Lokala biodlare fyller Honungsbaren på Kiviks musteri

Livets Goda 18 Sep, 2018
Övrigt Skånska biodlare samlas på Kiviks musteri under Äppelmarknaden 29–30 september och bjuder på kunskap och årets honung från Kivik, Haväng, Södra Mellby, Tomelilla, Degeberga och Katrinetorp Landeri i Malmö.

Kiviks Musteri samarbetar för andra året med föreningen Svenska Bin och arrangerar under Äppelmarknaden i Kivik ett bi- och honungsevent i sin trädgård. I år satsar man extra på de yngsta.

– Det känns viktigt att barnen får med sig kunskap om binas viktiga roll. Därför har vi en biskola där de får klä ut sig till arbetsbin och hjälpa Bidrottningen att jaga pollen, berättar Malena Borgström, eventansvarig på Kiviks Musteri.

– Förra Äppelmarknaden såg vi vilket intresse det finns för bin hos både barn och vuxna. I år har vi samlat en större grupp lokala biodlare som kan berätta om biodling och honung. I Honungsbaren bjuder de på skånsk säsonghonung från skog, åker och äng, säger Anna Lind Lewin som arbetar för föreningen Svenska Bin. – Vi är mycket glada över samarbetet med Kiviks Musteri som ger oss möjlighet att lyfta de lokala biodlarna och deras viktiga insats för pollineringen av frukt och bär.

Under detta års Äppelmarknad deltar biodlarna Johan Wallin, Tomelilla, Ise Wentzel Hovmöller, Hovmöller Bigårdar i Södra Mellby, Johan Falk, Falkens Bigårdar vid Haväng, Martin Svensson, Binära i Blentarp, samt Honungskooperativet som arbetar tillsammans: Susanna Bergström, Bitösen, Marie Backman, Maries Bihantverk, Lina och Eva Norsell, Linas & Binas och Katarina Nilsson Norregårds honung.

Varje år sätts nästan 2 miljoner bin i arbete på Kiviks Musteri. Bisamhällena sätts ut under blomningstiden av biodlarna Martin Svensson och Johan Falk.

Binas arbete är avgörande för skördens storlek och kvalitet. En framgångsrik pollinering av bina kan öka skörden av frukt mellan 40 och 80 procent.

Värdet av pollineringen i Sverige enligt Jordbruksverket

Följ oss gärna på Instagram
@Livetsgoda_magazine

 


Nya Nespresso Vertuo

Övrigt Nespresso lanserar nu en av de största nyheterna i företagets…
23 Oct, 2018

Nu kan du laga maten som format världshistoriens största genier

Mat och Restaurang Tror du på talspråket ”Du är vad du äter”? I…
23 Oct, 2018

Mackmyra släpper en ny ekologisk gin: Lab Distillery Organic Gin

Whisky och Bourbon Imorgon den 24 oktober lanserar det svenska dryckeshuset Mackmyra en…
23 Oct, 2018

Collective Arts släpper ny IPA smaksatt med färsk persika

Whisky och Bourbon Kanadensiska craft bryggeriet Collective Arts Brewery har tagit Sverige med…
23 Oct, 2018

Celsius lanserar årets vintersmak i en limited edition

Övrigt Celsius, lanserar årets vintersmak Ginger Ale med nejlika, i en…
23 Oct, 2018

Favoriter från Moët Hennessy till Systembolaget

Vin Tre favoriter från Moët Hennessy lanseras nu tillfälligt i Systembolagets…
23 Oct, 2018

Här är alla vinnare på Restauranggalan 2018

Mat och Restaurang Pristagare från hela landet hyllades under den tionde upplagan av…
23 Oct, 2018

Långbro Värdshus vann priset Årets Arbetsplats

Mat och Restaurang Långbro Värdshus med Fredrik Eriksson i spetsen förärades priset Årets…
23 Oct, 2018

Den svenska äppelodlingen växer snabbare än någonsin

Övrigt Den svenska kommersiella odlingen av äpplen har förändrats påtagligt under…
23 Oct, 2018

Sveriges Aladdinask får ny design

Övrigt Årets nyhet från Aladdin är något utöver det vanliga. Detta…
23 Oct, 2018

Ingen jul utan Leksands Knäckebröd

Övrigt För femte året i rad bakar Leksands knäckebröd Årets julknäcke.…
23 Oct, 2018

Lidl kommer till Knivsta

Övrigt Lidl Sverige växer i snabb takt och hade 2017 bäst…
23 Oct, 2018

Dynamisk fransk sommelier segerrik i Gaggenau Sommelier Awards 2018

Vin Gaggenau, lyxmärket för hushållsapparater av professionell kaliber, kan stolt tillkännage…
22 Oct, 2018

Strandvägen 1 och Årets Kock i unikt samarbete under Love November

Mat och Restaurang Med start den 1 november får Strandvägen 1 i Stockholm…
22 Oct, 2018

Santa Maria står värd för Svenska Kocklandslagets sista träning innan VM

Mat och Restaurang Den 25 oktober gör Svenska Kocklandslaget sin sista varmköksupplagning inför…
22 Oct, 2018

Kvinnliga kocknätverket TakeOver tar över köket på Banken Bar & Brasserie

Mat och Restaurang Nästa anhalt i TakeOvers gästspelsturné är Banken Bar & Brasserie…
22 Oct, 2018

Goose Island lanseras på svenska marknaden

Vin Chicagobryggeriet Goose Island tar plats på den svenska marknaden och…
22 Oct, 2018

Noga utvalt från Kafferosteriet Koppar - N°7 Yirgacheffe från Etiopien

Övrigt Månadens smakupplevelse från Kafferosteriet Koppar är alltså Yirgacheffe från Etiopien…
22 Oct, 2018

Happy Tammsvik lanserar egen hantverksöl - En Roligare Lager

Whisky och Bourbon Nu har Happy Tammsvik en ny lager på lager. Det…
22 Oct, 2018

Barebells lanserar nyhet: Chocolate Brownie Limited Edition

Övrigt Årets glassigaste julnyhet är här – Barebells Chocolate Brownie. En…
22 Oct, 2018
Artikelarkivet