Hem NyheterNyhet WB Lokala trädgårdshjältar smaksätter årets Hernö High Coast Terroir Gin

Lokala trädgårdshjältar smaksätter årets Hernö High Coast Terroir Gin

av Livets Goda

Som en hyllning till de klassiska trädgårdsväxter som pålitligt bär frukt i den tuffa växtzon Hernö Gin verkar i, har man skapat årets Hernö High Coast Terrior Gin. Rabarberrot, krusbär och svartvinbärskvist ger fruktighet och spröda toner av trä som balanseras av örtighet och sötma från ängssyra och granskott. Tongivande är som alltid enbär. Lansering sker måndag den 29 augusti.

Hernö High Coast Terroir Gin lanseras varje höst sedan 2016 med handplockade växter från regionen som smaksättare. I år är temat lokala trädgårdshjältar.

– Om man ska beskriva känslan av Höga Kusten ur perspektivet trädgårdens klassiker så är rabarber, krusbär och svartvinbär tre trotjänare som växer och frodas här på våra breddgrader. De överlever vintrarna, trotsar våra klimatförhållanden och ger oss skörd år ut och år in. Det vill vi hylla med årets Hernö High Coast Terroir Gin, säger Jon Hillgren, grundare av Hernö Gin.

Fruktighet från trädgårdshjältar balanseras upp med vilda inslag från skog och äng.
– Vi ville leka litet med växternas uppbyggnad och olika delar genom att destillera andra partier av växterna än de vi vanligtvis äter. Därför valde vi rabarberrot och svartvinbärskvist som smaksättare tillsammans med krusbär där vi valde själva bäret, berättar Magnus Ernstsson, destillatör på Hernö Gin.

– Det första man anar när man doftar på det färdiga ginet är en intensivt örtig och kvistig doft med en ton av subtila enbär. Smakupplevelsen inleds med kryddor och tydliga enbär. Sedan kommer det örtiga som rundas av med ett fruktigt och sött avslut, beskriver Magnus.

– Säsongens skörd av krusbär är den självklara basen i vårt serveringsförslag, Gooseberry Sour, som bygger på en härlig krusbärscordial, avslutar han.

Gooseberry Sour.
50 ml Hernö High Coast Terroir Gin 2022
40 ml Krusbärscordial*
Citronzest
Rör ingredienserna i rörglas med is ca 20 sekunder, tills det blir riktigt kallt. Sila upp i ett lågt tumblerglas fyllt med is, gärna en stor isbit. Garnera med en citronzest.

*Krusbärscordial
400 g krusbärsjuice (helst råsaft)
200 g socker
4 tsk citronsyra
Rivet skal från en citron

Kör alla ingredienser i en blender eller med stavmixer till dess att allt löst upp sig. Beroende på sötman i krusbären så kan mängden socker och citronsyra behöva justeras.

Hernö High Coast Terroir Gin 2022
Alkoholhalt: 44,9%.
Lansering i Sverige: 738 flaskor (Av totalt 793 flaskor).
Pris: 782 kr.
Säljstart: Måndag 29 augusti klockan 10, Systembolagets beställningssortiment.
Beställningsnummer: 5650302.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING