Hem Livets Goda Prenumeration Lördagsinspiration: ceviche på pilgrimsmussla & högklassig tequila

Lördagsinspiration: ceviche på pilgrimsmussla & högklassig tequila

av Livets Goda

För 4 personer
Ingredienser
200 gram pilgrimsmusslor, tinade
1/2 avokado
1/2 rödlök
1/2 vitlöksklyfta
färsk koriander
1 torkad aromatisk chili
1/2 tsk spiskummin
2 limefrukter
salt, socker

Så gör du:
Skär pilgrimsmusslorna som du tinat i tärningar. Gör det samma med avokado och rödlök samt finhacka vitlöken. Hacka koriander, en liten knippe räcker och den torkade chilin. Färsk går också bra men se till att ha en aromatisk sort.

Pressa limesaften och häll över pilgrimsmusslan som du lagt i en skål. Skala även av lite skal som du finhackar. Ner med alla ingredienser i skålen, inklusive spiskummin och blott lite salt, och tryck till så att musslan är täckt med vätska. Ställ i kylen två timmar och rör om då och då. Innan servering strör du lite socker över röran, max en halv tesked och rör runt.

Servera antingen på sked eller lägg upp på små fat. Det perfekta välkomsttilltugget! 

2015 Jose Cuervo Reserva de la Familia
Art. Nr 10120, 1199 kr, 700 ml, 97 LGP
Det här är ju skrattretande gott och berusande bra! Känns ju lite avigt att skriva att en exklusiv tequila för priset av runda 1 100 slängar har en ”folky” approach i gom, men det är precis vad denna har. Slutlagringen i franska och amerikanska ekfat under minst tre år liksom blå agave, skördad vid högsta mognad efter sju till tolv års odling i fältet, gör sitt till i fråga om både djup och karaktär. Tycker jag får både hintar av bourbon, cognac, vin och romhintar i den komplexa legeringen som hålls kvar i ursprungsidentiteten av den mogna agaven. Sötman är transparent och fräsch i den kolachokladfärgade nyansen, kryddnejlika och krydda förgyller avslutet. Visst kan jag ”shotta” den här utan problem, men mest är det en utmärkt avec Tequila som även kommer dansa tryckare med både lämplig cigarrpartner och maträtt. Som sagt, jag sitter med ett fånigt leende i ansiktet efter varje zipp (nåja, zipp och zipp…).

Till maten:
Första tanken är att det är så mycket som skulle kunna kollidera här men effekten blir den motsatta och snudd på ett fulländat möte. Limesyrligheten accentuerar fruktigheten i tequilan, stramar upp likaså och den lilla hettan fångas upp fenomenalt och ger en rondör till helheten. Kryddigheten i cevichen, inte minst den lilla spiskummintonen, agerar smakbrygga och det råder fullständig harmoni i gommen. Dessutom vägrar smakerna från cevichen och tequilan släppa fästet om en så du sitter där fånleendes långt efteråt och bara njuter.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING