Hem Mat & Restaurang Lördagsinspiration: Cornflakespanerade kycklingbröst, sotat vitkål och färsk svensk majs

Lördagsinspiration: Cornflakespanerade kycklingbröst, sotat vitkål och färsk svensk majs

av Livets Goda

Till fyra personer behöver du
Ingredienser
4 kycklingbröst, vi valde Bjäre Fågels med skinnet kvar
2 ägg
mjöl, en deciliter
cornflakes, drygt en deciliter
kryddor (paprikapulver, curry, vitlökspulver, salt, peppar)
smör, olivolja

1 vitkålshuvud på dryga kilot
olivolja
parmesanost, 100-150 gram
salt, peppar

2 färska majskolvar

Gör så här
Lägg cornflakes i en påse och mosa dem med händerna, pulvrisera däremot inte. Blanda kryddorna tillsammans med cirka en deciliter mjöl och vänd kycklingen i mixen. Hur mycket kryddor du tar beror på hur mycket du vill de ska smaka genom. Vänd sedan i äggen som du vispat upp. Häll upp dina mosade cornflakes på en tallrik och rulla kycklingen i dem så att de täcks helt. Låt kycklingbrösten vila i rumstemperatur 20-30 minuter så fäster det bättre.

Sätt på ugnen på 160-170 grader. Hetta upp smör och olivolja i stekpannan och stek kycklingbrösten. Snåla inte med fettet för då riskerar du att spoliera den krispiga paneringen. När bägge sidor är frasiga och gyllenbruna så ställ kycklingen i ugnen där den får köra klart tillsammans med vitkålen som du nu ska ge dig i kast med. 

Klyfta vitkålshuvudet och sota i omgångar i en stekpanna, alltså utan fett tills du får en fin lite småbränd yta. När du är klar så lägger du klyftorna på ett bakplåtspapper, saltar, pepprar och ringlar över en riktigt god olivolja. Baka klart i mitten av ugnen i ungefär 25-30 minuter.

Koka upp majs som du delat, 8-10 minuter i saltat vatten. Servera med en klick smör.

Riv parmesanost. Ta ut vitkålsklyftorna ur ugnen, strö över rikligt med ost och skiva upp kycklingbrösten. Addera majsen och en god dipp. Vi serverade en vitlöksmajonnäs och en kryddig hickory som komplement till kycklingen.

Vinet:

2017 Substance Cabernet Sauvignon, Charles Smith, Washington State, USA
(artikelnummer 74083, 179 kr, 92/100 LGP)

Att det är ett Charles-vin i glaset råder det ingen tvekan om för det bjuds friskt och generöst av de mörka bären, främst cassis, björnbär och blåbär, men det som han gör mästerligt är att likväl få med en stramhet i vinet som tyglar det maffiga. Som då cederkaraktären, de örtpigga inslagen, stjälkigheten och ett närmast vitpepprigt drag. Allt blir så balanserat och precis perfekt flörtigt. Samma är det med smaken som pendlar åt det fylligare hållet med massiv mörk frukt men aldrig svulstig sådan. För bakom finns en tät tanninstruktur, skalstrama toner som skänker harmonin till bygget, och trots sin ungdom så är det aldrig tal om ett vin som måste ligga till sig. Ett stänk krutrök och en känsla av persika skänker extra spänning till den kryddiga smaken där faten är supersnyggt hanterade. Ett vin man dricker med glädje, ett vin som snackar med alla men som ändå har djup. Respekt Charles. 

Mat & vin tillsammans:
Den nya årgången av Substance, 2017, gör sig lysande till måltiden och blir närmast Bordeauxcabbig i sin framtoning med accentuerad örtighet och stjälkighet samtidigt som cassisfrukten blir skönt stram och uppfräschande. Vitkålen med den rikliga mängden ost är bara den på egen hand underbar med vinet och när vi dippar kycklingen i såserna så visar Charles Smith musklerna och att den klarar det mesta. Och färsk majs med sin fina sötma och sälta från smöret…Substance fulländar!

Vinet finner man på Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING