Lördagsinspiration: Förlustande smörtoast med Brie de Meaux, parma och fikon

av Livets Goda

Smörtoast med Brie de Meaux, parma och fikon

Ingredienser (2 personer)
Färskt Dinkelbröd, 4 tjocka skivor
8 skivor parmaskinka
3-4 färska fikon
150-175 gr rumstempererad Brie de Meaux
Steksmör och olja

FÖRBEREDELSE OCH MONTERING
Skär upp fyra rediga skivor dinkelbröd. Skär därefter upp fikonen i ca 5 mm tjocka skivor. Ta två av brödskivorna och bre ut osten, toppa därefter rikligt med fikon. På de resterande brödskivorna lägger du upp parmaskinkan. Tryck sedan ihop ”ost/fikon”-skivan med parma-skivan så att innehållet möts i mitten. Smält en redig klick smör (var inte rädd för att ta för mycket smör) i stekpannan tillsammans med en tesked olja, pannan kan du ha på medelhög-hög värme. Lägg i brödskivorna och stek i cirka 2-3 minuter per sida, eller till dess att du fått en fint rostad yta och osten har smält. Applicera tryck på brödskivorna under tiden de steks (använd en stabil stekspade eller en kastrull).

SERVERING
Dela mackorna på mitten och servera direkt på en skärbräda eller på en servett. Njut!

Whisky till:
anCnoc 12 YO, 90p
NR 429, 40 %, 379 KR
Med sina minst 12 års lagringstid på amerikanska ekfat och spanska sherryfat ges ett fint djup i den charmigt småspralliga ytan. Frukten är fint syrlig med sina inslag av apelsin och citrus och honungshinnan ger en skönt balanserad sötma. De amerikanska faten ger snygg kryddspets och sherryfaten får bidra med mognad och dessutom hinta viss körsbärsfrukt i djupet. Strukturmässigt är det överlag elegant och smakfullt och denna stiliga 12-åring tappar inte heller greppet i avslutet. Fiolerna spelar tills skeppet sjunker om vi uttrycker det i Titanic-termer. Gott så!

TILL MATEN
I detta syndiga möte så fångar det smörrostade brödet upp de ljust rostade faten, samtidigt som fikonen lockar fram whiskyns fruktighet. Anrättningens sälta lieras med tolvan och sötman inspelas fint under resans gång. Och även om detta möte bjuder på läcker fetma och en hel del sälta, så avslutas det hela stramt och kryddigt, vilket gör att du snabbt vill ha en till klunk som tugga.

Whiskyn finner ni på Systembolaget HÄR >>