Los Arcos Amontillado - det bästa av två sherryvärldar

Niklas Jörgensen 25 Oct, 2018
Whisky och Bourbon Sherry; denna livgivande och synnerligen matvänliga glädjespridare till dryck kommer i olika skepnader men frågan är om inte just amontillado är den mest representativa? Detta då den ger en känsla av såväl fino som oloroso-stilarna. För amontilladon startar sitt liv som en fino under täcket av flor, den jästhinna som lägger sig på vinets yta under fatlagringen och som livnär sig på näring i drycken tills jästen då dör. När flortäcket gjort sitt och skyddat vinet, det ger en fino sin särskilda jästiga ton, så tar den långsamma oxidativa lagringen över, den som mer får oss att tänka oloroso. Och mitt i allt det där så buteljeras det som kallas amontillado där såväl finon som den mer kraftfulla och mörkt nötiga oloroson bjuder på instick.


En flaska som är lätt att älska, om den bara ges chansen...

Det klassiska huset Lustau, ett av de främsta i regionen, buteljerar sin amontillado Los Arcos efter åtta år i fat. Vinet får en uppspritning vilket tar kol på eventuell kvarvarande flor och du som konsument har ett vin som närmast dansar fram i gommen samtidigt som det har de oxidativa dragen. Ett unikum i vinvärlden och en dryck som är så lätt att älska bara den ges chansen.

Niklas om Los Arcos, Amontillado Solera Reserva, Lustau (artikel 8227, 375 ml, 104 kr)
Lustaus amontillado snittar på åtta års fatlagring, något som skänker vinet en begynnande komplexitet och större djup i såväl näsa som gom. De salta havsvindarna omfamnar omedelbart doftintrycket som även visar upp fint träiga toner, piptobak, hasselnötter, torkade örter och stenkällare. Ett och annat rött äpple kikar även förbi och får sällskap av apelsinskal.

I gommen då? Jodå, torrt och nästan saftigt i sin struktur, läskande och saliverande samtidigt som det finns utvecklade toner i form av torkade frukter, tobak, fänkålsfrön och sågverk. Sandelträ inte minst. Addera omogna citrusfrukter till det och du har den naturliga ledsagaren till dina charkuterier, en mogen herrgårdsost eller till tapas som gärna innehåller kyckling eller mörkare kött. En karaktärsfull amontillado med kvardröjande eftersmak och imponerande fräschör.

Niklas intryck: 90 LGP

Denna Los Arcos Amontillado finns på hyllan i 104 Systembolagsbutiker, men kan naturligtvis beställas till valfri butik som inte huserar den. Se butiker och beställ här >>


Nu återlanseras Innis & Gunns Mangoes on the Run – Mango IPA

Whisky och Bourbon I över 15 år har Innis & Gunn tillverkat öl…
23 Apr, 2019

Sundqvist inspirerar med uppdukad påskbuffé

Mat och Restaurang Påsken närmar sig med stormsteg! Har du bestämt vad du…
17 Apr, 2019
Artikelarkivet