Hem Vinvärlden Loimer Langenlois Seeberg Gruner Veltliner 2019 i morgondagens lansering

Loimer Langenlois Seeberg Gruner Veltliner 2019 i morgondagens lansering

av Niklas Jörgensen

Imorgon den 9:e mars är det dags för en ny tillfällig lansering på Systembolaget och bland annat släpps Loimer Langenlois Seeberg Gruner Veltliner 2019, vilken vi naturligtvis har provat, tillsammans med 2017 Poliziano Vino Nobile Maria Stella.

Foto: Livets Goda

Loimer Langenlois Seeberg Gruner Veltliner 2019

Kamptal / Österrike / Weingut Loimer / 750 / 90218 / 199 / 92 p
Biodynamiska Loimer bjuder här på en grüner veltliner med stor personlighet och där de gamla vinrankorna förstärker tätheten och den imponerande extraktkänsla som vinet uttrycker. Saftiga gråpäron, persika och en hint tropiskt möts i en fuktig och klingande ren doft och lika stilsäker är smakprofilen som adderar ett stänk citrusfrukt. Härlig energi i den kvardröjande eftersmaken.

I dagens lansering finner man också;
2017 Poliziano Vino Nobile Maria Stella
Toscana / Italien / Poliziano / 750 / 95489 / 199 kr / 90p
Andra årgången av vinet som lanserades i och med 2016. Vino Nobile di Montepulciano är kanske inte lika namnkunnigt som sin granne Montalcino men det är knappast något att bekymras över för här finns producenter som levererar högklassiga viner till modest peng även om initiativ tagits de senaste åren för att öka statusen för DOCG:n. 2017 har inte samma stramhet och finess som 2016 utan går mer på mognad och kraft vilket innebär att ekfatsnyanserna får sig lite motstånd. Det är mörka, närmast svarta körsbär med kryddiga toner, en hint av torkat dessutom där även tobak kikar fram och så letar sig också en örtpust fram. Stadiga tanniner lyfter den fina bärfruktigheten, eken är ännu lite utanpå men lär sätta sig om ett par år men balansen är det inget fel på. Långt kryddigt avslut skvallrar dessutom om årgångens attribut.

Om Fred Loimer

Det tog inte lång tid för Fred Loimer att inse att han skulle följa sin fars fotspår som vinmakare men på sina egna villkor. I början av 1990-talet rörde Fred upp en storm i Langenlois, då han i sin jakt på innovation fyllde Österrikes stolthet, Grüner Veltliner, i barrique och var nöjd med den robusta trätonen. Detta var verkligen inte något man gjorde som en medlem av en traditionell vinodlingsfamilj från Langenlois. Fred tog över vingården 1997 och Loimer har fortsatt att producera sin ikoniska stil med glädje och balans på gommen. Nu strävar Fred efter innovation och kvalitet genom biodynamiska och naturliga viner. Dessa viner var helt annorlunda än de ”utjämnade” viner som hade blivit berövade på sin individualitet genom för mycket teknikaliteter vid vinframställning, dessa viner gjordes med största respekt för uttrycket för årgång och terroir. Han gav sina naturliga viner etiketten “mit Achtung!” – vilket betyder “med respekt!”. Så – ingen kunde säga att han inte hade blivit varnad.

RELATERAD LÄSNING