigt som det finns en behaglig honungsaktig sötma och delikat träkaraktär med vissa tanniner. Mycket lättgillad single malt.

Whiskyn finner man på Systembolaget HÄR från och med den första december >

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING