Lokala biodlare fyller Honungsbaren på Kiviks musteri

Livets Goda 18 Sep, 2018
Övrigt Skånska biodlare samlas på Kiviks musteri under Äppelmarknaden 29–30 september och bjuder på kunskap och årets honung från Kivik, Haväng, Södra Mellby, Tomelilla, Degeberga och Katrinetorp Landeri i Malmö.

Kiviks Musteri samarbetar för andra året med föreningen Svenska Bin och arrangerar under Äppelmarknaden i Kivik ett bi- och honungsevent i sin trädgård. I år satsar man extra på de yngsta.

– Det känns viktigt att barnen får med sig kunskap om binas viktiga roll. Därför har vi en biskola där de får klä ut sig till arbetsbin och hjälpa Bidrottningen att jaga pollen, berättar Malena Borgström, eventansvarig på Kiviks Musteri.

– Förra Äppelmarknaden såg vi vilket intresse det finns för bin hos både barn och vuxna. I år har vi samlat en större grupp lokala biodlare som kan berätta om biodling och honung. I Honungsbaren bjuder de på skånsk säsonghonung från skog, åker och äng, säger Anna Lind Lewin som arbetar för föreningen Svenska Bin. – Vi är mycket glada över samarbetet med Kiviks Musteri som ger oss möjlighet att lyfta de lokala biodlarna och deras viktiga insats för pollineringen av frukt och bär.

Under detta års Äppelmarknad deltar biodlarna Johan Wallin, Tomelilla, Ise Wentzel Hovmöller, Hovmöller Bigårdar i Södra Mellby, Johan Falk, Falkens Bigårdar vid Haväng, Martin Svensson, Binära i Blentarp, samt Honungskooperativet som arbetar tillsammans: Susanna Bergström, Bitösen, Marie Backman, Maries Bihantverk, Lina och Eva Norsell, Linas & Binas och Katarina Nilsson Norregårds honung.

Varje år sätts nästan 2 miljoner bin i arbete på Kiviks Musteri. Bisamhällena sätts ut under blomningstiden av biodlarna Martin Svensson och Johan Falk.

Binas arbete är avgörande för skördens storlek och kvalitet. En framgångsrik pollinering av bina kan öka skörden av frukt mellan 40 och 80 procent.

Värdet av pollineringen i Sverige enligt Jordbruksverket

Följ oss gärna på Instagram
@Livetsgoda_magazine

 


Vigårda utmanar konventionen och skapar AW-burgare med 19 Crimes Red Wine

Mat och Restaurang Hamburgare och After Work är kanske något många förknippar med…
17 Dec, 2018

Bollinger Special Cuvée för 479 kr hos Winefinder

Vin Bollingers Special Cuvee är en riktig favorit bland standardcuveer hos…
17 Dec, 2018

Livets Goda Premium - vad ingår?

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
3 Dec, 2018

Kockkniven i topp och grönare klappar till köket önskas

Övrigt Slowcookern, vakuumförpackaren och råsaftcentrifugen tar sig in på topplistan över…
14 Dec, 2018

Två kockar från SK Mat & Människor vann guld med Svenska Kocklandslaget

Mat och Restaurang Nyligen avgjordes Culinary World Cup i Luxemburg och Svenska Kocklandslaget…
14 Dec, 2018

Säsongens Shake - Juledition

Mat och Restaurang Äntligen kan Phil´s Burger presentera den sista säsongens milkshake för…
13 Dec, 2018

Juldrinkar med stil

Whisky och Bourbon Rasmus Harnell, Portfolio Manager på WG&S, bjuder på recept och…
13 Dec, 2018

Steffo på besök i podden

Whisky och Bourbon I veckans bonusavsnitt firar Brobergs värdar en tidig jul i…
13 Dec, 2018

Rökfritt på allmänna platser utomhus

Övrigt Det här har vi kämpat för i många år! Nu…
13 Dec, 2018

Elever från Erlaskolan i Norrköping deltar i Kockduellen

Mat och Restaurang Elever från Erlaskolan Östra och Erlaskolan Södra i Norrköping har…
13 Dec, 2018

Grönt på julbordet

Övrigt Julen innebär god mat och samvaro med nära och kära,…
12 Dec, 2018

Han ska lyfta Arlandas största mötesplats

Mat och Restaurang Det är med fokus på matupplevelser för stora konferenser och…
12 Dec, 2018

Så skiljer sig julborden från norr till söder

Mat och Restaurang Sylta i Stockholm, julostkaka i Dalarna och brunkål i norra…
12 Dec, 2018

Världens bästa casinohotell

Övrigt När kylan verkligen är som värst väder är det många…
11 Dec, 2018

SWF-buteljering nr 29: Paul John Whisky

Whisky och Bourbon Tillsammans med Symposion har Svenska Whiskyförbundets medlemmar fått erbjudande om…
12 Dec, 2018

Bodegas Roda i topp på Sucklings lista över topp 100 spanska viner

Vin Varje år utser vinkritikern James Suckling världens bästa viner per…
11 Dec, 2018

Choklad och whiskey sätter smakerna på Brillos nyårspizza

Mat och Restaurang Den 1 januari är det nationella pizzadagen. Dagen på året…
11 Dec, 2018

Martell VSOP Red Barrel

Whisky och Bourbon Den tolfte december lanseras Martell VSOP Red Barrel – en…
11 Dec, 2018

Årets Nobelmeny

Vin I Blå hallen i Stockholms stadshus kommer ikväll cirka 1300…
10 Dec, 2018

Innis & Gunn släpper samlarobjekt

Whisky och Bourbon Skotska bryggeriet Innis & Gunn släpper exklusiv Imperial Stout lagrad…
10 Dec, 2018
Artikelarkivet