En Whisky Smash är i grunden en blandning av en Mint Julep och en Whiskey Sour, vilket blir en syrligt, fruktigt cocktail som vi toppar upp med lite spritz i form av sodavatten. Som bas för att få ett djup i drinken så har vi använt oss av Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon.
Drinkbas
Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon, Kentucky
Nr 587 (700 ml) 45,7%, 599 kr, 95
Ska vi fånga essensen av vad Michter´s bourbon bland många saker handlar om, så är kanske det största egenskapen att vara hårdkokt och sensitiv på samma gång. Tänk er en machoman, som samtidigt sitter och pratar innerligt om känslor och blottar sig själv. Det ligger således alltid elegans och känselhorn i Michter´s råstyrka, som fångas in med detta ”insteg”. Det vilar alltid något friskt i smällkaramellen som skapar en egen, nobel hållning. Det blir aldrig brutalt, men det blir ”jävlar anamma”, med stil och klass och med ett mörkt och dominant temperament. Samtidigt i detta Michter´s sprids en ljust brinnande låga, fyllig, rik och silkig kraft i gomtextur med snygg kurva som leder oss in i djupet av hjärtat. Som honung, fudge och luftig, ljus sirap i sötman med djup och karamelliserad fruktrikedom med supermogna äppeltoner, viol och salviapenslad citrus. Faten visar sina träiga muskler, kryddar och ger allt som bör och ska ges, med en stor finkänslighet som ger en finess med vinösa tanninantydningar. I finish, fina torrsöta tobaksluftade cedertoner som tar god tid på sig innan dörren stängs. Michter’s US*1 Kentucky Straight Bourbon är ett underbart ”insteg”.
Så mixar du en Whiskey Smash
3 cl Michter´s US*1 Kentucky Straight Bourbon
3 cl färsk citronjuice
2 cl sockerlag (1 del vatten, 1 del socker)
Bladen från 3-4 myntakvistar
Soda vatten
Garnering
En myntakvist och en skiva citron
Isbitar
Så gör du:
Ta ett bourbonglas lägg i mynta, sockerlag och citronjuice och muddla direkt i glaset. Fyll glaset med isbitar och fyll på med bourbon och toppa upp med sodavatten. Rör om och garnera med en skiva citron och en myntakvist.