Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Lokal öl- och ginkultur på Högbo Brukshotell & Spa

Lokal öl- och ginkultur på Högbo Brukshotell & Spa

av Livets Goda

I samband med att Högbo Brukhotell & Spa nyligen öppnat dörrarna till ett helt nytt spa om 1100 kvadratmeter öppnade även Orangeriet med bistro, lounge och bar med inspiration från den svenska floran. Tonvikt läggs på den egna ölen från Högbo Ölverkstad, husginet från BrandStar Alliance i Gävle samt innovativa signaturdrinkar baserade på smaksättning från skogens bär och örter.

 

– Barkonceptet i Orangeriet erbjuder råvaror som vi kan hitta i vårt avlånga land i form av destillat, maltbrygder och porlande dryck. Vi framhäver gärna vår egen öl från Högbo Ölverkstad under ledning av Hovmästare Jonas Olovsson, tappade på återvunna flaskor från Stjernsund Brygghus. Bland destillaten kan nämnas Tevsjö Destilleri som gör vår husgin från BrandStar Alliance i Gävlesäger Stefan Johansson, Food & Beverage Manager Högbo Brukshotell & Spa.

Från bistroköket matchas dryck med enkla rustika serveringar med fokus på lokalt och egen odling. Som tunt skivade lufttorkade produkter, mjuka ostar eller flatbread med tomat och smält ost från stenugnen.

Barteamet på plats har dessutom skapat signaturdrinkar varav Svartvinbär är baserad på Stjärnklar gin från BrandStar Alliance, hallonlikör från Spriteriet, svartvinbärsmust från Färna Odlingar, svartvinbärssyra, honungsockerlag gjord på Högbos honung, toppad med blåbärsgrädde och garnerad med timjankvist och svartpeppar.

– Vi vill skapa ett dryckesutbud som harmonierar med våra värden; hantverk, närproducerat, hållbart och gott. Att tvingas botanisera bland våra svenska dryckesproducenter och smaksätta med ingredienser som inte är barmässigt klassiska är mycket roligare än att bygga upp en bar som alla andra. Att byta ut lime och citron mot smaksättare från vår natur runt knuten ger både oss som bar och restaurang en utmaning och våra gäster förhoppnningsvis en förhöjd känsla av att dricka något gott som är unikt, forstätter Stefan Johansson.

Recept på signaturdrinken Svartvinbär skapad av Högbo Brukshotell & Spa.

 

Ingredienser:
3 cl Stjärnklar gin
2 cl Hallonlikör
3 cl Svartvinbärsmust
2 cl Svartvinbärsyra
4 cl Honungsockerlag
Timjankvist

Blåbärsgrädde:
15 cl Grädde
12 cl Järvsö blåbär (blåbärsmust)
2 cl Honungsockerlag
3 cl Pinot noir

Instruktioner:
1. Måtta upp och häll ner stjärnklar gin, hallonlikör, svartvinbärsmust och honungsockerlag i en shaker.
2. Lägg även i några timjankvistar.
3. Tillsätt is och skaka till drinken är kall.
4. Ta fram ett cocktailglas och dubbelsila drinken och häll upp i glaset.
5. Vispa samman ingredienserna till blåbärsgrädden.
6. Toppa med blåbärsgrädde med hjälp av en sked så den lägger sig på toppen av drinken.
7. Garnera med svartpeppar på toppen och en timjankvist.

RELATERAD LÄSNING