Hem Mat & Restaurang Lördagsinspiration – Cassoulet med spanska korvar, lamm och kyckling

Lördagsinspiration – Cassoulet med spanska korvar, lamm och kyckling

av Livets Goda

Cassoulet med spanska korvar, lamm och kyckling
Ingredienser (4 personer)
KÖTTGRYTA
350 g lammkotlett med ben
300 g färska korvar (gärna merguez och chorizo – salsiccia går också bra)
Kycklingdelar ca 4 lår och 4 klubbor eller motsvarande
350 g tärnad fläskkarré, ca 1,5 cm x 1,5 cm
300 g rimmat fläsk
3 urkärnade tomater delade i 6 delar
2 gula lökar, grovt hackade
4 vitlöksklyftor, delade på mitten
3 morötter, delade i stavar
2 dl ströbröd
3 dl vitt vin
3 kvistar rosmarin
5 kvistar timjan
Salt
Peppar
1 l vatten eller så mycket som
behövs för att täcka grytan
BÖNOR
2 burkar stora vita bönor eller ännu bättre: 3 dl bönor som legat blötlagda i minst 12 timmar eller enligt paketets anvisningar) 
Salt

Så gör du:
KÖTTGRYTAN
Salta och peppra alla köttdelar och bryn dem i smör var för sig så att de får fin färg. Lägg de allt eftersom i en större gryta. Fyll på med vinet och ca 1 liter vatten tills det täcker köttet. Koka upp och skumma av. Tillsätt fläsket,
grönsakerna och örterna och låt det puttra i ca två timmar. Lyft sedan över kött och grönsaker (låt vätskan vara kvar) med en hålslev till en ordentlig gryta (gärna lergryta). Blanda ner bönorna och täck med ströbrödet. Grilla
sedan i ugnen på hög värme tills ströbrödet har fått en fin gyllene färg, ca 5-7 minuter.

BÖNOR
Använder du färdigkokta bönor kan du hoppa över nedan steg – se bara till att skölja dom ordentligt. Koka bönorna i 3 liter vatten med 2 tsk salt under ca 1 timme eller tills de är färdiga och al dente.

SERVERING
Servera hela grytan på bordet med ett stort härligt lantbröd. Skölj ner rätten med stora klunkar av vinet från Priorats fantastiska terroir.

Vinet till:
2007 TOCS (art.nr privatimport, 309 kr), Importör: VinGourmet
TOCS är ett välbalanserat och karaktärsfullt vin med en ljuvt, mogen rödfrukt i en silkigt, elegant och kraftfull stil med mörkfruktig krydda som drar en smakfull spansk tango på Bordeauxs högra strand. Komplext och njutbart med fint frukthäng och eleganta tanniner i avslut. Denna sydfranska matklassiker trivs tillsammans med ett vin med stor koncentration, och det har TOCS. Vinets lite rustika fruktsötma parerar också grytans alla ingredienser och smaker perfekt. 1+1 = 3 som vår grundskolematte lärde oss.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING