Hem Vinvärlden LOHAS Viñedos – när hållbart & gott blir till ett!

LOHAS Viñedos – när hållbart & gott blir till ett!

av Christoffer Enquist

Hur blir man en vinaktivist? Jo, man startar ett projekt likt det som Pepe Raventós och Chelsea Hoff står bakom – LOHAS Viñedos! Namnet är en initialförkortning för Lifestyle of Health and Sustainability, ett begrepp som varit med ett par decennier men som i och med att medvetandegraden ökar vad gäller miljö, hållbarhet och hälsa, nu når en bredare massa som vill leva ett njutningsfullt, hälsosamt och spännande liv, men inte på någon annans bekostnad. Pepe och Chelsea har fört in detta i sitt vin som nu nått Systembolaget!

Hållbart och gott

”We believe in meaningful action. We do not inherit the land from our ancestors; we borrow it from our children.” The earth, the soil and the grapes are gifts we need to nurture, love, respect, and eventually leave healthy and thriving for the next generation.”

Vinets energideklaration per 100ml : E=325kJ/78 kcal.

Etiketten på LOHAS Viñedos berättar vad det hela handlar om – inte bara innehållet i flaskan men alla steg på vägen dit för att skapa världens mest hållbara vin. Detta kan bara uppnås genom att sätta press på hela produktlivscykeln och att eftersträva cirkuläritet. Så förutom att druvorna är ekologiskt odlade, växer utan konstbevattning och skördas för hand, vad mer gör man? Jo, man använder exempelvis lättviktsflaskor för att reducera koldioxidutsläppen, lämnar fullständig transparens vilket innebär en kemisk analys på etiketten, använder endast lokalt producerat, oblekt FSC-certifierat papper, använder endast certifierade, självhäftande etiketter, utesluter aluminiumkapslar över korken och annat onödigt material på flaskorna, kompenserar för de utsläpp de inte kan eliminera och kräver att logistikpartners och importörer använder de bästa tillgängliga transportlösningarna som finns att tillgå och fortfarande efter det kompenserar.

Vinet då, 2018 LOHAS Viñedos?

Om man bortser från hållbarhetstänket en stund och blott fokuserar på vinet så är det faktiskt ett riktigt gott sådant med en hel del personlighet. Här handlar det nästan uteslutande om tempranillo uppbackad av mindre mängder monastrell och bobal. Doften är skönt omfamnande, närmast blommig med nyanser av färska hallon och körsbär. Livfullt och charmigt – precis som smaken där de transparenta bärtonerna dominerar men får stöttning av mogna tanniner och en viss kryddighet som fäster fint i det rätt långa avslutet. Som en spansk Beaujolais i lite kralligare stil. Bäst dricks det kylt ner mot 14 C!

Intrycket: 89 LGP

LOHAS Viñedos har ursprung Requena och finns att köpa i Systembolagets beställningssortiment (nr 79799). Man kan beställa vinet enkelt till sin föredragna butik. En lättviktsflaska (75 cl, 12,5%) kostar 139 kronor och man finner vinet HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING