- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Logan Wines – säregen karaktär med stil och finess

Bild: Peter Logan och hans fru, Hannah

Peter Logan har idag drygt 80 hektar planterade vingårdar att tillgå i områdena Orange (65 hektar) och Mudgee (15 hektar) i Australien som ligger ca 25 mil väster om Sydney. Vingårdarnas altitud i Orange är mellan 850 och 1 050 meter och i Mudgee på 500 till 600 meter. Han gör varje år 18-19 olika viner och har i vingårdarna 15 olika druvor. Områdena klassas som “kalla” och nivåskillnaderna är stora mellan natt och dag. Nätterna kan bli så kalla som ner mot 5-8 grader och upp mot 28 grader och mer på dagen. I Mudgee är genomsnittstemperaturen ca 3-4 grader lägre än i Orange.

I källaren låter han vinerna jäsa i både ståltankar och emellanåt concretes och slutlagringen sker i 500- och 225 liters fat innan blend och buteljering. Peter vill absolut inte ha för mycket påverkan från faten (och är därmed återhållsam med att använda för mycket nya fat men som han säger: faten köps nya och måste användas…) men tillräckligt för att tillföra vinerna djup och komplexitet och därför föredrar han större fat, men påpekar att de mindre faten behövs i vissa viner. Peters viner har en säregen karaktär där han fått fram jordmånen och klimatet att speglas i vinerna mycket väl och det svala, höga läget och de kalkigt mineraliska, emellanåt järniga, och röda vulkaniska jordmånerna i vingårdarna ger viner som är fräscha och eleganta med en lätt blommigt parfymerad karaktär. Överlag har vinerna mycket kraft och smak men är aldrig tungrodda. Kraft, smakrikedom, transparens och fräschör är ett honnörsord för vinerna anser vi. Det är naturliga viner, men inte naturviner…

Kort om senaste årgångarna:

2017
Skördade vid normal tidpunkt, det vill säga mitten av mars. Peter säger att han var lite orolig för årgången då sommaren kom tidigt och med överraskande hetta. Andra hälften av sommaren lugnade hettan dock ner sig lite men det var torrt. Dock hade vintern riktigt rikligt med regn som fyllt på vingårdarna duktigt så de klarade sommarens torka bra.     

2016
Även detta år påbörjades skörden vid normal tid. Dock blev det en mycket snabb skörd. Våren var varm och innebar snabb och tidig blomning, sedan var sommaren relativt ljummen och bromsade upp processen men när det var dags för skörd så mognade druvorna snabbt och då man normalt skördar under 2,5 månader skedde hela skörden nu på 1 månad. Det gick inte att vänta in vissa druvor som man brukar, mycket fick plockas på samma gång vilket skapade mycket stress. Man började i en ”hörna” och upptäckte att man också måste plocka i en annan hörna som normalt brukar plocka senare och så där höll det på. 2015 var det ungefär samma sak med.

2013 Logan Vintage ”M” cuvée, (finns ej tillgängligt i Sverige), 89p
”M” står för Malcom, vilket var Peters pappa och tillika grundare av Logan Wines. Druvorna – chardonnay, pinot noir och pinot meunier – krossas tillsammans och ligger med skalkontakt i cirka 8 timmar. Därefter följer tre år på sin jästfällning, följt av cirka sex månader i flaska innan försäljning. 1998 var första årgången av vinet som till största delen säljs på hemmamarknaden. Ett fylligt och matigt mousserande vin med frisk syra och kalkmineralitet. Vidare bjuder vinet på toner av grapefrukt, lätt brioche, honungshintar, nöt, jordgubbar och smultron. De vegetala tonerna ger vinet en passande besk hint. Bra längd med bibehållen frukt. Vinöst.

2015 Logan Chardonnay, Nr 71367 / 175 kr / 93p 
En mycket stark årgång av vinet (hans bästa?) där en inledande nötsmörig doft som relativt snabbt fylls på med blommigare toner i ett krutmineraliskt landskap ger fina vibbar inför fortsättningen där vinet bjuder på såväl djup som spänst. De vegetalt florala vindarna släpper inte taget ,liksom det mineraliska och apelsin/citrusfrukten som färgas tropiskt snyggt. Det är fräsch kraft i tanninerna och avslutet bär långt. En karaktärsfull och elegant butelj!

2016 Logan Weemala Pinot Gris, Nr 79864 / 155 kr / 90p  
Lite överraskande och charmiga jordgubbshintar visar sig inledningsvis vilket Peter förklarar med den längre skalkontakten i årgången. Annars återigen en fruktstark årgång som är fint mineraliskt styrd, bra krydda, silkiga tanniner, blommigt vegetal. Hög viskositet men samtidigt en lätt torr struktur befriad från söta övertoner. Rent, fräscht, balanserat och snyggt.       

2017 Clementine Blushing Minnie, (ej tillgänglig i Sverige), 87-88p
Clementine är dotterns namn, och ”Minnie” är vad Peter och Hannah kallar henne, då hon är kort. Detta är första årgången av vinet som är en blend av druvorna pinot noir, pinot gris och pinot meunier. Jäsning i ståltankar och concretes och sedan en slutlagring på tre månader i fat.

”Jag har alltid velat göra ett sådant här vin, ett picknick vin, vinet som du tar ett glas av vid bardisken. Lite lättare men ändå med kvalitet” säger Peter.

Vinet börjar med en kontrollerad mörkt roséinspirerad (nej, det är ingen mörk rosé trots färgen…) fruktexplosion av lätt karamelliserade körsbär, hallon, smultron och jordgubbar, tillsammans med florala grön-örtiga inslag med adderande toner av klementiner, apelsinskal, äpple och blodapelsin. Tanniner med snällt motstånd och ett torrt avslut. Charmig och tillmötesgående med karaktär.

2016 Logan Weemala Pinot Noir, lansering i april 2017, 6000 fl, 139 kr, 92p
Mörka körsbär, vildhallon och röda äpplen tillsammans med en läckert syrlig fruktsötma med juicy fruktfäste och snygg krydda. Det vilar sedan en aromatisk Earl Grey-hintad parfymering i det vegetala tonerna och en snygg mineralisk fräschör ger transparens. Det är ungt och spänstigt med ett moget, charmerande uppträdande. Förbannat gott är det också!

2015 Logan Weemala Tempranillo, Nr 70568, 155 kr, 90p
Tempranillo från Australien skapar som vanligt massa onödiga kommentarer från kollegor (och andra stereotypa vinbedömare) i branschen som inte kan bedöma ett vin utifrån vad som faktiskt finns i glaset och inte i vilken världsdel själva druvan egentligen hör och bör vara hemma i. Med det sagt så har vi här ett syrligt juicy och fruktdrivet vin med ett stenigt-järnmineraliskt bett med tanniner och inslag av violörter, krydda, lätta körsbär, sötlakrits, svarta vinbär, plommon och sälta från jordmånen vilket allt tillsammans skänker en rustik känsla med lättsamhet i kroppen. Karaktärsfullt och gott vin som man vill ta stora klunkar av och gärna till mat.

Vingårdarna är för övrigt belägna 560 meter över havet och 2012 var första årgången Peter gjorde detta vin, som han kommer fortsätta att göra vare sig ni vill eller inte…

2013 Logan Shiraz, Nr 79270, 195 kr, 91p
Svarta vinbär/körsbär kryddat med vitpeppar, örter, animaliska, rökta baconhintar samt röd och blå bärfrukt. Aromatiskt och juicy med en mineralisk sälta och hela tiden fräschör i högsätet. Ett vin med stor smakrikedom, balanserad kraft på gränsen till lite skönt lättjefull i shiraz temperamentet utan att tappa skärpa eller kompasskurs. Snygg shiraz med andra ord!

2012 Logan Cabernet/Merlot, Nr 79348, 195 kr, 89-90p
Styva vegetala inslag med grön jalapeno och mörk fruktbas (vinbär), med en rödsyrlig (körsbär) stringens som ger vinet en sval fräschör i strukturen. Markerade tanniner med vitpepparkrydda ger bra fäste och en grön-örtigt färgad tobakshint i blomlåda smyger fram desto längre resan pågår. Ett vin med kraft och edge men inte med övervikt i sina muskler. Det står aldrig på buteljen men en liten del cabernet franc finns alltid i detta vin, 14 procents andel i denna årgång, resten jämt fördelat mellan cab sauv och merlot

Toppvinerna från Logan Wines är döpta Ridge of Tears och de är båda gjorda på i stort sett identiska vis, där de uttryckta skillnaderna är vinet kommer ifrån dess terroir och höjdskillnader. I vinet från Orange använder dock Peter en större procentandel 500 liters fat i slutlagringen som normalt sker i 12-15 månader.

2014 Ridge of Tears, Orange, 94p
Läcker syrlig stringens med en rödaktig pinot-känsla, sandiga tanniner, vitpepparkrydda och en stor elegant kraft. Den ”lättsammare” av de två. Eller som vi säger: den mest pinoiga…

2014 Ridge of Tears, Mudgee, 94p
Här finner vi en större mörk murrighet i frukten, mer aromatiskt florala och viollakritshintade toner tillsammans med ett syrligt rödbärigt kryddstring liksom en blodgrape hintad nyans. Sinnligt mjukt men distinkt hållning i tanninerna ger en elegant kraft med stor fräschör.