Lokala biodlare fyller Honungsbaren på Kiviks musteri

Livets Goda 18 Sep, 2018
Övrigt Skånska biodlare samlas på Kiviks musteri under Äppelmarknaden 29–30 september och bjuder på kunskap och årets honung från Kivik, Haväng, Södra Mellby, Tomelilla, Degeberga och Katrinetorp Landeri i Malmö.

Kiviks Musteri samarbetar för andra året med föreningen Svenska Bin och arrangerar under Äppelmarknaden i Kivik ett bi- och honungsevent i sin trädgård. I år satsar man extra på de yngsta.

– Det känns viktigt att barnen får med sig kunskap om binas viktiga roll. Därför har vi en biskola där de får klä ut sig till arbetsbin och hjälpa Bidrottningen att jaga pollen, berättar Malena Borgström, eventansvarig på Kiviks Musteri.

– Förra Äppelmarknaden såg vi vilket intresse det finns för bin hos både barn och vuxna. I år har vi samlat en större grupp lokala biodlare som kan berätta om biodling och honung. I Honungsbaren bjuder de på skånsk säsonghonung från skog, åker och äng, säger Anna Lind Lewin som arbetar för föreningen Svenska Bin. – Vi är mycket glada över samarbetet med Kiviks Musteri som ger oss möjlighet att lyfta de lokala biodlarna och deras viktiga insats för pollineringen av frukt och bär.

Under detta års Äppelmarknad deltar biodlarna Johan Wallin, Tomelilla, Ise Wentzel Hovmöller, Hovmöller Bigårdar i Södra Mellby, Johan Falk, Falkens Bigårdar vid Haväng, Martin Svensson, Binära i Blentarp, samt Honungskooperativet som arbetar tillsammans: Susanna Bergström, Bitösen, Marie Backman, Maries Bihantverk, Lina och Eva Norsell, Linas & Binas och Katarina Nilsson Norregårds honung.

Varje år sätts nästan 2 miljoner bin i arbete på Kiviks Musteri. Bisamhällena sätts ut under blomningstiden av biodlarna Martin Svensson och Johan Falk.

Binas arbete är avgörande för skördens storlek och kvalitet. En framgångsrik pollinering av bina kan öka skörden av frukt mellan 40 och 80 procent.

Värdet av pollineringen i Sverige enligt Jordbruksverket

Följ oss gärna på Instagram
@Livetsgoda_magazine

 


Den bästa maten för padel

Övrigt Padel, eller padeltennis, är den nya sporten som tagit hela…
14 Jun, 2019

Sommarens cigarrpaket

Whisky och Bourbon Plötsligt är det nära midsommar och då gäller det att…
14 Jun, 2019

Årslagrat älggräsbrännvin

Whisky och Bourbon Spirae är ett ekologiskt svenskt brännvin kryddat med älggräs. Gjort…
13 Jun, 2019

Mackmyra lanserar Moment Skogshallon

Whisky och Bourbon Mackmyra lanserar en whisky med somriga smaker i den limiterade…
13 Jun, 2019

Sommarens fräschaste sallad

Mat och Restaurang Mattrender kommer och går, men Medelhavsmaten består. Smaken är givetvis…
13 Jun, 2019

Löfbergs börjar använda återvunnen PET

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs börjar använda återvunnen PET i sina flaskor för…
13 Jun, 2019

Nu lanseras Big Mac Bacon i Sverige

Mat och Restaurang Nu kommer Big Mac Bacon till Sverige. Den ikoniska hamburgaren…
13 Jun, 2019

Radisson Blu Royal Viking Hotel – en designdröm efter totalrenovering

Mat och Restaurang Radisson Blu Royal Viking står nu klart efter en totalrenovering…
12 Jun, 2019

Turesgruppen öppnar Regeringsgatan 21 – en ny matdestination i Gallerian

Mat och Restaurang Gallerian utökar sitt kulinariska utbud med en ny restaurang –…
12 Jun, 2019

Kavli väljer Falköpings Mejeri som ny mejeriproducent

Mat och Restaurang Kavli tecknar ett 10-årigt avtal med Falköpings Mejeri och säkrar…
12 Jun, 2019

90-åring får ny kostym

Mat och Restaurang När Falksalt uppdaterar med nytt utseende är historia lika viktig…
12 Jun, 2019

Ny undersökning visar: Det vill svenskarna ha med sig på flyget

Övrigt En flygresa upplevs ofta som starten på semesterresan, och om…
12 Jun, 2019

Whispering Angel Magnum och Rock Angel rosé från Château D’ Esclans

Vin Whispering Angel Magnum och Rock Angel rosé från Château D’…
11 Jun, 2019

Kikärtskakor från Friggs - en innovation i butikshyllan

Mat och Restaurang Kikärtan har tagit Sverige med storm de senaste åren, med…
11 Jun, 2019

Löfbergs möter framtiden på The Lobby

Mat och Restaurang Kafferosteriet Löfbergs vill lära sig mer om hur kaffeupplevelsen kan…
11 Jun, 2019

Idag släpps det viner från Raats Family Wines och Pieropan

Vin Idag den 11 juni släpps det några kvalitativa viner från…
11 Jun, 2019

Limited Edition från Maldon havssalt

Mat och Restaurang Maldon havssalt lanserar för första gången på den svenska marknaden…
11 Jun, 2019

När förpackningarna tappat musten återvinns allt fler

Övrigt Livsmedelsförpackningar har en viktig roll för ett hållbart livsmedelssystem. Svenskarnas…
11 Jun, 2019

Så mycket skräp städades upp under Det Goda Vårstädet

Övrigt Hur mycket skräp samlades in? Vad var det konstigaste fyndet?…
11 Jun, 2019
Artikelarkivet